Arran Manresa fa el seu Sant Jordi denunciant la sinistralitat laboral

Han penjat tres ninots que representen Amancio Ortega, Avisar Paz i Josep Ramisa, responsables d'Inditex, ICL Ibèria i Esfosa, i aprofitan l'acte per anunciar la manifestació de l'1 de Maig

Un dels ninots penjats per Arran al Passeig de Manresa
Un dels ninots penjats per Arran al Passeig de Manresa | Arran
Redacció
23 d'abril del 2017
Actualitzat a les 19:37h
En ple Passeig de Manresa, i pel dia de Sant Jordi, Arran Manresa ha penjat tres ninots que representen els propietaris d'Inditex, ICL Ibèria i Esfosa: Amancio Ortega, Avisar Paz i Josep Ramisa, respectivament, per protestar contra la sinistralitat laboral. El motiu d'haver triat aquestes tres empreses és perquè "en el cas d'Inditex és ben conegut que a les fàbriques que els proveeixen de roba hi treballen infants i adults en condicions insalubres i recurrentment es produeixen nombrosos accidents laborals amb xifres de morts constants"; en el cas d'ICL, "es tracta d'una empresa amb una forta presència a la comarca i que en els últims anys ha acumulat una sèrie de ferits i morts en accident laboral, l'últim mort fa escasses setmanes"; finalment, en el cas d'Esfosa, "es tracta d'una empresa del sector càrnic on fa pocs dies també va morir un treballador en una granja seva a Fonollosa i que recentment va sortir a la premsa per les coaccions i amenaces que un dels seus màxims dirigents va dirigir cap als treballadors en vaga".

Els tres ninots penjats, doncs, són "una acció de denúncia de la sinistralitat laboral, que l'any 2016 va augmentar un 7,95% a l'Estat espanyol segons la mútua Asepeyo". El mateix any, el total de morts en accident laboral a l'Estat espanyol va ser de 607, més d'11 treballadors per setmana. 

Des de l'organització qualifiquen d'alarmants aquests xifres i alerten que "no som davant d'un error del sistema, sinó que és la pròpia dinàmica del capitalisme la que condemna desenes de milers de treballadores d'arreu del món a morir treballant". El col·lectiu assegura que "allò important pels empresaris és acumular guanys i que els treballadors només són un simple mitjà per aconseguir-ho", de manera que "mentre visquem en el capitalisme seguiran havent-hi milions de treballadors morts anualment durant la jornada laboral o a causa de la feina que desenvolupen, perquè allò important no és la dignitat i vida de les persones sinó l'acumulació de beneficis". I és que les xifres a nivell mundial són d'uns 2,2 milions de morts per accident o malaltia laboral segons assegura l'Organització Internacional del Treball en un informe. 

Amb l'acció, Arran també pretén fer una crida a la manifestació convocada per l'1 de maig a les 11.30h a la Benplantada. Una manifestació que porta per lema "O nosaltres o ells", a través del qual volen manifestar que "si no aconseguim fer prevaldre els drets de les treballadores per sobre els del capital, ens aniran matant de mica en mica i no ens quedarà ni planeta on poder viure. Cada cop és més urgent crear un nou món que tingui com a centre i motor la vida i la felicitat humanes i no l'acumulació de capital".