La manifestació per La Guia va tallar la via del tren durant mitja hora

Els antiavalors dels Mossos van seguir l'acció des de la distància sense intervenir-hi

Manifestants, al fons, tallant la via del tren a l'estació de la Renfe de Manresa
Manifestants, al fons, tallant la via del tren a l'estació de la Renfe de Manresa | NacióManresa
21 d'abril del 2017
Actualitzat el 23 d'abril a les 9:30h
La manifestació que va tenir lloc dijous al vespre contra l'enderrocament del barri de La Guia de Manresa va tallar el trànsit ferroviari de la Renfe a Manresa durant mitja hora i va provocar que alguns combois arribessin amb retard a l'estació degut a que van haver de para abans d'arribar a la capital del Bages. Malgrat aquesta acció, la marxa va transcórrer amb certa normalitat i poc després del tall de la via, va ser dissolta pels propis convocants.

La manifestació va començar a la plaça de Crist rei i va anar baixant fins a l'estació de la Renfe vigilada a la distància per un important efectiu dels Mossos d'Esquadra i la Policia Local, que no va intervenir en cap moment. El principal temor que tenien els cossos de seguretat és que la marxa acabés volent entrar a l'Ajuntament de Manresa on, a la mateixa hora, s'hi celebrava el ple ordinari d'abril. Per això, les portes grans de l'edifici van estar tancades en tot moment i en diversos episodis van estar protegides per agents dels dos cossos i diversos vehicles antiavalots.

Pel que fa a l'acció a l'estació de Manresa, els manifestants van estar mitja hora a les vies i això va provocar que per megafonia s'anunciés el retard d'algun comboi que va haver de fer temps abans d'arribar a l'estació. En aquest punt, agents antiavalots dels Mossos d'esquadra van seguir el tall de les vies a uns 200 metres, però sense intervenir. Poc després, els propis convocants dissolien la manifestació.

Mesures per dignificar La Guia

La manifestació es convocava amb l'objectiu principal d'evitar l'enderrocament del barri, tal i com està descrit en el POUM per al tercer sexenni, o sigui, a partir de l'any 13 després de l'aprovació definitiva del ple. Aquest barri, construït per RENFE, i ara en propietat d'Adif, s'ha revoltat arran de la voluntat expressada per l'Ajuntament d'arribar a un acord amb la companyia ferroviària per enderrocar-lo.

A banda d'evitar l'enderrocament del barri, els veïns de la Guia també volen que es desenvolupi una estratègia d'habitatge que contempli les diverses situacions en que es troben els inquilins dels pisos, i que sigui anul·lada la immatriculació de les zones comunes, una parcel·la de 30 àrees que inclou el local social, la pista de bàsquet, un parc infantil i l'església que té el Bisbat de Vic, ja que, asseguren, el bisbat no ha aportat cap títol que propietat.

Quant a la diferent casualística que hi ha entre els veïns, la plataforma reclama l'aturada dels processos de desnonament que estan oberts encara. També reclamen la revisió a la baixa dels preus de lloguer per a aquells habitants que es vulguin acollir a un lloguer social, o sigui a no dedicar més del 10% dels seus ingressos mensuals al pagament de l'arrendament. I l'assemblea de la Guia i l'Associació de Veïnes de la Guia també reclamen uns preus de lloguer d'acord al mercat i segons l'estat en què varen ser entregats a l'inquilí. Finalment, exigeixen un compromís de rehabilitació i manteniment dels edificis i del barri.

El setembre de l'any passat, aquest grup de veïns va organitzar la Festa Major reivindicativa de la Guia.