Reconeixement

L'Ajuntament de Manresa concedeix la Medalla de la Ciutat al cineasta Joan Soler

També inicia el tràmit per concedir-la al dirigent veïnal Josep Rueda

per Redacció , 21 d'abril de 2017 a les 15:13 |
Imatge d'arxiu de Joan Soler al seu estudi de Manresa | Clàudia Jorda
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ple Municipal va atorgar dijous, amb el vot unànime de tots els grups que formen part de l'Ajuntament de Manresa,la Medalla de la Ciutat al Mèrit Cultural, a títol pòstum, al manresà Joan Soler Foyé "per la seva reconeguda trajectòria professional com a cineasta, per la seva important aportació a la cultura de la ciutat de Manresa i per la seva mirada compromesa, imprescindible, sensible i solidària davant la realitat dels més desvalguts.

Així mateix, el Ple va aprovar iniciar l'expedient per determinar la concessió de la Medalla de la ciutat al Mèrit Cívic a Josep Rueda Cruz, per la seva trajectòria vital en la defensa dels drets dels treballadors i pel benestar de les persones em el marc de la lluita veïnal.


Joan Soler

La concessió de la Medalla al Mèrit Cultural a Joan Soler va néixer d'una iniciativa ciutadana encapçalada per l'Associació Festival de Cinema de Manresa per valorar el compromís social i cultural del cineasta amb la ciutat de Manresa. A la petició de la medalla de la ciutat s'hi van afegir Cine Club Manresa, AVV del Xup, Fundació Vicente Ferrer, Associació Josep Maria Cunill pel Comerç Just, i el Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya.


Joan Soler Foyé va néixer a Manresa el 1962 i va ser el principal impulsor i fundador del Festival Internacional de Cinema Negre que durant tretze edicions es va convertir en el principal referent europeu del gènere. Soler també va ocupar el càrrec de President de la Coordinadora de Festivals de Cinema i Vídeo de Catalunya entre 2005 i 2009.

Com a productor, Soler es va especialitzar en el cinema documental de caire social i històric, obtenint diversos reconeixements a nivell europeu, entre el que destaca el Goya de 2014 pel documental Els nens del Nepal. El 2006 va tornar a ser nominat per Abandonatii. Malgrat la seva internacionalització, Soler va mantenir lligams molt forts del seu treball amb Manresa, amb produccions com La Ciudad de Plácido, Jorba, Xup, Història d'un barri, o el llargmetratge De Fusioon a Gossos. A banda, amb els seus documentals va obtenir una dotzena de premis internacionals més. Joan Soler va morir el 8 de febrer de 2014 a causa d'una llarga malaltia.

A banda de la concessió de la Medalla al Mèrit Cultural, el CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, en el marc de la 14a edició del certamen, acollirà el dissabte 6 de maig un acte d'homenatge a Joan Soler a la Sala Plana de l'Om que consistirà en una taula rodona titulada "l'obra d'en Joan Soler i el documental de valor social" i la projecció del documental Abandonatii.

Josep Rueda
 
La petició de la medalla al Mèrit Cívic per a Josep Rueda Cruz és una iniciativa impulsada des de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, i compta amb l'adhesió de l'Associació de Veïns Font dels Capellans i Comissions Obreres del Vallès Occidental i a la Catalunya Central.

Rueda va néixer a Almería l'any 1945 i va arribar a Manresa l'any 1954, i s'ha significat en la defensa dels drets dels treballadors i pel benestar de les persones en el marc de la lluita veïnal.

A la fàbrica Lemmerz, Josep Rueda va formar part del comitè d'empresa i més tard va ser delegat sindical de l'empresa per Comissions Obreres, sindicat del qual també va formar part de l'executiva local.

El 1978 entra com a vocal a l'Associació de Veïns de la Font dels Capellans i a principis dels anys 1980 n'és escollit president, càrrec que ha ocupat fins el mes de març passat. Paral·lelament, va forma part de la FAVIBC (Federació d'Associacions de Veïns d'Habitatge Social), on va ocupar diversos càrrecs fins al 2004 i on va desenvolupar diverses tasques com a responsable de polítiques social dels Plans de Desenvolupament Comunitari de Catalunya.

Entre 2005 i 2007 va ser president de la FAVM (Federació d'Associacions de Veïns de Manresa). Ha participat en diversos àmbits i projectes de la ciutat de Manresa com el Projecte Educatiu de Ciutat (PEC), el Consell de Districte de Llevant o el Programa Transversal d'Inclusió Social, entre d'altres.

En els darrers anys ha dut a terme una tasca formativa amb conferències a la Universitat de Barcelona sobre les polítiques socials dutes a terme des dela FAVIBCi a diverses associacions de veïns sobre el moviment veïnal.

 

Participació