Quines novetats literàries bagenques trobarem per Sant Jordi?

El volum de llibres nous publicats per autors de la comarca és més elevat que en anys anteriors, sobretot pel que fa a la creativitat literària

Les propostes bagenques per aquest Sant Jordi són moltes i variades
Les propostes bagenques per aquest Sant Jordi són moltes i variades | M. Àngels Roviró
21 d'abril del 2017
Actualitzat a les 23:34h
Vint-i-cinc llibres d'autors bagencs són els que enguany es podran trobar a les diverses llibreries i parades que es col·locaran a tots els municipis de la comarca en motiu de Sant Jordi. Tots ells, evidentment, són novetats d'aquest any. I si bé en altres edicions de la diada catalana per excel·lència les publicacions que freqüentaven al cor de Catalunya eren més aviat llibres d'història i geografia del territori, aquest any hi ha força creativitat en el sentit literari; més novel·les i una dosi més alta d'imaginació.

Des de NacióManresa hem fet un recull de totes les novetats bagenques que els ciutadans es trobaran aquest diumenge. N'hi ha que són d'autors que s'estrenen, com és el cas de la jove manresana Anna Llorens o de la santpedorenca Carmina Duran, i també n'hi ha que refermen el seu talent literari, com Genís Sinca, Sònia Moya o Agustí Franch.

Infantil

"Qui vol el llop?"

Escrit pel manresà Manel Justícia en motiu de la desena edició del Cantaxics, la cantata que organitza l'Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM). Es tracta d'un conte adreçat a infants de 3 a 8 anys que combina text, música del cardoní Xavier Ventosa i il·lustracions i que té com a protagonista el llop que tants i tants cops apareix en els contes infantils.

Al llarg de la història, els lectors s'adonaran que aquest personatge que sempre ha fet el paper de dolent, no és tan malvat com sembla. Amb l'objectiu de treure's l'etiqueta de ferotge va fent, sense adonar-se'n, diversos amics que, finalment, el faran adonar de quin és el secret de l'amistat.

"Un dia senzill"

És el segon conte solidari impulsat per l'agramuntina Núria Companys, que ha comptat amb el suport del barceloní Roger Galve -l'escriptor- i de la manresana Agnès Torras, que n'ha fet les il·lustracions.

La història pretén recrear la llegenda de Sant Jordi però des d'una perspectiva més moderna, que barreja ficció i realitat. Tots els beneficis que s'extreguin de la venda del llibre aniran destinats a la Fundació Ampans.

"Cuando tu cerebro decide desconectarse"

La filòloga surienca Irene Carreño, l'il·lustrador navarclí Ivan Vilches i la jove antropòloga Iris Serrano han aconseguit treure a la llum aquest conte gràcies a la plataforma de micromecenatge Verkami. Es tracta d'un relat que pretén promoure la normalització de l'epilèpsia entre els més petits, però també, els adults.

La protagonista de la història és la Martina, una nena de 5 anys que té molta imaginació i que fa uns dibuixos fascinants. Un bon dia, el seu cervell es desconnecta durant una mica més d'un minut. Això li passa altres vegades fins que va al metge i li expliquen que té epilèpsia. En un primer moment ella s'estanca i fins i tot li canvia la manera de veure el món, però gràcies a la seva capacitat artística i a la gent que l'envolta, acaba aprenent a conviure-hi.

Poesia

"He somiat en tu"

La segona publicació del manresà Ton Armengol, que va guanyar el 20è Premi de Poesia Maria Oleart d'Alella. Es tracta d'un poema unitari i estricte. Una història des del principi fins a la darrera pàgina, que pot llegir-se com si es tractés d'una novel·la. Parla de dues persones que se somien i que comparteixen somnis. Quan ho fan, s'esvaeixen els llindars entre passat i futur; entre el somni i el desig, i entre la realitat i la imaginació. En qualsevol cas, però, el somni és l'excusa del relat, ja que la intenció principal de l'autor és fer un agraïment als poetes i a tots aquells artistes i artesans que donen color i sentit a la vida.

"Aral"

Després de Visegrado Hotel i de Las formas de la nada, el surienc Moisès Galindo torna a les llibreries amb la publicació Aral, que es compon d'una trentena de poemes el tema principal dels quals és el desastre mediambiental ocorregut a l'anomenat Mar d'Aral: el que va ser el quart llac més gran del món, actualment està condemnat a, pràcticament, desaparèixer.

Els versos que componen el poemari estan escrits des de la subjectivitat d'un ésser que sap que s'està morint.

"Perifèries" i "Intercity"

L'autora d'aquests dos poemaris va néixer al barri de Sant Andreu de Barcelona però fa més de 10 anys que viu a Manresa, on coordina el festival literari Tocats de Lletra.

El març d'aquest any va publicar Perifèries, amb el qual va obtenir el Premi de poesia Creu Verda de les Festes de la Serra de Montblanc. Els versos que el componen parlen de l'amor, de l'absència, de la fugacitat, de la memòria i de la cerca, en un viatge que va de l'interior cap a l'exterior. Es tracta d'un poemari, bàsicament urbà, amb poemes narratius i atmosfèrics que beuen de la influència del llenguatge cinematogràfic i pictòric.

Un mes després de Perifèries, Esteve va tornar a la càrrega amb Itercity, que la va fer mereixedora del trenta-setè Premi de poesia Senyoriu d'Ausiàs March. Quan va rebre el guardó, la poetessa Àngels Gregori va posar de manifest que en aquest segon llibre "veiem una autora que troba una rara incomoditat en els extrems, en els marges, en aquelles localitzacions que li serveixen per establir, amb la ciutat, una mena de dialèctica". Esteve utilitza, a Intercity, motius urbans per configurar, d'alguna manera, la seva pròpia biografia.

"Intersecció de conjunts"

La cerdanyolenca Sònia Moya, que ja fa anys que està establerta a la capital del Bages, ha publicat el seu darrer poemari, on explora l'experiència de la maternitat, viscuda des de la triple condició de mare, dona i ésser humà.

Cada un d'aquests àmbits conforma un conjunt de poemes que traspuen, en un entramat d'interseccions, records, il·lusions, pors i patiments. Més enllà del cant lluminós per l'arribada d'un fill, hi ha un món d'ombres i foscors que Moya transforma en vivència poètica.

Es tracta del seu tercer poemari, que està precedit per Gramàtica de l'equilibri i Plutó.

Novel·la i biografia

El Infierno en la Lujuria de Gabriel

Després de la bona acollida que va tenir a l'Estat espanyol i a l'Amèrica Llatina la seva primera novel·la Trilogía Amnesia: Pasión y Locura, la surienca Sílvia Caballol segueix amb la seva vessant creativa publicant El Infierno en la Lujuria de Gabriel, on la realitat, el deliri i la ficció es barregen en un llibre d'una intensitat frenètica. El lector serà transportat pel món penitenciari, per la psicopatia, per les sectes, la bogeria i la luxúria i, a mesura que avança la història, també cap a la lluita entre el bé i el mal; entre Déu i Satanàs, i entre els àngels i els dimonis. Tot això, de la mà dels protagonistes antagònics Gabriel i Helena.

Amb aquesta novel·la Caballol sacsejarà el lector cap a un remolí de sensacions en el qual es qüestiona el nostre sistema moral, els nostres valores i, fins i tot, les nostres creences religioses.

"El cavaller Floïd. Biografia de Joan B. Cendrós"

El manresà Genís Sinca, abans de publicar la seva darrera i exitosa biografia sobre l'empresari i promotor cultural català Joan Baptista Cendrós, ja havia fet intuir la seva inclinació a escriure sobre la vida dels altres publicant, a La Vanguardia i al Quadern d'El País, biografies inèdites de personatges catalans del món de la política i la cultura, sota el títol Històries de fa poc.

Amb El cavaller Floïd, però, no només explica els entrellats més privats d'aquest mecenes que fins ara havia quedat en un segon terme, sinó que fa un repàs exhaustiu de la resistència cultural catalana durant el Franquisme. I és que, de fet, Sinca va submergir-se durant cinc anys en l'univers de Cendrós, llegint cartes seves personals i apropant-se a coneguts seus i a indrets en els quals ell es relacionava. El cavaller Floïd és, tal com el mateix Sinca expressa, "la història desconeguda d'un home que, per sobre de tot, creia en el seu país i la seva gent".

"El torb sobre el mar"

Amb Un vestit curt, del color de la sorra d'una platja vorejada de pins, l'advocat manresà Jeroni Muñoz va treure a la llum la seva vessant més literària. Aquest 2017 ha publicat la seva segona novel·la, El torb sobre el mar, que va guanyar la trenta-dosena edició del Premi de Narrativa Vila de Puçol, un certamen literari que cada any organitza l'ajuntament valencià de Puçol, situat a l'Horta Nord.

En aquest segon llibre Muñoz posa de manifest com les persones reaccionen, de maneres diverses, davant la tragèdia. És el que els passa a l'Antoni i la Maria quan s'assabenten de la mort del seu fill. Aquest punt d'inflexió en la seva vida és el que obre el llibre, una novel·la intensa i essencialment tendra que explica el dol d'un pare i una mare que han perdut el seu fill.

Wicca

Agustí Franch ja va descobrir la seva passió pel teatre i la literatura des que era adolescent. Això ho demostra la gran quantitat d'obres teatrals que ha escrit, així com també les novel·les que ha signat, entre les quals en destaquen Generacions o Sota la llei de Murphy. Enguany, el manresà sorprèn amb la seva nova publicació, Wicca.

Als anys cinquanta un grup de gent molt diversa va fer un pacte amb la foscor, que ha restat enterrat en el més gran dels secretismes durant molt de temps. Ara, però, amb la mort d'un dels membres que va segellar aquell acord, vells rancors i comptes pendents començaran a sortir a la llum.

El Jaume, invident des que era molt petit, es veurà obligat a reescriure tota la seva vida en descobrir que ningú del seu passat era qui deia ser, ni res havia estat el que semblava. Mentre lluita contra la seva història, haurà de guanyar una cursa frenètica contrarellotge per salvar la vida, fins a descobrir qui va ser en realitat la seva família, i que, més enllà de la foscor, hi ha una llum que potser hauria estat millor no veure mai.

"Huellas encuadernadas"

Anna Llorens és l'autora bagenca més jove d'enguany -té vint-i-dos anys-, que s'estrena publicant la seva primera novel·la, Huellas encuadernadas.

La història se situa en una Nova York futurista, on les persones poden conèixer les emocions de les altres a través d'un xip. Malgrat això, els adolescents segueixen comportant-se igual que abans. De fet, l'obra té com a protagonistes nois i noies de la mateixa edat que Llorens, precisament perquè, ¿qui millor que una persona adolescent sap què els passa pel cap als adolescents?

Ens trobem, doncs, amb personatges com la Charleen, que sempre havia estat una noia tímida i reservada, tant abans com després que els pares de la seva millor amiga, la Brooke, l'adoptessin. També hi ha el Gary, l'etern noi popular de l'institut que, encara que sembli mentida, se sent sol. L'Evan, per la seva banda, marxa de casa amb el seu grup de rock.

L'amor també hi és present, en la novel·la, com en el cas del Tyeent, que odia ser tan perfecte igual que no suporta desitjar dues noies a la vegada: l'Alina i la Deianelle. Però també hi ha l'odi, un paper que encarna la Cala, una noia que es considera una nina però que no suporta que el Kenneth, un noi nou, li posi un sobrenom.

"Quan els peus són les teves ales"

Narra la història del jove guardiolenc Guillem Cabrera. Una història de superació per aconseguir el seu somni: entrar a l'escola de dansa més prestigiosa del món, la Royal Ballet School de Londres.

Amb dos anys va començar a ballar i quan en va tenir onze, el seu regal més desitjat va acabar arribant. I és que va ser un dels dotze nens i nenes escollits, d'entre més de cinc-cents d'arreu del món, per entrar a formar part de la Royal Ballet School. Això va ser possible gràcies al seu talent però també a la incansable lluita dels seus pares, que no van parar fins que van aconseguir que el seu fill fos on és ara.

"Pintar, camí de vida"

Un llibre emotiu i, en certa manera autobiogràfic. La santpedorenca Carmina Duran ha decidit treure a la llum aquesta publicació. La seva història va començar l'any 2014, quan li van diagnosticar un càncer de pit. Mentre lluitava per vèncer-lo, va posar-se a pintar; una acció que li va servir de teràpia, ja que hi deixava anar les seves angoixes, el seu patiment, però també l'esperança i l'amor de la gent que l'envoltava.

Un cop superada la malaltia i animada pels seus amics i familiars, Duran va muntar una exposició amb alguns dels quadres que havia elaborat durant aquella època fosca, i va acompanyar-la de textos explicatius per aclarir el missatge de cada pintura. L'impacte de l'obra va ser tan gran, que van suggerir-li que convertís l'exposició en un llibre. I això és el que ha acabat fent.
 
Territori i patrimoni

"Història d'un edifici al servei de la ciutat. Manresa 1817-2017"

L'historiador manresà i autor de múltiples llibres sobre la comarca, Francesc Comas commemora, en aquesta nova publicació, els dos-cents anys de l'edifici que actualment ocupa la residència per a gent gran Montblanc, situada al carrer Jacint Verdaguer de la capital del Bages. Es tracta d'unes instal·lacions primerament es van utilitzar com a fàbrica tèxtil, coneguda com El Remei. El 8 de maig de 1888 la fàbrica es va vendre a l'orde de la congregació religiosa de Maria Reparadora que, malgrat van marxar a causa de la guerra, va ser-ne propietària fins l'any 1984, moment en el qual, la Institució Benèfica Assistencial Manresana (IBAM) va comprar la finca per a construir-hi l'actual residència Montblanc.

"Memòries Castelltallat: Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages"

Memòries de Castelltallat és un relat de la vida social d'aquest llogaret del municipi de Sant Mateu de Bages ubicat a cavall entre el Bages i el Solsonès. Basat en entrevistes i tallers participatius de recuperació de la memòria popular, la raó de ser de la publicació és, sobretot, explicar les formes de vida que s'hi han desenvolupat durant els primers dos terços del segle XX.

"Paisatges geològics de la Catalunya Central"

Josep Girabal elabora aquesta guia que conté vint-i-cinc excursions que serveixen per a conèixer el paisatge geològic de la Catalunya Central. L'usuari de la guia anirà avançant pas a pas en la interpretació del món de les roques, a través d'una publicació que també conté fotografies i mapes en color.

"La vida a pagès: feines, festes i cuina"

El santfeliuenc (de Sant Feliu Sasserra) Jordi Torres és un autor prolífic que centra la seva obra en el resultat de la seva investigació particular, el coneixement del territori i la gent, les llargues converses amb el veïnat i l'interès per la preservació del patrimoni del seu poble, de la comarca del Lluçanès i del país en general. Amb el seu darrer llibre, La vida a pagès, Torres narra com les festes i celebracions alliberaven la gent de pagès de la duresa del treball i reunien tota la família a l'entorn de la taula de la casa pairal, com una acció de gràcies, quan s'acabaven les campanyes de recollida dels fruits i s'atipaven d'àpats exquisits cuinats per les mestresses de casa.

"Bages i Moianès: 50 indrets amb encant"

Jordi Planell i Marc Vilarmau publiquen un llibre que recull una cinquantena d'espais especials de les comarques del Bages i el Moianès.

"Bages: 17 excursions a peu"

El jove geògraf manresà Pol Huguet, coautor de diverses guies de senderisme, ara treu en solitari una publicació amena i didàctica que pretén ajudar a tots els caminants a redescobrir els indrets més representatius de la comarca del Bages a través d'itineraris poc freqüents com, per exemple, la torre de Castellnou i el poble abandonat del Putxot; les ermites amagades de Montserrat; les vinyes d'Artés i la font de les Tàpies, o el Cogulló de Cal Torre.

"Microcatalunya"

Amb aquest llibre, el periodista manresà Marc Serena, autor d'obres com Això no és africà!: del Caire a Ciutat del Cap a través dels amors prohibits o La Volta dels 25: un atles generacional de Johannesburg a Moscou, fotografia a través de textos la gent que viu en pobles catalans que tenen menys de 500 habitants. Els lectors, doncs, coneixeran, per exemple, un llenyataire, una família de forners, una àvia que no ha fet mai vacances o un pagès fascinat per la poesia.

Serena, acompanyat pel fotògraf Edu Bayer, va viure, durant set mesos, en una furgoneta per poder elaborar el llibre; el relat d'un intens viatge de cinquanta estacions per la Catalunya menys transitada.

"Manresa desapareguda"

La periodista i historiadora manresana Gal·la Garcia treu el segon volum de Manresa desapareguda, un recull fotogràfic que reivindica els carrers i paisatges de la Manresa en blanc i negre de finals del segle XIX i fins a mitjan segle XX. Es tracta d'un volum que conté 155 fotografies i que proposa un viatge al passat per l'evolució urbanística de la capital del Bages que permet comparar els canvis i les transformacions que ha viscut la ciutat.

"Des de la Reserva, 35 anys de construcció d'Alternatives a Manresa"

El llibre, ideat per Marc Rodríguez, Marc Padrós, Carles Tenesa, Jacob Montsech i Roger Colomer, explica la història dels moviments socials de Manresa, des del 1981 al 2016.

Prenent la Festa Major Alternativa com a fil conductor, la publicació s'endinsa en totes les mobilitzacions, concerts i actes que han dut a terme els col·lectius independentistes i llibertaris de Manresa: des de les mogudes per la insubmissió i en contra la caserna de Rajadell; les detencions i tortures contra militants independentistes; els concerts antirepressius a la Pista Castell; els centres socials okupats; les vagues generals; el rebuig a la Guerra de l'Iraq; la lluita contra el feixisme; les campanyes per la defensa de la llengua i la unitat dels Països Catalans, i el clam popular de la PAHC.

Autoajuda

"Yo soy abundancia: el secreto del éxito está en ti"

La coach i mentora manresana Ester Vega, porta, amb el seu segon llibre, a reflexionar sobre la situació de les persones i la relació que estableixen amb els diners i l'èxit a la seva vida.

Yo soy abundancia pretén ser un mirall on moltes persones es podran veure reflectides i és una porta d'entrada a la ment subconscient que permetrà fer grans descobriments sobre les pors, les creences o els programes mentals que fan viure a les persones vides focalitzades en la mancança i la supervivència.

El llibre parteix de la pròpia història de l'autora, en la qual durant els darrers 10 anys ha viscut perseguint els diners, l'èxit i el reconeixement dins la seva professió com a mentora per a emprenedors, arribant a invertir milers d'euros buscant el tan proclamat èxit en professionals de renom nacional i internacional. Aquest èxit el buscava fora, i finalment, va entendre que l'èxit sempre havia estat amb ella.