Exposició

Fotografia Vert celebra 85 anys amb una exposició de 85 fotos panoràmiques

L'historiador Francesc Comas inaugurarà divendres l'exposició de fotografies de Joaquim Vert i Montse Vert que es podrà visitar a la Casa Lluvià fins el 13 de maig

per Pere Fontanals, Manresa | 18 d'abril de 2017 a les 12:18 |
Joaquim Vert i Montse Vert davant del seu establiment al carrer Sorerroca | Pere Fontanals
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
85 anys no es compleixen cada dia, i per això Fotografia Vert ofereix a la ciutat una exposició de fotografies panoràmiques, la majoria de 180º, per veure Manresa com mai abans no s'havia vist. I és que després de tres generacions de fotògrafs, Joaquim Vert i Montse Vert, fill i neta del fundador de Fotografia Vert, Joan Vert, mostren el seu treball amb 85 imatges de la ciutat, un per cada any, a partir de divendres i fins al proper 13 de maig, a la Casa Lluvià.

El fotògraf Joan Vert inaugurava el 1932 Fotografia Vert al carrer Ginjoler de Manresa, després de 7 anys treballant a la botiga de fotografia d'Enric Masana, on va arribar a ser cap de laboratori i on va continuar col·laborant tot i establir-se per ell mateix. Precisament, fruit d'aquesta col·laboració, Vert elabora dues sèries de postals de Manresa, desl anys 1933 i 1939. L'any 1940 trasllada l'estudi fotogràfic al carrer Sant Fruitós. Des de llavors comença l'edició de postals amb marca pròpia, primer aprofitant fotografies fetes el 1935, abans de la Guerra Civil, i posteriorment, realitzant-ne una dotzena de sèries entre 1944 i 1957.


Al final de la seva etapa professional, l'any 1966 comença l'edició de postals en color de Manresa que després el seu fill, Joaquim Vert, va continuar, esdevenint la col·lecció més prolífica de les postals realitzades sobre Manresa, amb un centenar d'instantànies. Durant aquest període s'independitza, definitivament, de la col·laboració amb Enric Masana i amplia l'edició de postals a tot Catalunya, especialment a Montserrat.

Entretant, el 1952, buscant un local més cèntric, es trasllada a la Muralla del Carme, i vuit anys més tard, el 1960, el seu fill s'incorpora al negoci i l'ajuda tot aprenent l'ofici. L'any 1974, Joan Vert es jubila i deixa la professió de fotògraf en actiu.


Joaquim Vert i, després, Montse Vert, continuen el negoci familiar

Abans que Joan Vert es jubilés, Joaquim Vert va obrir, el 1970, un establiment al carrer Urgell, 8, que regentava la seva muller Maria del Carme Bover, i des d'on es recollien els encàrrecs que es feien a l'estudi de la Muralla. Aquesta situació es va allargar més d'una dècada, fins que al 1986, Joaquim Vert decideix tancar l'estudi de la Muralla del Carme i obrir un nou comerç a l'emplaçament actual e Fotografia Vert, al carrer Sobrerroca, 19. La botiga del carrer Urgell va continuar oberta fins al 2010, quan es va jubilar Maria Carme Bover.

L'activitat fotogràfica de Joaquim Vert va seguir les passes del seu pare i es va ampliar a la fotografia comercial, esportiva i d'esdeveniments per encàrrec, fins arribar al punt d'acumular un bagatge de més de 2.500 reportatges de casaments i uns altres milers de comunions i altres actes socials i familiars.

En paral·lel, Joaquim Vert va continuar amb l'elaboració de sèries de postals de color de Manresa amb edicions especials entre 1974 i 1987, així com postals de pintura manresana amb quadres de Marzo-Mart o Vilajosana, entre d'altres, o de dues edicions especials per donar a conèixer Manresa pels Jocs Olímpics de Barcelona, realitzades el 1991. La sèrie de postals de la ciutat li ha donat continuïtat des de 1966 fins a l'any 2013, en que va editar les dues últimes postals, recordant l'origen jesuïta del Papa Francesc, essent aquestes les que completen el centenar en la seva trajectòria.

Durant la seva trajectòria també va col·laborar amb el diari La Gazeta de Manresa, entre 1976 i 1982, i ha format part com a membre del jurat de diversos concursos fotogràfics. Actualment, Fotografia Vert és membre de l'Associació de Fotògrafs Professionals del Bages.

A dia d'avui, qui regenta Fotografia Vert és la tercera generació de la nissaga, Montserrat Vert, que ha estat l'encarregada de fer entrar les noves tècniques digitals al negoci. És preciament ella, qui amb les darreres tècniques digitals, ha introduït el muntatge de fotografies panoràmiques.

 

Participació