La Guia convoca una manifestació per evitar l'enderrocament del barri

També reclamen la immatriculació per part del Bisbat de Vic de la parcel·la que inclou el parc infantil, la zona esportiva, el local social i l'església ja que, entenen, no ha demostrat que en sigui propietari

Redacció
17 d'abril del 2017
Actualitzat el 23 d'abril a les 9:31h
El barri de la Guia, des de l'entrada sud de Manresa, amb la Seu al fons i les vies de tren a sota
El barri de la Guia, des de l'entrada sud de Manresa, amb la Seu al fons i les vies de tren a sota | Pere Fontanals
Un grup de veïns de la Guia ha convocat per al proper dijous 20 d'abril a les 7 de la tarda una manifestació que sortirà de la plaça de Crist Rei amb l'objectiu principal d'evitar l'enderrocament del barri, tal i com està descrit en el POUM. Aquest barri, construït per RENFE, i ara en propietat d'Adif, s'ha revoltat arran de la voluntat expressada per l'Ajuntament d'arribar a un acord amb la companyia ferroviària per enderrocar-lo a partir del tercer sexenni després de l'aprovació definitiva del pla.

A banda d'evitar l'enderrocament del barri, els veïns de la Guia també volen que es desenvolupi una estratègia d'habitatge que contempli les diverses situacions en que es troben els inquilins dels pisos, i que sigui anul·lada la immatriculació de les zones comunes, una parcel·la de 30 àrees que inclou el local social, la pista de bàsquet, un parc infantil i l'església que té el Bisbat de Vic, ja que, asseguren, el bisbat no ha aportat cap títol que propietat.

Quant a la diferent casualística que hi ha entre els veïns, la plataforma reclama l'aturada dels processos de desnonament que estan oberts encara. També reclamen la revisió a la baixa dels preus de lloguer per a aquells habitants que es vulguin acollir a un lloguer social, o sigui a no dedicar més del 10% dels seus ingressos mensuals al pagament de l'arrendament. Salvem la Guia també reclama uns preus de lloguer d'acord al mercat i segons l'estat en què varen ser entregats a l'inquilí. Finalment, exigeixen un compromís de rehabilitació i manteniment dels edificis i del barri.

El setembre de l'any passat, aquest grup de veïns van organitzar la Festa Major reivindicativa de la Guia.

La Guia

La Guia és un barri que va construir la companyia ferroviària RENFE durant els anys 60 amb l'objectiu de donar allotjament als seus treballadors. Des de finals del 2006 la propietària dels habitatge és ADIF, l'empresa que va recollir l'herència patrimonial de RENFE.

Actualment es troba en un estat de deixadesa considerable i en gran part és perquè ADIF va deixar d'intervenir-hi i els pisos es van anar buidant. Un fet que els veïns del barri van denunciar, demanat que es posessin a lloguer. La precarietat de la situació laboral i d'habitatge va fer que algunes persones ocupessin immobles buits al barri.

Poc després, ADIF va posar algun pis a lloguer a preu normal. Actualment, als 58 pisos del barri hi ha tres perfils diferents d'inquilins: els que hi són des del principi amb una renda de lloguer vitalícia molt baixa, els nous llogaters amb una renda de mercat, i els que van ocupar els habitatges.