El Bages demostra un any més que és terra de Caramelles

A les més grans de Catalunya, que se celebren a Súria, s'hi sumen les cantades a gairebé tots els pobles de la comarca, com les de Sant Vicenç, Santpedor o Callús

Sant Vicenç de Castellet és un altre dels municipis que viu les Caramelles amb intensitat
Sant Vicenç de Castellet és un altre dels municipis que viu les Caramelles amb intensitat | Àlex Gómez Ribera
16 d'abril del 2017
Actualitzat el 17 d'abril a la 13:49h
La Setmana Santa és tradició que acabi amb l'esclat festiu de les Caramelles. El Bages és una comarca on les Caramelles hi tenen un fort arrelament. Aquesta tradició de Pasqua, encara ben viva, recorre les masies, els camins i els carrers del Bages. Tot i que les Caramelles més grans i conegudes són les de Súria, la majoria de municipis també celebren de manera important aquesta festivitat, pobles com Sant Vicenç de Castellet, Santpedor o Callús en són testimoni.

Sant Vicenç de Castellet comença les caramelles més d'hora

L'Associació Musical Castellet i l'Esbart Dansaire Santvicentí han estat les dues entitats encarregades de celebrar les Caramelles en aquest municipi del Bages Sud. Les dues entitats han anat voltant pel poble en diferents recorreguts arribant tant al centre del poble com en d'altres indrets més allunyans. L'Associació Músical Castellet va començar a fer les Caramelles aquest dissabte al matí, una novetat respecte d'altres edicions, i va continuar el mateix dissabte a la tarda i aquest diumenge al matí. L'Associació ha mostrat les seves danses i cançons acompanyat del tradicional carro de boix on s'hi allotjaven els instruments musicals que han permès cantar les diferents cançons amb música en directe, un repertori musical que ha barrejat tradició i modernitat versionant cançons actuals. A més a més, les Caramelles d'aquesta entitat han comptat, com és habitual, amb diferents danses i balls de bastons interpretats per grups de diferents edats.

D'altra banda l'Esbart Santvicentí també ha fet arribar l'ambient festiu de les Caramelles a diferents indrets del poble. Els diferents grups de l'entitat han anat ballant pel poble les seves danses i balls de bastons. L'esbart ha incorporat aquest any una carrossa decorativa feta amb la col·laboració d'Andreu Boluda on hi destacava la reproducció d'un parell d'espardenyes típiques catalanes com les que utilitza habitualment l'esbart per ballar. A més a més, enguany, els dansaires també han estrenat vestuari i han desdoblat el recorregut per arribar a més indrets del poble.

Santpedor escampa les caramelles a les residències

Les Caramelles de Santpedor s'han fet notar arreu del municipi tant el dissabte com el diumenge. Dissabte va ser el moment de fer un recorregut pel voltant del poble i de fer la visita en equipaments com Ampans, la Residència Sant Francesc i la de Cal Jorba. Aquest diumenge el recorregut s'ha fet per diferents places i carrers del poble, especialment del barri antic, per acabar a la Plaça Gran. Les Caramelles, en cada parada que han fet, han cantat diverses cançons interpretades per la coral de Ca l'Arola i, també, s'han fet balls de bastons interpretats pels Bastoners i Grallers Picarols de Santpedor.

Callús, on les ballestes prenen el protagonisme

La Pasqua s'ha fet ben present un any més gràcies a les Caramelles. Un ambient festiu ha acompanyat els grups de Caramelles durant tot recorregut. Dissabte les danses i cançons van arribar fins a les diferents masies que hi ha escampades pel terme municipal i, aquest diumenge al matí, s'han recorregut els carrers del poble. Les Caramelles s'han celebrat acompanyades d'una coral que anat interpretant diferents peces musicals, danses i balls de bastons. D'altra banda, fent un altre recorregut hi havia els més petits de les Caramelles de Callús que també han ballat i cantat diferents cançons. Més enllà dels balls i danses, unes altres protagonistes de la festa han estat les ballestes, el tradicional mecanisme de fusta desplegable que fa arribar flors a tots els balcons i finestres on calgui. Els diferents recorreguts era previst que acabessin al centre del poble per fer la cantada i ballada dels diferents grups de manera conjunta.