La llera del Cardener entre la mala olor i l'esperança

El fons Feder podria ser l'empenta definitiva per a fer la vora del riu al seu pas per Manresa un espai obert a tothom. Tot i que si no arriba l'ajut, no existeix pla B

Àlex Gómez Ribera
22 de juliol del 2009
576_1248295890DSC_0067
576_1248295890DSC_0067

L'entrada sud de Manresa des de la llera del Cardener. Àlex Gómez Ribera

La ribera del riu Cardener al seu pas per Manresa ha estat tradicionalment un espai marginal o poc tingut en compte pels manresans. L'Ajuntament, però, vol capgirar aquesta tendència millorant la qualitat d'aquest entorn. En aquest sentit el govern està pendent de saber la resolució de les subvencions del fons Feder en els quals s'hi ha presentat el projecte de millora de l'entorn del riu. Aquest projecte convertiria la ribera del Cardener en un gran parc de caire turístic on l'arbrat i l'espai de passeig en serien protagonistes.
 
Però mentre s'està pendent del fons Feder l'Ajuntament ha anat fent algunes petites actuacions per avançar feina. Una de le darreres ha estat la neteja d'una part de la ribera que hi ha a tocar al Pont Nou, on s'hi vol recuperar el típic bosc de ribera. També es van enderrocar la casa de Cal Ninus i s'han retirat espais de runa. Però apart d'aquestes petites actuacions els voltants del Cardener encara mantenen moltes arees en un estat de deixadesa. Una d'aquestes arees és l'antic canal que duïa l'aigua a la fabrica dels Panyos. Brut, mig entollat i amb deixalls i elements vegetals a dins, el canal, deixa anar males olors que arriben al barri de l'Avecrem. D'altra banda l'entorn de la fàbrica dels Panyos o la ribera contrària (zona Congost) tenen algunes parts on fa temps que no es tallen les males herbes i es fa díficil passejar-hi. Més avall, a l'entorn del pont del Congost i la plaça del Mil•lenari les canyes de riu i han crescut excessivament i, entremig, hi han algunes deixalles que s'han anat acumulant. Unes deixalles que, juntament amb alguns excremens també es poden trobar sota el Pont del Congost.
 
D'altra banda tota la zona del Passeig del Riu té una bona zona de passeig que s'allarga fins al Pont Vell tot i que en alguns espais baixos de la ribera les canyes començen a envaïr excessivament el panorama de ribera. Algún tipus de manteniment seria necessari a l'entorn de la plana fluvial on es situa el Pont Vell. La vegetació està creixent excessivament en alguns espais que compromet la bona imatge de l'espai paisatgístic més conegut de la ciutat. Més avall, en la ribera dreta del riu (cantó del barri de la Guia) la vegetació salvatge ha ocupat l'espai de ribera de manera que el passeig s'hi ha fet totalment impossible.

Unes millores pendents en una ciutat que habitualment ha donat l'esquena al riu. El canvi de tendència depèn, en primer terme, de l'espera incerta pel fons Feder i d'altres subvencions o inversions futures que es puguin aconseguir.