Les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu oficialitzen el procés de fusió

Tot i els rumors, Caixa Manresa es manté al marge de l'operació

Redacció
22 de juliol del 2009
Els consells d'administració de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu han oficialitzat aquesta tarda el projecte de fusió. Totes tres entitats han celebrat reunions dels seus consells, en les quals s'han presentat els estudis realitzats en relació a diferents models de col·laboració i d'integració entre caixes catalanes, i han acordat aprovar la proposta de desenvolupament del projecte per a la integració de les tres caixes. En un comunicat conjunt, les entitats han assenyalat que aquesta fusió ha estat valorada 'molt positivament' per la Generalitat de Catalunya, el Banc d'Espanya i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA).

Després dels acords dels consells, s'inicia ara la fase per desenvolupar els treballs relacionats amb la integració i la implantació del projecte, a través de comissions mixtes, que abordaran els diferents àmbits de gestió relatius a la xarxa d'oficines, personal, plataforma tecnològica, activitat asseguradora, companyies filials i serveis centralitzats. Aquesta nova fase de treball conduirà a la definició d'un projecte final, que es preveu concloure a finals del proper mes de setembre, per a posteriorment posar-lo a la consideració dels organismes supervisors i dels òrgans de govern de les tres caixes.

La fusió de Caixa Sabadell, Caixa Terrassa i Caixa Manlleu dona pas a la creació de la tercera entitat d'estalvi de Catalunya en actius financers. Totes tres sumen uns recursos propis de 2.268 milions d'euros i una mitjana de coeficient de garantia i solvència del 12,4%, més de quatre punts superior al mínim (8%) que marca el Banc d'Espanya.

En dades del 2008, Caixa Sabadell administrava un volum de dipòsits de 11.886 milions d’euros, uns recursos propis de 981 milions d'euros i uns resultats nets de 42 milions, mentre que Caixa Terrassa comptava amb uns dipòsits administrats de 10.659 milions, uns recursos propis de 1.090 milions d’euros i uns resultats nets de 49,5 milions. Per la seva part, Caixa Manlleu, va tancar l'any amb uns dipòsits de 2.501 milions, uns recursos propis de 197 milions d'euros i uns resultats després d'impostos de 6 milions.

En dades actuals, la nova caixa d'estalvis catalana tindria uns actius totals de 27.500 milions d'euros, uns dipòsits administrats de 25.500 milions d'euros i una inversió creditícia de 21.500 milions. L'entitat ocuparia el novè per dipòsits administrats entre la quarantena de caixes que operen a Espanya.

El projecte de fusió vol posar un èmfasi a mantenir l'arrelament de les tres caixes en els seus territoris tradicionals, mitjançant el manteniment dels actuals noms en aquelles poblacions d'històrica presència, que es compatibilitzaran amb una marca comercial nova per a la resta de la xarxa.

Pel que fa a l'obra social, el projecte inicial preveu la creació d'uns consells territorials per proposar, impulsar i fer un seguiment en els territoris tradicionals de la política de suport a les obres pròpies, de proximitat a les entitats i d'atenció a projectes d'interès específics de cada zona, en proporció als volums de dotació que han vingut efectuant cada caixa al llarg dels darrers anys.