Navarcles se suma als municipis amb recollida selectiva de residus Porta a Porta

El nou sistema que s'implementarà al municipi el proper mes de juny permetrà millorar els índex de recollida i eliminar els contenidors dels carrers

per Redacció, 5 d'abril de 2017 a les 18:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 d'abril de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'eficient model de reciclatge arriba a Navarcles, amb una població de 5.988 habitants que se sumaran als habitants dels altres municipis de la comarca que ja fan servir el porta a Porta com Santpedor, Santa Maria d'Oló, Artés... Aquests municipis que ja funcionen amb porta a porta han millorat els seus nivells de reciclatge passant d'una mitjana del 30% a un 70% en recollida selectiva.

Gràcies a aquesta iniciativa de Navarcles, hi haurà més de 300.000 habitants a tot Catalunya fent ús del nou model de recollida de residus en més de 100 municipis que l'han implantat de forma total o parcial. Aquest canvi a Navarcles implicarà la optimització del sistema de recollida de residus al municipi. El porta a Porta és més eficient, permetrà millorar els índex de recollida selectiva i així contribuir a la millora mediambiental i econòmica, alhora que evita la pujada dels costos d'entrada a abocador mitjançant la disminució i el valor dels materials reciclats.


Tots els habitatges de Navarcles rebran a les seves bústies un butlletí informatiu amb les actuacions diverses de la campanya d'implantació, informació sobre el nou sistema de disposició dels residus domèstics. Els establiments també disposaran d'un calendari específic adaptat a les seves necessitats. Uns dies abans de l'inici del servei l'Ajuntament distribuirà cubells i material per facilitar la separació a casa i a les activitats comercials.

Caracterització pública del rebuig


El passat divendres 31 de març, al mercat de Navarcles, es va fer una caracterització pública d'un contenidor gris , el de rebuig domèstic. Una caracterització és una tria de les deixalles que es llencen barrejades al contenidor gris, però que no son rebuig i haurien d'anar a les altres fraccions (envasos, paper i cartró, matèria orgànica...). Es van exposar els índex actuals de recollida selectiva a Navarcles en contrast amb els índex de la separació resultant de la caracterització, així es van calcular els materials valoritzables que podrien ser un recurs però que ara acaben a l'abocador.

Els resultats van concloure que del total que es va llençar al contenidor triat, un 87,71% dels residus eren reciclables i no haurien d'acabar a l'abocador.

Celebració d'un acte oficial de presentació del nou model de recollida

El proper dijous dia 20 d'abril a les 20.00 h, a la sala de plens de l'Ajuntament es celebrarà l'acte de presentació oficial de la implementació del nou model. Serà obert a tota la població de Navarcles i comptarà amb la presència de Josep Mª tost, director de l'Agència de Residus de Catalunya, que parlarà del reciclatge a Catalunya; Llorenç ferrer i Alòs, Alcalde de Navarcles; Josep Candàliga i Freixa, Alcalde d'Artés, que ens explicarà la seva experiència amb el sistema porta a porta i en Ramon Serra Millat, 1er tinent d'Alcalde i regidor de Medi Ambient a Navarcles.

Durant l'acte s'explicaran els motius pels quals Navarcles aposta per aquest model de recollida, es farà una petita introducció al funcionament del sistema, es farà públic el calendari d'implantació i es presentarà el web oficial del servei.

Aquesta informació s'ampliarà a les sessions participatives que seran l'espai on es resoldran dubtes i es recolliran suggeriments, i corresponen al calendari següent:

- 24 d'abril sessió participativa per a tota la ciutadania. Centre Cultural a les 20.00h
- 25 d'abril sessió participativa per a tota la ciutadania. Escola Verda a les 20.00h
- 26 d'abril sessió participativa específica per a establiments (comerços, restaurants...) Ajuntament a les 16.00h
- 26 d'abril sessió participativa per a tota la ciutadania. Ajuntament a les 20.00h

 

Participació