La creu de Lampedusa arriba a Montserrat per Setmana Santa

Creu de Lampedusa
Creu de Lampedusa | Santa Seu
Redacció
04 d'abril del 2017
Actualitzat a les 14:18h
La Creu de Lampedusa, que ens recorda la tragèdia dels refugiats, serà a Montserrat el proper Dilluns Sant, on tindrà lloc un Viacrucis amb la participació de nois i noies que participen massivament en el camí de la Creu.

A banda de Montserrat, la Creu de Lampedusa farà un recorregut per diversos paratges de la diòcesi de Vic del 10 al 12 d'abril.

El seu recorregut serà el següent:

- Dilluns Sant, 10 d'abril: Viacrucis jove a Montserrat.

- Dimarts Sant, 11 d'abril: Catedral de Vic. Cal destacar la centralitat que tindrà la creu en la celebració penitencial que tindrà lloc a la catedral a les 7 del vespre.

- Dimecres Sant, 12 d'abril: Restarà al presbiteri de la Catedral perquè tothom que ho desitgi pugui adorar-la en silenci orant.

Creu de Lampedusa

El primer viatge del Papa Francesc fora de la diòcesi de Roma fou a l'illa de Lampedusa. Un viatge sorpresa, als extrems confins d'Itàlia, enmig d'aquell Mediterrani en què els abismes s'han transformat en tomba per a milers d'infants, dones i homes en fuga de la guerra i de la misèria. Aquell viatge va ser concebut com a conseqüència de les notícies sobre l'enèsima embarcació enfonsada.

A rel d'aquell viatge, un fuster de l'illa, Franco Tuccio, va construir una creu amb les restes de fusta de les embarcacions d'emigrants que havien arribat a l'illa siciliana. Aquesta creu de 2,8 m. x 1'5 m i 60 kg de pes, va ser beneïda el 2014 pel mateix Papa Francesc a la Plaça de Sant Pere, amb el desig que la Creu viatgi arreu.

La creu de Lampedusa recorda el dolor viscut a les perifèries, i convida "a sortir de nosaltres mateixos per anar cap a les perifèries, no només geogràfiques, també les existencials: les del misteri del pecat, les del sofriment, les de la injustícia, les de la ignorància, les del sense sentit i la indiferència religiosa, les de qualsevol misèria. I així, des de l'amor crucificat, poder abraçar i consolar, plorar i eixugar les llàgrimes".