Navarcles reviu el seu passat lligat a Sant Benet de Bages amb la Fira de l'Abat - Monacàlia

Aquest cap de setmana s'hi poden veure diferents parades i espectacles escampats per tot el municipi

01 d'abril del 2017
Actualitzat el 03 d'abril a les 17:31h
Navarcles acull durant tot el cap de setmana nombroses escenificacions històriques
Navarcles acull durant tot el cap de setmana nombroses escenificacions històriques | Àlex Gómez Ribera
L'inici de la primavera a Navarcles és sinònim de la celebració de la Fira de l'Abat - Monacàlia, un esdeveniment que porta Navarcles cap al passat i recorda la relació que el poble ha tingut, al llarg del temps, amb el monestir de Sant Benet de Bages. La fira ha començat aquest dissabte, tot i la inestabilitat del temps la fira ha transcorregut amb normalitat durant tot el matí i migdia i els espectacles de la fira s'han pogut celebrar sense interferències metereològiques. No ha passat el mateix a la tarda, quan la pluja ha obligat a suspendre la fira. Monacàlia es previst que es celebri durant tot aquest dissabte i també durant tot el diumenge.

Les parades de Monacàlia ocupen els carrers principals del barri antic gaudint d'una àmplia oferta de productes gastronòmics i d'artesania. Dins de l'ampli espai de parades en destaca la part dels oficis on es poden conèixer de primera mà com es practicaven oficis antics o quines eren les antigues mesures i pesos. A més a més, els més petits poden gaudir de la Monacàlia Nen on es poden fer diferents activitats com, per exemple, llançar-se amb tirolina.

Els espectacles de la fira són, com sempre, una de les parts més important de l'esdeveniment ja que hi participa molta gent del Navarcles i ajuda a explicar els moments històrics que es recorden. Així es pot veure, en una de les escenes, com els vilatans, en el passat, havien de pagar el delme al monestir de Sant Benet amb els conflictes i descontentament que generava aquest fet. Una altre de les escenes destacades és la representació de la revolta dels navarclins quan el monestir no acceptava quins havien de ser els representants del poble i com Sant Benet de Bages volia imposar els seus.

Però de tots els espectacles representats, el casament del Sal·la i Ricardis és el més esperat. La comitiva nupcial ha avançat pels carrers del barri antic fins arribar a la plaça de la Vila, allà s'ha celebrat el casament juntament amb cançons i danses on hi ha pres part el poble de Navarcles. Un casament que, com els altres espectacles, es representa també a la tarda i es fa tant el dissabte com el diumenge. La dansa amb música de Carmina Burana, els ball de les zingares o les lluites entre cavallers acaben de completar una oferta d'espectacles que es desenvolupa tant a la plaça de la Vila com en d'altres escenaris situats dins la mateixa fira.