La Generalitat invertirà 200.000 euros en renovar la Casa Museu Prat de la Riba

La intenció és apropar l'obra política d'Enric Prat de la Riba i de la Mancomunitat a la ciutadania en general i al públic escolar

El Conseller de Cultura, Santi Vila, a la Casa Museu Prat de la Riba
El Conseller de Cultura, Santi Vila, a la Casa Museu Prat de la Riba | Cultura
Estefania Escolà/ACN
31 de març del 2017
Actualitzat a les 14:56h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha anunciat aquest dijous que es durà a terme un nou projecte de museïtzació de la Casa Museu Prat de la Riba, a Castellterçol, coincidint amb el centenari de la mort del polític. Segons ha anunciat Vila, la intenció és que el projecte es redacti al llarg d'aquest any i que l'execució es faci el 2018. El projecte, impulsat per l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural –organisme gestor de l'edifici on va néixer i morir Prat de la Riba-, comportarà una inversió de 200.000 euros. El projecte de museïtzació té com a objectiu adequar la visita a la Casa Museu als nous llenguatges i recursos museogràfics del segle XXI, amb la voluntat d'apropar l'obra política d'Enric Prat de la Riba i de la Mancomunitat a la ciutadania i, especialment, al públic escolar. El nou projecte preveu també l'adequació de la Casa Museu als estàndards d'accessibilitat, que actualment no compleix.

La casa Prat de la Riba, antiga casa Padrós, amb traces del segle XVII, es troba al centre del poble de Castellterçol. Va ser arranjada l'any 1800 pel doctor Padrós i ha estat declarada monument històric-artístic pel fet d'haver-hi nascut i mort Enric Prat de la Riba.

L'any 1982, la casa familiar d'Enric Prat de la Riba i Sarrà (1870-1917) va ser cedida a la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de contribuir a preservar la figura del polític i difondre '’obra de govern de la Mancomunitat de Catalunya, de la qual Prat de la Riba en va ser impulsor i primer president. Per tal de portar a terme aquests objectius, l'any 1983 es va crear el Patronat de la Casa Museu Prat de la Riba. Poc temps després, es va obrir a la visita pública.

Segons informa Cultura, en aquell moment inicial, la visita consistia en un recorregut per les estances familiars, recolzada per un muntatge fotogràfic que posava l'èmfasi en la seva biografia i l'obra de govern de la Mancomunitat. L'any 1998, quinze anys després de l'obertura al públic, el Departament va impulsar una important reforma de la visita, basada en un recorregut audiovisual, que és el que és pot visitar actualment.