Les Caputxines acusen el bisbat de voler-los prendre la màquina de fer hòsties

Les monges s'han negat a traslladar la instal·lació a les carmelites d'Igualada

Pere Fontanals
30 de març del 2017
Actualitzat a les 12:11h
La monja caputxina Pilar Lumbreras, en una imatge de desembre passat
La monja caputxina Pilar Lumbreras, en una imatge de desembre passat | Estefania Escolà
Les monges del convent de les Caputxines del carrer Talamanca de Manresa acusen el Bisbat de Vic de voler-les deixar sense la màquina de fer formes que posteriorment es converteixen en hòsties, que ha estat la principal font d'ingressos del convent durant molts anys. Les germanes expliquen que la voluntat del bisbat és la de traslladar la instal·lació a les carmelites d'Igualada.

Les monges asseguren que fa quinze dies van rebre la visita d'un tècnic i una persona que feia fotos de part del bisbat. El tècnic va revisar la maquinària, tot i que no els va donar cap motiu sobre el perquè la visita. El mateix dia van rebre també la visita de David Comte, vicari general del bisbat.

Va ser quan al cap de pocs dies van rebre una trucada de la priora de les carmelites d'Igualada quan van lligar caps. La priora les trucava per agrair-los la cessió de la maquinària per fer formes que, n cop consagrades, són les hòsties de missa. És per això que, aconsellades per la seva federació, les caputxines s'han negat a cedir la maquinària.

Des del bisbat s'apunta a que "hi ha dues versions diferents dels fets". Segons ha explicat el Delegat Episcopal del Bisbat de Vic, Xavier Bisbal, a NacióManresa "el bisbat de Vic dona plena llibertat a les monges caputxines per actuar com creguin convenient a l'hora de realitzar les formes". Bisbal apunta que "les poden seguir fabricant elles, buscar personal extern o traspassar el procés de fabricació a una altra comunitat religiosa". Tot plegat, però "s'ha de fer seguint la legalitat vigent".

Les monges del monestir de Sant Carles Borromeu es troben actualment en una situació d'impàs, ja que després que arribessin a un acord amb la FUSSAM segons el qual cedien l'ús del monestir per fer una residència a canvi de ser cuidades durant els seus darrers anys de vida, el Bisbat de Vic va intercedir per a que la Santa Seu anul·lés el pacte i nomenés Romà Casanova, responsable de les caputxines. Després d'això, el bisbat va ordenar que abandonessin el monestir totes aquelles persones alienes a la congregació.