Iberpotash revisa a la baixa les primes dels treballadors de les mines

Uns 500 treballadors no han cobrat el que els pertocava per la prima de rendiment en la nòmina de juny

ACN/Montse Ayala
20 de juliol del 2009
576_1248103981398860
576_1248103981398860

Mines d´Iberpotash a Sallent

La meitat de la plantilla de les mines de Sallent i Súria (Bages) d'Iberpotash, uns 500 treballadors, no han cobrat el que els pertocava per la prima de rendiment en la nòmina de juny. El sindicat UGT ha denunciat la decisió unilateral de l'empresa de modificar les taules de primes salarials pactades entre empresa i comitè. Fonts d'Iberpotash han explicat que aquesta decisió s'ha pres amb l'objectiu de reduir costos, ja que malgrat haver modificat el sistema de treball i treballar menys hores i dies a la setmana, la productivitat ha augmentat i per tant, els costos salarials per primes han augmentat. L'empresa ha decidit tirar endavant aquesta mesura tot i l'oposició dels sindicats.

Segons el responsable del sector de la mineria de la Federació d'Indústries Afins de la UGT i delegat d'aquest sindicat a Iberpotash, Félix Ramos, això suposa una important retallada del sou dels treballadors que fan la seva feina a l'interior de la mina. Ramos xifra en un 12% la reducció d'aquesta prima que ha aplicat l'empresa i que ja s'ha fet efectiva en la nòmina del mes de juny, tot i l'oposició sindical.

Per a Ramos és 'incomprensible' que just quan els treballadors han fet esforços tal i com requeria l'empresa i just quan s'està a punt d'iniciar la negociació del nou conveni, Iberpotash prengui 'mesures unilaterals' com aquesta. Això, ha dit, 'tensarà' i complicarà la negociació del conveni. L'actual és vigent fins a 31 de desembre i el nou s'ha de començar a negociar passat l'estiu.

Félix Ramos entén que la situació econòmica que travessa l'empresa requereix prendre mesures per rebaixar costos, però afirma que això no es pot fer retallant despeses de temes que estan pactats. En aquest sentit, el sindicat confia que Iberpotash reconsideri aquesta decisió i que, si cal revisar les primes de rendiment, es faci en el marc de la negociació del nou conveni.

L'empresa va anunciar aquesta mesura al comitè en una reunió. El comitè va oposar-s'hi, però tot i així l'empresa ha decidit tirar-ho endavant, explica Ramos.

De fet, fonts de l'empresa minera han explicat que tot i la reorganització del sistema de treball que es va dur a terme el passat mes d'abril, els costos no s'han reduït. Això, juntament amb una important davallada de la demanda de potassa i a l'acumulació d'estocs al magatzem, han portat l'empresa a retallar aquestes primes, ja que es dóna el cas que tot i treballar menys hores i menys dies a la setmana, i de forma 'imprevista' la productivitat ha incrementat i ara s'extreu més mineral que amb el sistema de treball anterior.

L'augment de la productivitat implica, per tant, que les primes per rendiment que s'han de fer efectives als treballadors siguin més elevades i que s'incrementin els costos de l'empresa. Fonts de la companyia minera han explicat que la retallada s'ha fet a partir de les primes del mes d'abril. En aquest sentit garanteix que cap treballador cobrarà menys que el que va cobrar en concepte de rendiment fins llavors, però que tampoc cobrarà més.

Iberpotash reconeix que la decisió s'ha pres 'unilateralment' pel desacord sindical, però que calia una 'solució ràpida' per evitar que els costos continuessin incrementant-se. L'empresa insisteix que totes aquestes mesures tenen com a finalitat evitar un expedient de regulació d'ocupació que afectaria uns 169 empleats de les mines del Bages. Iberpotash confia que a partir del setembre la situació es corregirà i la demanda de potassa es recuperarà.
Arxivat a