Entitats del Bages i el Moianès fan una crida a adherir-se al Pacte Nacional pel Referèndum

Entre elles s'hi troben Comissions Obreres, la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, l'UGT i l'Orfeó Manresà

Responsables de les entitats signants del Pacte Nacional pel Referèndum
Responsables de les entitats signants del Pacte Nacional pel Referèndum | AFT
27 de març del 2017
Actualitzat a les 21:05h
El passat 2014 diverses entitats del Bages van fer una crida ciutadana perquè tan les institucions, les entitats, com les persones a títol individual de la comarca s'adherissin al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que es va crear l'any 2013 amb l'objectiu que se celebrés una consulta popular sobre el futur polític de Catalunya, que va tenir lloc, finalment, el 9 de novembre de l'any següent (2014).

Ara, novament, les quinze entitats que van promoure el Pacte del Bages pel Dret a Decidir han tornat a unir esforços per a demanar que la població i les institucions, associacions i entitats s'adhereixin al Pacte Nacional pel Referèndum, una iniciativa creada l'any 2016 que agrupa els partidaris de celebrar el referèndum sobre la independència de Catalunya i que reuneix institucions; organitzacions socials i polítiques, així com també persones a títol particular.

Si bé l'any 2014 des del Bages es va aconseguir que se sumessin al pacte més de 250 entitats, en aquesta ocasió esperen igualar o superar la xifra, ja que "amb la nova comarca del Moianès, hi ha més pobles que abans no formaven part del Bages, com Castellterçol, Collsuspina o Sant Quirze Safaja", han manifestat en una roda de premsa celebrada aquest dilluns al matí en la qual hi han assistit representants de les quinze entitats que ja han signat el pacte.

Es tracta de Toni Bozzo, coordinador de l'ANC Manresa; Jaume Clarà, president de l'Associació Cultural Modilianum, de Moià; Alba Comas, presidenta del Cercle Artístic de Manresa; Francesc Comas, president del Centre d'Estudis del Bages; Jordi Corrons, president d'Òmnium Bages; Fina Dordal, presidenta de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa; Laura Massana, coordinadora intercomarcal Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès d'ICV; Joan Morros, coordinador de l'Associació Cultural El Galliner; Pau Pintado, president del Centre Excursionista de la Comarca de Bages; Lluís Piqué, president de l'Orfeó Manresà; Xavier Vidal, president del Cercle Artístic del Moianès; Lluís Vidal Sixto, secretari general de CCOO Vallès-Catalunya Central; Mercè Gómez, secretària general d'UGT Bages/Berguedà, i Enric Martí, president de la Federació d'Associació de Veïns de Manresa (FAVM).

De fet han estat Sixto, Gómez i Martí, els que han protagonitzat l'acte. Tots tres han coincidit en afirmar que "volem que la gent pugui exercir el seu dret a vot" i han recalcat que "la idea és que hi hagi el màxim d'adhesions a nivell d'entitats i a títol individual".

El president de la FAVM ha explicat que per signar el pacte cal anar al web www.pactepelreferendum.cat, i ha afegit que "totes les adhesions aniran a parar al Parlament i al president de la Generalitat perquè tingui el suport de tot el teixit associatiu de Catalunya".

En el seu torn de paraula, Lluís Vidal Sixto, de CCOO, ha recordat la consulta participativa del 2010 i la del 9-N del 2014, tot manifestant que aquesta voluntat de decidir "continua vigent i és per això que demanem un referèndum amb les màximes garanties i amb la màxima participació possible per a determinar quin és el futur polític que volem". En aquesta mateixa línia ha volgut recalcar que amb aquest pacte "no estem defensant si fer o no un referèndum, sinó definir com s'ha de dur a terme". Segons ell, "el nostre futur és irrenunciable i el que es pot fer és sotmetre'l a negociació o consens com s'ha fet en altres estats del món com Escòcia o el Quebec".

La secretària general d'UGT Bages/Berguedà, Mercè Gómez ha exposat que "creiem [des del sindicat] que l'Estat espanyol i la Generalitat s'han de posar d'acord per a crear les condicions legals i ideals perquè el referèndum sigui l'eina que tots volem per a decidir el nostre destí". Amb la ferma convicció que "tothom ha de tenir veu", Gómez ha insistit que "s'han de tenir en compte totes les opcions i opinions, tant si són positives o negatives".


"Ningú pot dir, de cap manera, que les institucions van per una banda i la ciutadania, per l'altra"

En la seva intervenció, Sixto ha exposat que un dels objectius principals de la campanya d'adhesió al Pacte Nacional del Referèndum és que "ningú pugui dir, de cap manera, que les institucions van per una banda i la ciutadania, per l'altra". 

Enric Martí, a més, ha afegit que "no acabem d'entendre la judilització que s'està fent del dret a decidir i del referèndum", tot lamentant que "és incomprensible com qüestions que es poden solucionar políticament, hagin de passar a resoldre's jurídicament".