Neix el premi Joaquim Sarret i Arbós per fomentar l’estudi de la història medieval de la comarca

El Centre Excursionista de la Comarca del Bages convoca la primera edició del premi en memòria del que va ser president de l’entitat i estudiós de la història medieval

Redacció
20 de juliol del 2009
El Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB) ha convocat la primera edició del Premi Joaquim Sarret i Arbós. Es tracta d’un certamen que té per objectiu fomentar l’estudi de la història medieval a la comarca del Bages. En aquest sentit, el premi s’adjudicarà a un treball que tracti algun aspecte històric de l’època medieval del Bages des d’una perspectiva social, humana o geogràfica de la comarca.

El premi està dedicat a Joaquim Sarret i Arbós, qui va ser president del CECB, soci fundador i estudiós de la història medieval de Manresa i comarca durant el primer terç del segle passat.

Segons assenyalen les bases, els treballs que es presentin al certamen han d’haver estat fets per estudiants universitaris de la facultat d’Història com a treball de recerca o com a tesi doctoral. Els treballs que optin al premi han de ser originals, inèdits, redactats en català i d’una extensió mínima de 50 folis inclosos gravats, fotografies i altres elements que es puguin considerar aportacions interessants en l’estudi.

El premi està dotat en 600 euros. A banda, el CECB es reserva els drets d’edició de l’obra.

Els treballs han de ser lliurats al local del CECB (c/ d’Urgell, 16, pral., de Manresa, tel 93 872 29 12), abans del 30 de novembre. El veredicte del jurat –format per persones del CECB i del món de la cultura relacionades amb l’especialitat– es farà públic abans de finals d’aquest 2009.

Joaquim Sarret i Arbós
Manresa, 1853-1935
Va ser arxiver i historiador. Autodidacte, va col•laborar amb Leonci Soler i March en l'ordenació dels arxius manresans, i el va rellevar en la direcció efectiva de l'arxiu municipal, del qual fou nomenat oficial el 1893. Va publicar una trentena de llibres i opuscles de tema històric local, entre els quals Lo sometent de Manresa y son districte (1894), Etologia de Manresa (1901), La sèquia de Manresa (1906) i els cinc volums dels Monumenta historica civitatis Minorisae (1921-25), i centenars d'articles. Va ser un dels fundadors del Centre Excursionista de la Comarca de Bages l’any 1905, i entre els anys 1908-09 en va ser el president. Cronista de la ciutat de Manresa, va ser acadèmic corresponent de Bones Lletres i en morir era degà dels arxivers de Catalunya.

Apunts en Blocs:
In memoriam. Històries Manresanes. Jordi Bonvehí (Sobre la figura de Joquim Sarret i Arbós)