La jornada esportiva Batecs Solidaris arriba a Manresa més consolidada que mai

Tindrà lloc el cap de setmana del 13 i 14 de maig i, com cada any, compta amb un gran nombre d'entitats i institucions que hi col·laboren

Foto de família dels organitzadors de la IV edició de Batecs Solidaris
Foto de família dels organitzadors de la IV edició de Batecs Solidaris | AFT
24 de març del 2017
Actualitzat a les 22:04h
La solidaritat, la integració i l'esport tornaran a donar-se la mà en la quarta edició de Batecs Solidaris, que tindrà lloc el cap de setmana del 13 i 14 de maig a les instal·lacions del Club Tennis Manresa i als voltants del Parc de l'Agulla. Es tracta d'una iniciativa organitzada per Ampans, la Fundació Rosa Oriol, el Club Tennis Manresa i l'Obra Social "la Caixa", en col·laboració amb un grapat d'empreses i entitats esportives, que té l'objectiu de recaptar fons en benefici de dos projectes socials impulsats per Ampans i la Fundació Rosa Oriol. 

De fet, des de la primera edició d'aquesta jornada –que va tenir lloc l'any 2014- els que tiren endavant el projecte són els mateixos. "Això vol dir que hem creat bona sintonia, bones complicitats i relacions sòlides", ha expressat Sor Lucía Caram, una de les alma mater de la iniciativa, que ha afegit que l'esdeveniment en qüestió "ja té un nom que el coneix tothom i està totalment arrelat al territori".

Aquestes afirmacions també les ha subscrit Jaume Masana, el director territorial de Caixabank a Catalunya, que ha volgut posar èmfasi en el fet que "no és habitual que dues entitats socials com són Ampans i la Fundació Rosa Oriol col·laborin en un projecte com aquest, i tampoc ho és que ho facin tantes i tantes persones, empreses i entitats a títol individual aportant, desinteressadament, el seu granet de sorra per la causa". Una causa, ha volgut deixar clar Gabriel Prat, coordinador de Batecs Solidaris, que també compta amb el suport de "més de mil bagencs silenciosos que cada any fan bategar aquesta jornada posant-se la samarreta de l'esdeveniment i corrent, jugant a pàdel o caminant".

I és que, de fet, caminar, córrer i jugar a pàdel són els ingredients principals dels Batecs Solidaris, que volen promoure l'esport i la solidaritat en un mateix acte. Com cada any, doncs, el Club Tennis Manresa cedirà les seves instal·lacions per a celebrar-hi un torneig de pàdel, que tindrà lloc el dissabte, 13 de maig, a partir de les nou del matí. Hi haurà dues categories masculines, dues de femenines i una d'infantil. Cada partit durarà 30 minuts i a mesura que vagi avançant el dia s'aniran eliminant equips fins que només quedin els vencedors, que rebran un premi especial.

La inscripció al torneig de pàdel té un preu de 25 euros que inclou la samarreta de l'esdeveniment, un wellcome-pack i esmorzar. Per a participar-hi, només cal que cliqueu aquí.

El diumenge, 14 de maig, serà el torn de la Cursa del Mosquit, una prova esportiva que sempre havia anat paral·lela a les jornades en qüestió però que a partir del 2014 es va sumar a la iniciativa. Tindrà el tret de sortida a dos quarts de deu del matí des del Parc de l'Agulla i constarà de dos recorreguts: un de 5 quilòmetres i un altre de 10. Enguany, i emmarcada dins la cursa, també hi haurà una caminada que farà el mateix recorregut que la cursa de 5 quilòmetres i que s'iniciarà a la mateixa hora i des del mateix lloc.

A part de les activitats mencionades, també hi haurà moments pels més menuts. I és que tal com ha afirmat Prat, "hem de començar a transmetre als nens i nenes que la solidaritat és cada vegada més necessària". És per això que de la mà del Consell Esportiu Escolar, a les onze del matí del mateix diumenge s'efectuarà un cross infantil amb distàncies adequades a cada edat.

Les inscripcions de les curses i la caminada tenen un preu de 10 euros i poden realitzar-se clicant aquí. Cal recordar que els que s'hagin inscrit al torneig de pàdel no caldrà que s'apuntin a la cursa, en cas de voler-hi participar, ja que el preu del torneig també inclou poder córrer o caminar.

Un dels canvis d'aquesta quarta edició de Batecs Solidaris és que no hi haurà cap masterclass de zumba. Tal com han explicat els organitzadors, aquesta activitat s'ha suprimit perquè "no gaudia de gaire participació i perquè se solapava amb el torneig de pàdel".

D'altra banda, a l'esdeveniment s'hi afegeix una novetat. El cantautor Carles Ladrón de Guevara ha compost i musicat una cançó especialment per a la jornada, que servirà com a himne i que es podrà escoltar al llarg de tota la setmana a través dels altaveus que es col·locaran en diversos punts tant del Club Tennis com del Parc de l'Agulla.

A quins projectes es destinaran els diners recaptats?
 
En les dues darreres edicions, Batecs Solidaris ha recaptat més de 10.000 euros que van destinar-se a un projecte solidari de la Fundació Ampans i a un projecte de la Fundació Rosa Oriol. Aquesta quantitat econòmica s'aconsegueix, d'una banda, gràcies a les inscripcions de la gent en les diverses activitats, i d'una altra, perquè l'Obra Social "La Caixa", aporta 10 euros per cada inscripció que es fa.

Aquest any, des de la Fundació Rosa Oriol s'apostarà pel projecte "Vivenda digna per a tots", una iniciativa que pretén dinamitzar i donar una empenta a la residència que la fundació té a la carretera de Vic, que va inaugurar-se l'any 2013. Però no només això. I és que tal com ha explicat Sor Lucía Caram, "la gent que viu a la residència s'hi està entre sis mesos i un any, fins que troba feina. Però és molt complicat aquest pas de viure en normalitat en un pis; hem d'ajudar  les persones sense sostre a trobar una llar perquè puguin tirar endavant, i això comporta unes despeses econòmiques importants". En aquesta mateixa línia, ha subratllat Caram, "comptem amb l'ajuda de l'Obra Social "La Caixa", que ens ajuda amb el tema dels pisos socials". Actualment a la residència hi viuen 19 persones i té una llista d'espera d'una trentena més.

El projecte promogut per Ampans s'anomena "Programa de vida saludable", que actualment atén i dóna suport a un total de 2000 persones amb discapacitat intel·lectual que tenen una major predisposició a patir malalties, tant de tipus físic com mental, fonamentalment degut a les característiques genètiques i biològiques lligades a les conseqüències de la discapacitat, però també a determinades condicions de tipus socials a les quals aquestes persones s'han vist sotmeses al llarg de la seva vida (desatenció, desigualtat, pobresa o desemparament, entre d'altres).

Amb l'objectiu, doncs, de contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones ateses, el president d'Ampans, Sebastià Catllà, ha posat de manifest que el programa "pretén fomentar estils de vida entre les persones amb discapacitat intel·lectual que contribueixin, de manera molt directa, al seu benestar i equilibri personal i emocional, vetllant per la promoció de la salut i minimitzant les limitacions afegides per pèrdues funcionals o envelliment prematur".