Vols conèixer tots els detalls del complex funerari que acollirà el nou crematori de Manresa?

Les instal·lacions comptaran amb sales de vetlla, una de les quals serà VIP, el forn crematori amb recepció, espais d'acompanyament, un oratori, sala d'exposició de fèretres i lavabos| La inversió total serà de més de 2 milions d'euros

21 de març del 2017
Actualitzat el 22 de març a les 17:30h
El terreny que acollirà el complex funerari -en vermell- respecte del cementiri -en blau-
El terreny que acollirà el complex funerari -en vermell- respecte del cementiri -en blau- | Google Maps
La Funerària Mémora – Fontal, que actualment té la seva seu al carrer del Bruc, 17, construirà les seves noves instal·lacions al polígon Pont Nou, on s'establirà el nou crematori per als difunts, al camí Vell de Rajadell, just al mur nord del cementiri de Manresa. Després d'anys de demanda, debat i projectes que no han tirat endavant per diversos motius, Manresa disposarà, finalment, d'un crematori per a difunts que, si es compleixen els terminis previstos, s'estrenarà a mitjans de 2018.

El ple de l'Ajuntament de Manresa del passat mes de gener va debatre el dictamen que iniciarà el procés administratiu amb la sol·licitud de la llicència d'obres per part de la funerària. El projecte es portarà a terme en una finca d'uns 3.000 metres quadrats i tindrà un cost econòmic per sobre dels 2 milions d'euros. Tot i que el projecte no està tancat entre funerària i Ajuntament, el govern ja ha comunicat que n'informarà properament.

Les instal·lacions comptaran amb sales de vetlla, una de les quals serà VIP, el forn crematori amb recepció, espais d'acompanyament, un oratori, sala d'exposició de fèretres i lavabos.

L'edifici, que tindrà la façana principal en diagonal respecte del carrer del Suanya, tindrà l'entrada ajardinada; i un ampli aparcament. L'inici de les obres està prevista per a quan s'arribi a l'acord entre empresa i administració, i la durada aproximada de les obres serà de poc més d'un any. Fontal - Mémora hi traslladarà també les seves oficines i la seva seu social.

Actualment, les tres funeràries que operen al Bages traslladen els serveis de cremació a Terrassa i a Barcelona.

Un secret que ha sortit a la llum en una assemblea veïnal

El fet que aquest passat cap de setmana l'alcalde, Valentí Junyent, i el regidor Marc Aloy informessin els veïns de l'AVV de la Barriada Mion que en les properes setmanes es faria públic el projecte d'instal·lació d'un crematori per a difunts en una parcel·la del polígon Pont Nou, al costat del cementiri, no ha caigut gens bé a l'oposició, que critica que no se'ls facilités aquesta informació quan es va aprovar en ple el Pla Parcial Plana del Pont Nou el passat mes de gener.

L'oposició es queixa de falta d'informació

El PSC va emetre un comunicat el passat dilluns en que assegura que la instal·lació d'un crematori a la ciutat "és una bona notícia perquè segur que això significarà un abaratiment del cost d'aquest servei per als usuaris de la ciutat", però diu no entendre la raó per la qual "no s'hauria de saber que hem fet el que hem fet en gestió urbanística per fer-ho possible". Els socialistes també es pregunten en quina situació es quedarien les seccions d'enterraments que moltes associacions de veïns de Manresa mantenen des de fa més de 30 anys, i que les ha convertit en un exemple de servei mancomunat.

Per la seva part, la CUP ha expressat el seu malestar amb la notícia i s'ha manifestat "doblement enganyada" pel govern municipal. La formació de l'esquerra anticapitalista creu que la construcció del crematori "menysté" l'acord al que s'havia arribat al Consell Comarcal del Bages, on es va aprovar una moció de la CUP que preveu la creació d'una comissió d'estudi dels serveis funeraris a nivell comarcal. Per això, la CUP no entén que el departament de Territori de l'ajuntament, encapçalat per Marc Aloy, que, recorden, "és també el responsable comarcal de la mateixa àrea", ignori "per complet" un acord pres pel Ple del Consell Comarcal.

La CUP, tal i com va deixar palès a la moció comarcal, creu que la gestió pública dels serveis funeraris "és la solució per acabar amb l'actual negoci de la mort, transformant els beneficis privats en recursos públics, de manera que es redueixin els costos per a les famílies". Amb aquests antecedents, la formació rupturista no entén que "ara l'equip de govern CDC-ERC actuï unilateralment oblidant la pretesa vocació de capitalitat comarcal, i tot plegat abans que la comissió hagi començat a treballar de debò". 

La CUP recorda que "tot i les demandes expresses dels partits de l'oposició, l'equip de govern no va informar en cap moment de la intenció de construir un crematori". És per això que adverteix que actuacions com aquesta "posen en perill la necessària confiança institucional entre els diferents grups municipals i l'equip de govern".

L'Ajuntament diu que la informació era a la documentació dels dictàmens

En resposta, el regidor de Planejament Urbanístic, Marc Aloy, ha assegurat que les acusacions de falta de transparència són injustes, ja que que el nom del propietari d'un dels terrenys afectats, Inversiones Funerarias Reunidas, es trobava en la documentació de tots els dictàmens urbanístics del Pont Nou que s'han anat aprovant al llarg de 2016 i que han conclòs aquest gener de 2017.

El regidor també recorda que en declaracions a la premsa l'any passat, es va dir que l'Ajuntament estava treballant per tal que Manresa pugui disposar d'un servei de crematori i realitzant els tràmits i modificacions urbanístiques necessàries "amb la voluntat de poder tenir nous espais ben ubicats per atorgar les llicències per a la construcció del crematori i tanatori a principis del 2017, amb l'objectiu que en el termini d'entre 18 i 24 mesos pugui estar en funcionament".

Actualment, Ajuntament i empresa estan tancant els últims últims acords per concretar la instal·lació del crematori. L'equip de govern considera que els detalls d'un projecte "llargament reivindicat com aquest, i que ha estat fallit en d'altres ocasions, s'han d'explicar en el moment de tenir el compromís definitiu de l'empresa que vol tirar-lo endavant". "La presentació es farà les properes setmanes", han conclòs.