Un Cantaxics ple de valors omplirà el Kursaal d'alumnes de vint escoles de música

Enguany, l'espectacle que oferiran porta per títol "Qui vol el llop?", i es representarà en tres sessions

El Cantaxics arribarà al Kursaal aquest diumenge
El Cantaxics arribarà al Kursaal aquest diumenge | Youtube
21 de març del 2017
Actualitzat a la 13:12h
Un total de 870 alumnes de 20 escoles de música de la Catalunya Central participaran aquest diumenge, 26 de març, al Cantaxics, la cantata que organitza l'Associació Catalana d'Escoles de Música (ACEM). Enguany, l'obra que interpretaran porta per títol "Qui vol el llop?", que ha estat composta pel cardoní Xavi Ventosa i escrita pel manresà Manel Justícia.
 
De fet, aquesta iniciativa promoguda per l'ACEM ja fa deu anys que es duu a terme amb infants d'entre 3 i 8 anys. Segons expliquen els mateixos membres de l'associació, "creiem que el Cantaxics dóna molt de sí, ja que els alumnes són com esponges i les històries en forma de conte els entren molt bé". D'aquests deu anys de vida, ja en fa set que Manel Justícia és qui n'elabora les obres i, també, qui les il·lustra.
 
El cardoní Xavier Ventosa, per la seva banda, és la segona cantata que compon. La primera va ser la que es va dur a terme l'any passat, que es titulava "Queralt somiatruites".
 
Argument de la cantata d'enguany
 
El Cantaxics d'aquest 2017 tindrà com a protagonista el llop que tants i tants cops apareix en els contes infantils, com el dels tres porquets, el de la Caputxeta Vermella o el de les tres cabretes. Al llarg de l'obra l'espectador s'adonarà que aquest personatge que sempre ha fet el paper de dolent, no és tan malvat com sembla. Al contrari; resulta que és un bon jan. I com que no sap com treure's l'etiqueta de ferotge que tothom li ha acabat posant, farà un viatge amb l'objectiu de fer amics llops.
 
Però no serà tan fàcil trobar-los, i se li despertaran sentiments de tristesa, de ràbia i fins i tot li passarà pel cap deixar estar la recerca. Però quan es pensava que ho tenia tot perdut, de cop i volta s'adona que durant el viatge s'han anat unint a ell un ren, un visó i un macaco que, tot i no ser llops, també són els seus amics. Ell no els valora fins que una lloba centenària li explica quin és el secret de l'amistat.
 
Es tracta d'una obra on els valors i, sobretot, les emocions com la tristesa, la ràbia, el defalliment, i, finalment l'alegria de l'amistat, hi són molt presents.
 
"Qui vol el llop?", a banda de comptar amb les veus dels 870 nens i nenes que l'interpretaran, també inclourà la música d'instruments com el piano, el contrabaix, la flauta, el clarinet, la trompa i la percussió. A més, durant l'espectacle hi haurà una posada d'escena que anirà a càrrec de la companyia Maîtres, un trio de mims de Santpedor que ja fa quatre anys que participen en el Cantaxics i que ajuden a potenciar el missatge que aporten les cantates.
 
Tres sessions de l'espectacle
 
És complicat col·locar 870 alumnes de música, en una mateixa funció, a l'escenari de qualsevol teatre, per molt gran que sigui. És per aquest motiu, i com cada any, que, amb l'objectiu que tots els nens i nenes es puguin fer sentir, que l'espectacle d'aquest diumenge es representarà en tres sessions. Totes elles, amb alumnes de diferents escoles de música de la Catalunya Central.
 
La primera tindrà lloc a les dotze del migdia i hi participaran els estudiants de les escoles de música Pau Casals, de Viladecavalls; de Callús; de la Seu d'Urgll; la d'El Faristol, de Roda de Ter i l'Esquirol; la de Solsona; la de Berga, i la d'Abrera.
 
En la segona sessió, que començarà a tres quarts de cinc de la tarda, hi prendran part els alumnes de l'escola de música Cal Moliner, de Sallent; de la de Vacarisses; la de Sant Vicenç de Castellet; els alumnes de l'escola Musicant, de Cardona; els de Taradell; els de Navàs, i els de la coral infantil La formiga, de la Capella de música Burés de Castellbell.
 
Finalment, en la darrera sessió, que tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda hi participaran les escoles de música de Collbató; de Puig-reig; d'Olesa de Montserrat; d'Hostalets de Balenyà, de Seva, i El Mas, de Sant Joan de Vilatorrada.
 
Les entrades per a veure l'espectacle tenen un preu de 7 euros i es podran adquirir el mateix dia de la funció a les taquilles del Kursaal.
 
La quarta cantata que acull el Kursaal
 
El d'aquest diumenge serà el quart Cantaxics que acollirà la sala gran del teatre Kursaal de Manresa. El primer va ser el del 2012, anomenat "Florinda, la vaca pallassa", i el van seguir "Boix el Bruixot" (2015) i "Queralt somiatruites" (2016).
 
D'altra banda, és la sisena cantata de la qual se n'ha fet un llibre-CD editat per l'editorial manresana Zenobita.