La plaça Gispert consolida la seva centralitat amb una Festa de la Primavera

Comerciants, veïns i voluntaris de la zona engeguen aquest dissabte un programa que portarà més de vint activitats a la plaça fins al 17 de juny |Els organitzadors es plantegen crear una associació veïnal i comercial pròpia "de proximitat"

Part dels organitzadors de la Festa de la Primavera de la Plaça Gispert
Part dels organitzadors de la Festa de la Primavera de la Plaça Gispert | AjM
20 de març del 2017
Actualitzat a les 17:33h
La plaça Gispert no para de penetrar en la centralitat de la geografia urbana i festiva del Centre Històric a base d'accions voluntàries impulsades pels comerciants i veïns de la zona. Si aquest mateix voluntariat ha fet que la plaça s'il·luminés per Nadal o entrés de ple en el programa de la recent Fira de l'Aixada, ara vol donar continuïtat al seu calendari propi amb una Festa de la Primavera, "esperem que sigui la primera de moltes altres", asseguren, que portarà vint-i-tres actes i actuacions a la popular plaça de la farola manresana fins al 17 de juny.

"Som al centre, però molt a prop de dues places, la de l'Om i la de Sant Domènec, que s'emporten la major part d'activitats que es fan en aquesta zona", explica Maribel Arribas, una de les impulsores de la metamorfosi de la plaça Gispert. "Però no hi ha cap altra plaça de la ciutat on hi conflueixin set carrers", completa Lluïsa Vinyas. En aquests últims quatre mesos la plaça ha viscut una empenta important pel que fa a programació pròpia i activitat. Tot plegat "va néixer arran de la recollida de signatures que vàrem fer l'estiu passat per lluitat contra els actes incívics que s'hi vivien a certes hores del dia", repassa Arribas. Això va fer que s'animessin a trobar-se i a proposar idees. "Al nostre entorn hi conviuen molts pols d'atracció, com els esbarts, el Conservatori o la mateixa Joviat", completa Vinyas.

Ara inicien el projecte més ambiciós que han preparat fins ara, la Festa de la Primavera, un programa d'actes que comença aquest cap de setmana amb una desfilada dels Gegants de Manresa que recorrerà els carrers de l'entorn i una ballada a ritme de swing. Però això només és l'inici. Cada cap de setmana hi haurà actes a la plaça fins al 17 de juny quan Efedefunk tancarà aquesta primera edició amb un concert.

Entremig, però, hi haurà actuacions de l'Esbart Dansaire, trobada de pintors del Cercle Artístic, música, vermuts, havaneres, bastoners o fins i tot, teatre. Per haver-hi, el 6 de maig hi haurà la primera trobada de bruixes i remeieres, "una proposta que pretén ser periòdica".

Hores d'ara, "una trentena llarga de comerços participen en l'organització, i nombrosos veïns i persones d'altres indrets que tenen algun vincle amb la plaça", explica Vinyas. Això fa que, malgrat que es mostren molt satisfets amb l'AVV del Barri Antic, es proposin crear una associació pròpia. "No ho fem per res", exposa Arribas, "però el Barri Antic a Manresa és molt gran i necessitem una associació de proximitat que ens resolgui les situacions que es donen en aquesta zona".
 

Programa de la Festa de la Primavera de la plaça Gispert