Gairebé el 95% de les notícies de NacióManresa són del Bages i el Moianès

Mentre que el seu competidor digital a la comarca, el Regió7, dedica més del 57% de la seva informació a notícies de fora de la Catalunya Central

Divisió de notícies per àmbit comarcal, de la Catalunya Central i de la resta, de NacióManresa i de Regió7
Divisió de notícies per àmbit comarcal, de la Catalunya Central i de la resta, de NacióManresa i de Regió7 | Pere Fontanals
Redacció
18 de març del 2017
Actualitzat a les 23:31h
INCIDÈNCIA DE LES NOTÍCIES PEL SEU ÀMBIT GEOGRÀFIC, AL CONTINGUT DEL DIARI I A XARXES, PER A NACIÓMANRESA I REGIÓ7 NacióManresa és el diari digital de referència al Bages i al Moianès, i amb les capçaleres NacióBerguedà i NacióSolsonès, també ho és a la Catalunya Central, bo i no comptar amb edicions a l'Anoia, la Cerdanya, l'Alt Urgell o el Baix Llobregat Nord.

Així ho demostren els números en comparació amb el seu competidor digital a les comarques centrals del país, el Regió7. En una anàlisi de les 200 últimes notícies publicades per NacióManresa, realitzat aquest dissabte a la tarda, un total de 189 (el 94,5%) són informacions on es tracten temes del Bages o el Moianès, o d'algun dels seus municipis. De la resta, 5 (2,5%) parlen de notícies de les altres comarques de la Catalunya Central, i 6 (3%) són informacions de país o del món.

Regió7 digital, en canvi, gairebé capgira la prioritat informativa. Com que el diari no permet disposar de les notícies de forma cronològica pura per analitzar, com en l'anterior cas, les 200 últimes notícies publicades, la portada digital del diari mostra -sense comptar peces temàtiques com les d'esquí- que el 32,2% de les seves notícies tracten sobre temes del Bages i el Moianès; el 10,2% ho fan sobre altres comarques de la Catalunya Central, incloent-hi les de l'àmbit de cobertura de Regió7 -Cerdanya, Alt Urgell i Baix Llobregat Nord-, i fins a un 57,6% de les notícies són de fora del seu àmbit.

Mostra d'això és que en el moment de fer aquest recompte, els titulars de les tres notícies
més llegides al Regió7 digital eren "S'orina, defeca i es masturba a les garjoles mentre insulta els Mossos", sobre un episodi ocorregut a Salt, "Shakira, embarassada?", i "Mor el català Israel Planas, seleccionador nacional de surf de neu", que era de Barcelona. En canvi, les tres notícies més llegides del NacióManresa, a la mateixa hora, eren "Mor un jove de 29 anys de Balsareny en un accident de cotxe", "Un científic que havia viscut a Manresa crea la primera nina sexual amb intel·ligència artificial", i "Memphis reprendrà la seva activitat oferint una festa temàtica cada mes". (Veure imatge a la dreta)

Passa el mateix a les xarxes socials

Aquesta tònica es manté a les dues principals xarxes socials. A Twitter, de les últimes 100 notícies publicades per NacióManresa, 90 enllaçaven a notícies del Bages o el Moianès, 4 de la resta de la Catalunya Central, i 6 eren generalistes. El mateix càlcul al perfil Twitter de Regió7 donava que 35 piulades eren del Bages o el Moianès, 20 ho eren de la resta de la Catalunya Central, i fins a 45 eren de notícies del món.

Els perfils de Facebook de NacióManresa i Regió7 no fan més que corroborar aquesta tendència. Així, de les 100 últimes notícies compartides en el perfil de la capçalera de NacióDigital, 79 eren del Bages o el Moianès, 2 eren de la resta de la Catalunya Central, i 19 eren generalistes. En canvi, a Regió7, 36 eren del Bages o el Moianès, 16 de la Catalunya Central, i gairebé la meitat, 48, eren de temàtica generalista o de notícies d'altres punts del món.

Aquesta divergència de notícies al Facebook es nota, precisament, en la interacció que generen amb els lectors. En la darrera setmana, cada apunt de NacióManresa a Facebook ha generat una mitjana de 31,4 reaccions, mentre que a la pàgina de Regió7, cada apunt n'ha generat, 23,5.

Tant al diari, com a les xarxes socials, només NacióManresa garanteix informació de proximitat sense notícies generalistes que distreguin l'atenció d'allò que es busca.