Eternam, cada cop més a prop de construir i gestionar el crematori de Sant Fruitós

L'empresa manresana va ser l'única que es va presentar al concurs públic obert per l'ajuntament del municipi

Solar on ha d'anar el tanatori-crematori de Sant Fruitós, al costat del cementiri
Solar on ha d'anar el tanatori-crematori de Sant Fruitós, al costat del cementiri | A. Sánchez
14 de març del 2017
Actualitzat a les 11:33h
El mes de gener del 2015, l'alcalde de Sant Fruitós, Joan Carles Batanés (Gent Fent Poble), va anunciar que des del govern es volia impulsar la creació d'un tanatori-crematori en uns terrenys municipals de 5.400 metres quadrats a tocar del cementiri. Després d'un llarg estira-i-arronsa amb els partits de l'oposició -que no veien amb bons ulls que a Sant Fruitós s'hi instal·lés un crematori- el passat mes de juny els líders del consistori van sentenciar que posarien a concurs la concessió del terreny -de propietat municipal- i que l'empresa adjudicatària hauria d'assumir el cost de construcció de les instal·lacions a canvi d'una concessió de l'explotació del servei durant quaranta-cinc anys.

Finalment, el mes de novembre, el concurs va esdevenir una realitat, tot i que una mica amarga, ja que l'ajuntament del municipi el va tancar sense fer cap adjudicació perquè l'única empresa que hi havia optat (Eternam) no havia presentat tota la documentació requerida. Tot i així, en el següent ple ordinari que va celebrar l'ajuntament, es va aprovar la convocatòria d'un segon concurs en el qual, i igual que en el primer, només s'hi va presentar l'empresa manresana Eternam Serveis Funeraris, que, aquest cop sí, va superar el primer tràmit de l'adjudicació del servei.

De fet, va ser aquest passat dilluns, 13 de març, que l'ajuntament santfruitosenc va aprovar la documentació administrativa que havia presentat l'empresa. Tot i així, res està dat i beneït, ja que Eternam ha de passar la nota de tall establerta, que l'analitzarà una comissió formada per quatre persones externes a l'Ajuntament de Sant Fruitós, designades pels tècnics municipals. Si se supera aquest darrer pas, el projecte ja tindrà amo.

Una empresa amb ànsies de créixer

Eternam, regentada pel bagenc Aureli Sánchez, es va convertir, el mes de febrer del 2016, en la quarta funerària de Manresa, i actualment treballa en unes oficines del Passeig Pere III amb l'objectiu de competir amb les companyies que des de fa anys tasquen a la ciutat (Mémora i Áltima). 

Però el Bages no és l'únic destí on Eternam ha posat les banyes. El passat mes de maig diversos mitjans del Gironès es van fer ressò que aquesta empresa havia iniciat els tràmits per a establir-se a la ciutat de Girona, amb l'objectiu de competir amb la única que hi ha actualment, Mémora. Aureli Sánchez va assegurar que oferiria unes tarifes un 30% més barates de les que té Mémora, així com també sales de vetlla a meitat de preu.

La darrera aposta d'Eternam és a Sant Boi de Llobregat. De fet, durant aquest primer trimestre de 2017 l'empresa ha d'obrir una seu a la ciutat per a oferir serveis funeraris a tot el Delta del Llobregat i així, acabar amb el monopoli que actualment ostenta Áltima. 

Recordem que el fet que Eternam pugui començar a operar en diverses ciutats catalanes es deu a l'aprovació per part de diversos ajuntaments catalans, de l'adequació de l'ordenança de serveis funeraris a la legislació vigent que té en compte la directiva europea sobre la liberalització del servei. Manresa va ser la ciutat pionera que va avenir-se a la nova normativa, a la qual també s'hi han afegit municipis com Girona o Salt.