Manresa commemora els 100 anys dels fets de la Setmana Tràgica

per Redacció , 17 de juliol de 2009 a les 14:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2009 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un moment de la visita guiada

Ahir dijous es van fer la conferència i l’itinerari que s’havien programat per commemorar els 100 anys dels fets de la Setmana Tràgica a Manresa, ocorreguts entre el 28 i el 30 de juliol de 1909.

Més de quaranta persones van seguir atentament la conferència Manresa, juliol de 1909. La crònica d'una revolta, que va anar a càrrec de Gemma Rubí Casals, professora d’Història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Rubí va explicar de manera amena i amb tot detall el context polític i social a Catalunya i l’evolució dels fets a altres localitats, i més extensament a Manresa. La conferència es va fer al Centre Cultural El Casino.

Seguidament, es va fer un itinerari des del mateix Centre Cultural, pel passeig de Pere III i fins a l’antiga església de Sant Francesc, per tal de resseguir els principals escenaris dels fets.

Aquestes activitats van estar organitzades per l'Ajuntament de Manresa amb la col•laboració del Centre d'Estudis del Bages, l'Arxiu Comarcal del Bages i el Museu Comarcal de Manresa.

La Setmana Tràgica a Manresa
Després dels esdeveniments que es van produir a Barcelona, a Manresa el dia 28 de juliol es va fer una manifestació pacífica en contra de l’enviament de lleves al Marroc sota els crits de “Visca la República” i “Visca l’anarquia”. El 29 de juliol es va decretar vaga general i es van tallar les línies de ferrocarril i les comunicacions telegràfiques. El mateix 29 a la tarda van ser cremats els burots dels consums i el Convent de Sant Domènec, on hi havia la caixa general de l’administració de consums, que va ser saquejada. Al vespre es van incendiar els convents de les Caputxines, del Sagrat Cor de Jesús, de les monges de l’Ensenyança i dels Caputxins, a l’Era de l’Huguet. En els disturbis del dia 30, al passeig de Pere III es va produir la mort d’un membre del Sometent i baixes entre els vaguistes. La calma no es va restablir fins al 31, tot i que fàbriques i tallers encara van tardar un dia més a tornar a treballar.

 

Participació