Oriol Vilanova: quan la passió es converteix en una exposició de culte

El manresà ha inaugurat "Diumenge", en la qual s'hi troben 34.000 postals que ell mateix ha col·leccionat al llarg de quinze anys

Imatge de l'exposició 'Diumenge', d'Oriol Vilanova
Imatge de l'exposició 'Diumenge', d'Oriol Vilanova | Wikipedia
Redacció
13 de març del 2017
Actualitzat a la 13:07h
La curiositat va ser el que va moure, ara fa quinze anys, el manresà Oriol Vilanova a anar diumenge rere diumenge als anomenats mercats de puces, un nom que es va originar a Londres i que servia per identificar aquelles parades que es col·locaven al carrer en les quals la gent posava a la venda objectes que guardava a les golfes i que, sovint, estaven plens de puces.

Va ser en un d'aquests mercats -actualment se'n troben arreu del món- en el qual va comprar innocentment, algunes postals. I, pel que sembla, li va agradar tant aquest món d'unes imatges que en un passat havien circulat vés a saber per on, que va seguir comprant-ne més i més. Fins que va acabar-ne recopilant 34.000, esdevenint, així, un dels col·leccionistes més importants d'aquest tipus d'imprès. Segons afirma ell mateix, "els mercats de puces són ara santuaris", en els quals un objecte tan banal com la targeta postal encara brilla entre la pols.

Tanta ha estat la repercussió del seu incansable col·leccionisme que el passat 5 de febrer la Fundació Antoni Tàpias de Barcelona va decidir fer una exposició de les 34.000 postals recopilades per aquest manresà, i que porta per títol, "Diumenge". Reunides durant més de quinze anys, cadascuna d'elles entra a formar part d'una selecció temàtica.

La col·lecció compta amb un centenar de seccions que permeten classificar totes les postals. Els motius arquitectònics són els més freqüents, però també s'hi troben temes tan diversos com ara els arcs de triomf, les banderes suïsses, les carreteres, els gats, les taronges, les postes de sol i els zoològics, entre molts altres, que conformen un museu de totes les èpoques i àmbits geogràfics. Una d'aquestes seccions, a la qual l'artista es refereix amb el terme "inclassificables", deixa la porta oberta a noves incorporacions.

El constant creixement d'aquesta obra enfronta l'artista amb una promesa d'acumulació perpètua. En aquest sentit, "Diumenge" adopta una forma provisional, temporal i contingent. La seva rèplica es troba en baixar les escales que condueixen a les galeries subterrànies de les instal·lacions de la Fundació (nivell -2).
L'exposició "Diumenge" estarà oberta al públic fins el 28 de maig.