La regidora Santolària participa en una reunió de ciutats acollidores

Àngels Santolària durant la trobada a Barcelona de ciutats acollidores
Àngels Santolària durant la trobada a Barcelona de ciutats acollidores | AjM
Redacció
07 de març del 2017
Actualitzat a les 15:23h
La regidora delegada d'Acció Social i Cooperació de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, ha participat aquest dimarts al matí en una trobada organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, en què s'ha volgut compartir experiències en l'acollida de persones refugiades.

En total, hi havia representats 12 municipis, tots ells encarregats d'acollir persones que demanden asil: Barcelona, Sant Boi de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Tarragona, Berga, Terrassa, Sabadell, Badalona, El Prat, Girona i Manresa.

A la reunió, l'Ajuntament de Barcelona ha volgut donar a conèixer el programa Nausica, ideat com un recurs pont per promoure l'autonomia de les persones sol·licitants d'asil, més enllà d'altres programes estatals, per si pot ser d'interès pels altres municipis. Santolària, per la seva banda, ha aprofitat la reunió per compartir l'experiència d'acollida de la ciutat en els mesos que fa que han arribat persones refugiades i per explicar que des de l'Ajuntament s'està treballant conjuntament amb el Consell Comarcal del Bages per poder teixir complicitats amb els municipis de la comarca i, així, ampliar els recursos disponibles.

Si bé Manresa encara es troba en la primera fase d'acollida, que dura sis mesos i serveix per poder facilitar les manutencions més bàsiques a les persones refugiades i facilitar-los l'adaptació al municipi, alguns dels municipis assistents ja es troben en la segona o tercera fase del procés d'acollida (fases d'integració i d'autonomia). La trobada, doncs, ha servit per poder compartir experiències i per poder rebre de primera mà les solucions trobades per cada municipi, com el programa Nausica de Barcelona.

Finalment, els assistents s'han emplaçat a mantenir el contacte i a organitzar reunions de seguiment per poder compartir experiències i facilitar gestions a través de la cooperació entre municipis. Així mateix, la trobada ha servit per denunciar l'opacitat del govern espanyol en les polítiques d'acollida, tot demanant que els recursos europeus destinats a l'acolliment de persones refugiades vagin dirigits a aquesta finalitat i sobretot als municipis acollidors i a l'administració local pertinent.