Més de 50 famílies participen a la jornada de portes obertes de l'Escolania de Montserrat

Els mateixos escolans han estat els encarregats d'oferir una visita guiada per totes les dependències del centre

La família Milán mirant fotografies a la sala d'estar de l'Escolania de Montserrat
La família Milán mirant fotografies a la sala d'estar de l'Escolania de Montserrat | Àlex Recolons
Àlex Recolons
05 de març del 2017
Actualitzat a les 18:35h
La família Milán, acompanyats pel Pau, ha estat una de les més de 50 famílies que aquest diumenge han participat a la jornada de portes obertes que ha organitzat un any més l'Escolania de Montserrat. Com ja és tradicional, els propis escolans han estat els encarregats d'oferir una visita guiada per totes les dependències del centre i explicar el seu funcionament intern. El director del centre, el germà Sergi d'Assís, ha explicat a l'ACN que la jornada de portes obertes "és un dia molt important" perquè serveix per trencar molts dels tòpics que s'associen amb la institució. "De l'Escolania tothom en sap coses, quatre tòpics, però molt sovint no és coneix a nivell global", explica. La família Milán, per exemple, ha quedat sorpresa pel fet que els nens puguin anar a dormir a casa si ho volen, la importància que es dona a l'ensenyament de l'anglès i que les tauletes siguin una eina habitual a les aules.

En un cap de setmana on bona part de les escoles de Catalunya han obert les seves portes a les famílies interessades en conèixer les seves instal·lacions i projecte educatiu, l'Escolania de Montserrat també s'hi ha sumat amb notable èxit un any més. Més de 300 persones, unes cinquanta famílies, han conegut l'interior del centre i el seu funcionament de mans dels mateixos escolans que han fet de guia.

La jornada ha començat als volts dels migdia amb la visita a l'Escolania per part de les famílies. Més tard s'ha fet un dinar popular i, en acabat, els pares i mares han assistit a una reunió informativa mentre els més menuts feien activitats de lleure. La jornada ha finalitzat amb una xocolatada. 

Pel director del centre, el germà Sergi d'Assís, la jornada de portes obertes és una bona oportunitat de donar a conèixer una institució que moltes vegades s'associa a tòpics que en ple segle XXI no tenen cap tipus de vigència. Un d'ells, per exemple, és que l'Escolania de Montserrat "busca formar músics i persones que puguin contribuir a la societat" i no pas fomentar les vocacions religioses. De fet, el germà Sergi d'Assís record que la majoria de professorat és seglar. 

Un dels aspectes en el què més s'incideix durant la visita, perquè també és una de les preocupacions dels pares i mares, és en deixar clar que tot i que l'Escolania de Montserrat és una escola de música on els alumes assagen i canten en directe cada dia, el projecte educatiu és modern i de primer ordre. Així, el Pau ha explicat a la família Milán que l'anglès s'ha potenciat molt amb dos professors en pràctiques nord-americans i que les noves tecnologies tenen molt de pes a les classes. 

Després de la visita, una de les coses que més ha agradat a la família Milán és que les classes són molt reduïdes, d'un màxim de 15 alumnes, el que possibilita que l'educació sigui molt personalitzada. També han valorat que els nens puguin dormir al centre o fer-ho a casa quan els convingui. Com fet curiós que referma la qualitat del model educatiu que s'ofereix, el germà d'Assís explica que bona part dels pares dels actuals escolans són mestres.

El director de l'Escolania, Germà Sergi d'Assís, ha explicat que cada any hi ha més candidats dels que poden entrar i això permet fer una selecció de les millors veus. En aquest sentit, ha afegit que per entrar entrar-hi és fonamental tenir "una veu sana". Per Assís, formar part de l'Escolania no és simplement entrar en una escola, sinó també formar part d'una institució de valors i d'enriquiment cultural.

Actualment l'Escolania està formada per 54 nois de 9 a 14 anys de tot Catalunya. La majoria d'escolans comencen a 4t de Primària (algun comença a 5è), i acaben a 1r o 2n d'ESO en funció de la veu. La jornada de portes obertes està especialment pensada per a nois que cursen de primer a tercer de Primària. I és que des de la direcció del centre es recomana que el primer contacte amb l'Escolania es produeixi abans de tercer, ja que, com més aviat ho facin, abans se'ls pot oferir un seguiment i orientació musical més acurats que en un futur poden ser clau per aconseguir accedir a l'Escolania i formar part del conjunt coral de Montserrat.

Concerts arreu del món

Són moltes les peticions de concerts que l'Escolania rep a Catalunya i a l'estranger. En aquest curs, per exemple, han realitzat una gira de dues setmanes pels Estats Units.