Manresa preveu estalviar 50.000 euros anuals amb la instal·lació de llums led als carrers

S'instal·laran de forma progressiva fins el 2022 a 83 carrers de la ciutat

El regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, durant la roda de premsa de presentació del projecte d'enllumenat públic
El regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, durant la roda de premsa de presentació del projecte d'enllumenat públic | Estefania Escolà
Estefania Escolà/ACN
24 de febrer del 2017
Actualitzat a les 14:29h
El govern municipal de Manresa prepara la instal·lació de leds de llum blanca per a 83 carrers i places de la ciutat, 13 dels quals estan situats al centre històric, que deixaran de tenir llum groga produïda per vapor de sodi. La instal·lació de l'enllumenat es farà de forma progressiva fins el 2022, i l'Ajuntament calcula que, un cop acabat aquest termini, s'estalviarà 50.000 euros anuals de la factura de l'enllumenat públic, que actualment ascendeix als 650.000 euros. A banda, amb aquesta mesura també es preveu estalviar 93 tones de CO2 i 281.350 kWh anuals. El projecte, que té un cost total de 2,4 MEUR, inclou una partida de 200.000 euros per millorar l'enllumenat del centre històric, i una altra de prop de 73.000 euros per a la renovació dels semàfors de la carretera Cardona i la carretera de Barcelona, el principal eix viari de la ciutat.

El regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, ha assegurat que, "després d'una trajectòria complicada i d'intentar posar els comptes de l'Ajuntament al seu lloc, ara podem passar a l'acció i fer la implantació que ens permetrà fer un salt de qualitat molt important en l'enllumenat". 

Per Serracanta, aquest canvi suposarà un estalvi energètic, econòmic i mediambiental molt important. En concret, es calcula que, amb aquesta mesura, un cop s'hagi acabat la implantació del tot el projecte, l'any 2022, s'estalviaran 50.000 euros anuals de la factura de l'enllumenat públic, 93 tones de CO2 i 281.350 kWh anuals. 

El projecte preveu la inversió de 2,1 MEUR per canviar l'enllumenat de 10 sectors de la ciutat de manera progressiva fins l'any 2022. A banda, es destinaran 200.000 euros més per millorar l'enllumenat del centre històric de la ciutat, i s'instal·larà la tecnologia led a 13 carrers del nucli antic. De fet, aquest tipus de llum ja s'havia instal·lat en quatre carrers de la zona amb molt bona acollida, i els veïns reclamaven que s'ampliés a tot el centre històric. 

Entre els espais, hi ha la plaça Gispert, el carrer del Carme i la plaça del Carme, Cal del Rec, el carrer Nou, la Plana de l'Om, Sant Miquel, plaça Major, Baixada del Pòpul, carrer Urgell, plaça Anselm Clavé, Casanova i Sant Francesc. 

Regular la llum per adaptar-se a les necessitats de cada moment

A més de l'estalvi, Serracanta ha destacat que aquesta tecnologia també permetrà adaptar-se molt millor a les necessitats del moment. En aquest sentit, es podrà regular la intensitat de la llum segons l'hora i tenint en compte l'afluència de gent als carrers. Fins ara, la tecnologia era molt més uniforme i no es podia adaptar tant a les necessitats.

Renovació dels semàfors

El projecte de millora de l'enllumenat públic també inclou una partida de prop de 73.000 euros per a la renovació de sis reguladors semafòrics de la ciutat. Segons el regidor, això permetrà sincronitzar els semàfors que hi ha instal·lats a la carretera de Vic i la carretera de Barcelona, el principal eix viari de la ciutat, i millorar així la mobilitat de la ciutat.