Les arts escèniques prenen protagonisme a Súria de la mà d'un grup de joves

Durant els mesos de febrer, març i abril, el municipi bagenc ampliarà la seva programació cultural amb l'estrena del projecte "Art en cicle"

Imatge de l'actuació de l'obra de microteatre 'B.I.C' que va tenir lloc aquest diumenge a Súria
Imatge de l'actuació de l'obra de microteatre 'B.I.C' que va tenir lloc aquest diumenge a Súria | Art en cicle
22 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:41h
Convertir Súria en un referent cultural al Bages. Aquest és l'objectiu de deu joves, nascuts i residents en aquest indret de la Catalunya Central, amb la posada en marxa del projecte Art en cicle, una iniciativa que va sorgir arrel de diverses reunions en les quals "vam veure que en el nostre poble, si no és en dates senyalades com Sant Sebastià o les festes de Nadal, amb els Pastorets, no es fa res, artísticament parlant", explica Mariona Gras, una de les engendradores d'aquesta proposta que, igual que la resta de joves que l'han ideat, forma part de la colla jove del Foment Cultural de Súria, que, entre d'altres coses, organitza les Caramelles i algunes de les activitats de la Setmana Jove que se celebra cada estiu a la vila.

Veient, doncs, que a Súria li faltava activitat, varen decidir "oferir alguna cosa diferent a la població amb l'objectiu que no haguessin de baixar a Manresa o a Barcelona a veure teatre o arts escèniques de qualitat", comenta Gras. Així doncs, van crear Art en cicle, una proposta en la qual companyies de teatre professionals i artistes a nivell individual faran parada al teatre municipal. "És una manera de donar a conèixer Súria i de dotar de vida el poble", diu Gras, que afegeix que si aquesta primera programació té èxit, el projecte tirarà endavant.

Primer espectacle

Art en cicle va inaugurar-se aquest passat diumenge, 19 de febrer, amb una funció teatral basada en el Microteatre. En aquesta singular funció, que va rebre més d'un centenar d'espectadors, el públic va poder veure tres obres, curtes, de diferent temàtica. La primera, anomenada B.I.C (Breu Introducció a la Comunicació) va començar amb l'aparició de la Doctora Costa, que estava disposada a començar la seva classe de Comunicació als alumnes de la Universitat. De sobre, el professor Garcia la interromp reivindicant que és ell qui ha de donar la classe perquè així li ho ha comunicat el Rector. Ella, però, farà cas omís a Garcia -que resulta que és el seu exmarit- i entre els dos faran una breu introducció a la comunicació als seus alumnes que, molt probablement, no oblidaran mai. 

La segona píndola, anomenada Hem perdut la flama i dirigida per Martí Gallén, situava els espectadors en un refugi inhòspit, a la fi del món. Allà, dos homes intenten lluitar per sobreviure. Sense sol i sense lluna, sense llenya per fer foc, sense aliment, només els queda la música i la companyia mútua. El que no saben és que, si es volen salvar, hauran d'emprendre un viatge sense retorn, un camí ple de renúncies, per tal de recuperar "la flama" que han perdut.

Finalment, el gènere drama es va apoderar de la sala amb l'obra Refugis, dirigida per Helena Codorniu. Refugis se situa al camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia. Allà, milers de persones s'esperen per creuar la frontera amb Macedònia, que porta setmanes tancada. La Laura, una jove voluntària, reparteix roba i mantes entre els refugiats sense imaginar-se que aquell dia rebrà una visita inesperada. 

Totes tres obres, de durada breu, es van representar en tres espais diferents de l'edifici teatral on no és habitual fer-hi espectacles: el magatzem, el vestíbul i el sota-escenari. "Això va servir, també, perquè els assistents poguessin veure el resultat de les intervencions i millores que  s'han dut a terme en el teatre els darrers mesos", ha dit Gras. 

Les següents actuacions

La segona funció d'Art en cicle tindrà lloc el dissabte 4 de març, a les vuit del vespre, amb l'espectacle Mars Joan, una comèdia escrita i dirigida pel surienc Roc Esquius que es pot veure per segona temporada al teatre Tantarantana de Barcelona durant aquest febrer. Mars Joan comptarà amb la interpretació d'Ivana Miño, Míriam Tortosa, Ricard Farré i Isidre Montserrat. Aquesta comèdia, que tracta sobre les relacions humanes, els somnis i viatjar a Mart tancarà la part teatral del cicle. Les entrades tenen un preu d'11 euros i es poden comprar clicant aquí.

El dissabte 18 de març començarà el torn musical amb un concert del jove cantautor solsoní Eduard Gener, exmembre de la banda Despertadors Atòmics. Gener, que fa un parell d'anys va decidir emprendre la seva carrera en solitari, fusiona la cançó d'autor i el soul. I això es va veure palès en el primer disc que va treure, anomenat Les avingudes. En el seu concert a Súria, que començarà a les vuit del vespre, presentarà, per primer cop a la Catalunya Central, el seu segon disc, Diumenge, que s'estrenarà en primícia el 10 de març a la Sala La Planeta de Girona. Les entrades per a veure el concert de Gener tenen un preu d'11 euros i es poden adquirir clicant aquí.

Finalment, el dissabte 1 d'abril, a les vuit del vespre, tancarà el cicle la cantautora mataronina Judit Neddermann, que estarà acompanyada de la seva banda habitual. Neddermann, jove promesa de la música catalana i autora dels discos Voldria que fossis aquí i Un segon, va actuar al concert pels refugiats amb Joan Manuel Serrat al Palau Sant Jordi. També és finalista en tres categories dels Premis Enderrock 2017, que s'atorgaran a principis de març. Les entrades per a escoltar-la en directe tenen un preu d'11 euros i es poden comprar clicant aquí
Arxivat a