La Festa dels Traginers de Balsareny viu per primera vegada un casament «de debò»

Per primera vegada en 74 anys la desfilada compta amb una parella que s'acaba de casar i que amb familiars i amics han participat a la cavalcada vestits d'època

Balsareny ha viscut aquest diumenge la seva Festa dels Traginers
Balsareny ha viscut aquest diumenge la seva Festa dels Traginers | Àlex Gómez Ribera
19 de febrer del 2017
Actualitzat a les 17:02h
Diumenge intens a Balsareny, el municipi ha viscut els actes centrals de la Festa dels Traginers amb la celebració de la cavalcada que ha anat recorrent diferents carrers del poble. Una de les novetats d'enguany ha estat la representació del casament que, per primera vegada en 74 edicions, ha estat real ja que els nuvis, Núria Gómez i Jordi Selgas, s'han casat de veritat. Així, la comitiva d'honor ha anat ben d'hora a buscar la núvia i la seva mare, tot seguit han anat fins a l'Ajuntament on s'esperava el nuvi. Un cop han arribat s'ha oficiat el casament al balcó, després que els nuvis hagin manifestat el seu "sí" davant la gent que s'aplegava a la plaça, la comitiva ha anat a buscar un altre dels protagonistes de la festa, el banderer. Aquest honor l'ha tingut en aquesta ocasió en Josep Serra, que ha tingut com a cordonistes els seus dos fills, Oriol i Marina, de fet en aquest context s'ha produït una altra novetat ja que ha estat la primera vegada que hi hagut una dona com a cordonista, una funció reservada fins ara només als homes.

Un cop recollits el banderer i els cordonistes, tota la comitiva s'ha dirigit al punt d'inici de la cavalcada. Un estona més tard ha començat el recorregut pel poble amb un seguici encapçalat pels trabucaires de Rajadell, els geganters de Balsareny i una àmplia representació d'hereus i pubilles de tot Catalunya. Darrere seu els seguien el banderer i els cordonistes, el Traginer d'honor, la comitiva del casament, traginers amb el vestuari típic acompanyats d'un matxo o una mula i una àmplia representació de carros, de tots ells en destacava el carro de la Bota, restaurat recentment i incorporat a la cavalcada d'enguany. Finalment, han tancat el seguici una representació de genets. La cavalcada ha passat principalment per la carretera de Manresa i s'ha desviat, com és habitual, pels carrers del barri antic per arribar a l'església, allà un capellà beneïa tots els animals que participaven a la desfilada.

La cavalcada ha portat un gran nombre de visitants al poble per presenciar el passat traginer de Balsareny, tot plegat complementat amb el mercat i la botiga del Traginer on s'hi podien trobar diferents parades amb productes artesans i naturals. La festa continuava la mateixa tarda de diumenge amb les curses d'ases, ponis, mules i cavalls al Serrat del Maurici. Els actes d'aquest diumenge tanquen una nova edició d'aquesta festa que, l'any que ve, celebra 75 anys.
 

La Núria Gómez i el Jordi Selgas s'han casat en el transcurs dels Traginers Foto: Àlex Gómez Ribera