Manresa invertirà 2,1 milions en millores a la il·luminació en els propers cinc anys

Preveu actuar en deu sectors de la ciutat on la lluminària és insuficient, substituint i ampliant quadres elèctrics, canviant línies elèctriques i substitució de lluminàries per noves amb tecnologia Led

17 de febrer del 2017
Actualitzat a les 21:15h
Una llumenera Led a Torelló (Osona)
Una llumenera Led a Torelló (Osona) | AjTrll
L'Ajuntament de Manresa invertirà 2.159.846 euros en els propers cinc anys per renovar l'enllumenat públic de deu sectors de la ciutat que són molt antics. Les renovacions consistiran en el canvi dels quadres elèctrics antics existents per nous, o bé l’ampliació dels quadres existents si estan bé, el canvi de les línies elèctriques antigues per noves i el canvi d eles lluminàries antigues per d’altres de noves amb tecnologia Led. La programació del Projecte preveu la seva execució en cinc Fases, entre els anys 2018 i 2022.

La contractació del projecte es preveu realitzar dins del contracte de millora de les instal·lacions d’enllumenat públic i semàfors i de manteniment integral, la licitació del qual es farà dins del present exercici 2017. D’acord amb la programació de les fases, la Fase 1 s’executarà durant el proper exercici 2018.

Positiu, però amb matisos

El dictàmen per dur a terme aquesta actuació es va aprovar dijous en el ple de l'Ajuntament de Manresa amb els vots favorables de tots els grups excepte les abstencions de la CUP i Democràcia Municipal.

Després de l'explicació del regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, el regidor del PSC, Joaquim Garcia, va lloar l'actuació tot i destacant que la inversió en el canvi de lluminàries és molt alta, però que es pot amortitzar amb el descens de la despesa electrìca que generaran els nous llums Led. Garcia va recordar, també que 33 dela 144 sectors en que està dividida Manresa no passen la normativa lumínica.

Per part de la CUP, Gemma Tomàs va assegurar que "ens trobareu sempre si aneu en aquesta direcció", però tot i així no es va estar de criticar que en el mapeig de les millores lumíniques s'hi troba a faltar la perspectiva de gènere.

I per evidenciar-ho, Tomàs es va referir al treball La ciutat prohibida i desitjada. L'experiència quotidiana de les dones de Manresa que Susanna Trapé va realitzar el 2008-09 i que va presentar al PIAD. En aquest document s'hi assenyalen les vies i zones amb pitjor il·luminació de la ciutat, zones que, segons Tomàs, majoritàriament "no hi són a la proposta que ens presenta". "Han de ser conscients que a la ciutat hi ha carrers que no existeixen per a les dones. Carrers que hi són de dia, però que desapareixen per la nit, ja que prefereixen passar per altres vies més il·luminades", va sentenciar.