El segon cicle d'Arrel s'inaugura amb l'energia de les empordaneses De Calaix

El quartet presentarà aquest dissabte al Kursaal l'espectacle "Veus al ball"

Redacció
14 de febrer del 2017
Actualitzat a les 10:49h
De Calaix oferirà el seu primer concert al Kursaal
De Calaix oferirà el seu primer concert al Kursaal
Aquest dissabte, 18 de febrer, la sala petita del Kursaal acollirà, a les set de la tarda, l'espectacle "Veus al ball", ideat pel quartet femení provinent de l'Alt Empordà, De Calaix. Organitzat pel col·lectiu d'Arrel, el concert se centrarà en els gèneres de ball catalans més genuïns per fer moure els assistents, agitar-ne les seves consciències, i fer-los pensar. Així doncs, el repertori de "Veus al ball" comptarà amb corrandes, jotes, sardanes, rumbes, contapassos i, fins i tot, amb alguna cançó improvisada.

Orígens del grup

De Calaix, fundat per Mireia Mena Casals, Gemma Pla Padrós i Lurdes Rimalló Fabrelles, va néixer el setembre del 2001 a l'Alt Empordà a l'entorn de l'Aula de Música Tradicional i Popular de Figueres. Les unia el gust per cantar, descobrir i reinterpretar els sons del seu país, Catalunya, i es van llençar a fer una proposta musical basada en la veu femenina, inèdita en aquell moment, que elles mateixes catalogaven com a "nova polifonia tradicional catalana". D'aquesta etapa en van sorgir els repertoris "Escudella de nadales", i "Empordà a calaixos", que van incloure en el disc "Pantone 1505" (autoeditat, estiu 2003). 
L'any 2004 van guanyar el I Premi Enderrock com a millor disc de folk segons la crítica i van rebre una distinció amb el Premi Altaveu com a grup revelació. 

Al llarg del 2004 i el 2005 les empordaneses es van centrar en la recerca de cançons de viva veu per preparar el seu tercer repertori,  "De boca en boca", que va permetre que traguéssin un segon disc, "Pantone 368".

L'any 2007 van gravar el seu tercer disc, "Escudella de nadales", que va situar-se en el rànquing dels 10 millors discos de folk segons la revista Enderrok. 

Després de la popularitat adquirida, la component del grup Lurdes Rimalló va decidir que no podia seguir formant part de la banda. Davant d'aquesta situació, pla i Mena es van llençar de cap cap una nova proposta musical ampliant el grup a 4 veus, incorporant a Laia Pedrol i la Marta Munsó, i presentant un nou repertori, aquesta vegada ballable, que serà el que es podrà veure aquest dissabte al Kursaal i que s'anomena "Veus al ball".

L'estiu del 2014 el quartet va fer el seu primer videoclip amb la sardana "Nosaltres decidim" per convidar a la reflexió a la població catalana en motiu de la consulta del 9 de novembre per la independència de Catalunya. Durant aquest temps la cantant Mariona Callís substitueix la baixa de maternitat de la Marta Munsó fins a quedar-s'hi definitivament.  

L'any 2015 graven el quart disc, "Veus al ball", amb l'ajuda de la plataforma de micromecenatge TotSuma superant amb escreix el 6500 euros demanats.

Compra d'entrades

Les entrades per a veure l'espectacle ja són a la venda i tenen un preu de 15 euros (12 els menors de 25 anys, els majors de 65 i amb els carnets d'El Galliner i el Tr3sc). Per a adquirir-les es pot fer anant presencialment a les taquilles del Kursaal o per internet, clicant aquí