Mossèn Medina presentarà les seves memòries al seu estimat poble de Navarcles

Ho farà aquest dijous a les vuit del vespre al teatre-auditori Agustí Soler i Mas

Redacció
13 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:14h
La creació d'una residència per a gent gran va ser un dels llegats més importants que va deixar mossèn Medina a Navarcles
La creació d'una residència per a gent gran va ser un dels llegats més importants que va deixar mossèn Medina a Navarcles | Ibada
Aquest dijous, 16 de febrer, el teatre auditori Agustí Soler i Mas acollirà la presentació del llibre "Entre la terra i el cel. Memòries d'un capellà compromès", escrit pel mateix protagonista de la història, Jacint Medina Fabregó, que va ser rector de Sant Martí de Torroella, Sant Vicenç de Castellet, Navarcles, Crist Rei de Manresa i Camprodon, que va ser on es va jubilar, a l'edat de 83 anys (ara en té 87).

Medina va néixer a Vic l'any 1929, sent el quart de cinc germans. Quan tenia 11 anys va decidir entrar al Seminari de Vic, on va cursar-hi els estudis sacerdotals, que posteriorment el portarien a ser ordenat sacerdot l'any 1953. Més endavant van destinar-lo al Pla de Bages, concretament a Sant Martí de Torruella i Juncadella, d'on va ser-ne recror durant 11 anys, exercint, al mateix temps, com a director espiritual a l'Institut Lluís de Peguera de Manresa. També va ser rector de Sant Vicenç de Castellet durant 3 anys i l'any 1970 va passar a ser-ho de Navarcles, on va estar-s'hi 14 anys. Uns anys que van deixar una empremta important entre els ciutadans, i és que, més que un rector, va ser un puntal en el desenvolupament cultural i humanitari del municipi. L'any 1985 Medina va traslladar-se a la Parròquia manresana de Crist Rei, on hi va romandre 15 anys més, fins que l'any 1999 va marxar a Camprodon, on va estar-s'hi fins la seva jubilació, l'any 2012. 

Mossèn Medina a Navarcles

Pel que fa a Navarcles, que és on aquest dijous presentarà les seves memòries, va impulsar òrgans de participació dels feligresos; l'Assemblea Parroquial, i el Consell Pastoral. Al mateix temps va suprimir les processons de Sant Valentí, Setmana Santa i Corups; va formar un grup de catequistes, va promoure la unificació de les Germanes Dominiques i l'Escola Parroquial, va impulsar la construcció de l'Escola Santa Maria, va ser un dels engendradors del Mijac, i va contribuir fermament a la canalització de les idees democràtiques al poble mitjançant la publicació de la revista "La Veu". També es va implicar en l'organització d'actes polítics de diferents tendències democràtiques al Casal, cosa que li va comportar problemes amb la Guàrdia Civil i les autoritats del moment.

Una altra de les grans obres d'aquest sacerdot va ser la idea de crear una residència per a gent gran a Navarcles. Justament ara, ell n'és un dels usuaris. Ho va fer després que l'any 1972 detectés que molta gent gran requeria d'atenció i assistència aliena. Amb la ferma convicció que la residència havia de ser una realitat, l'any 1974, i veient que no hi havia prou pressupost per tirar-la endavant, va crear l'Associació Amics dels Avis. Mesos després Medina va posar-se a treballar directament sobre el terreny amb una grua de segona mà que va adquirir per 250.000 pessetes, pagades de la seva butxaca. També va elaborar lluminetes amb les quals, gràcies a la col·laboració dels botiguers del poble, va aconseguir recaptar els diners necessaris per a seguir tirant endavant les obres. Des de l'Associació Amics dels Avis, a més, es va fer una campanya per a captar nous socis, els quals, ingressant una quota raonable, tindrien un dret de preferència per a ser admesos, en un futur, a la Residència. La resposta popular va ser més que satisfactòria i el 23 d'octubre del 1977 es va inaugurar la primera fase de la construcció de la Residència, donant acollida a 20 avis i àvies. Sis anys després es va donar per acabada la segona fase d'obres, que van permetre donar alberg a gairebé 50 persones. 

Presentació del llibre

L'acte de presentació de les memòries de Mossèn Medina tindrà lloc a les vuit del vespre. Hi assistiran, a banda d'ell mateix, el seu nebot, Jaume Medina, i Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles. Al final de la presentació l'autor regalarà el llibre als assistents. Els que no hi puguin ser el podran obtenir gratuïtament a la Biblioteca Sant Valentí de Navarcles després de la presentació.