El manresà Pere Santamaria, candidat al Premi Vanguardia de Ciència

El científic bagenc està treballant en un tractament per a fer front a les malalties autoimmunològiques

Redacció
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:11h
El professor Pere Santamaria rebut per Valentí Junyent en una imatge d'arxiu
El professor Pere Santamaria rebut per Valentí Junyent en una imatge d'arxiu | AjM
El científic i investigador manresà Pere Santamaria ha estat escollit com un dels vuit finalistes de la setena edició del Premi Vanguardia de Ciència. Un guardó que va instaurar-se l'any 2011 a iniciativa del Grup Godó i la Fundació Catalunya-La Pedrera amb l'objectiu de donar visibilitat a la investigació d'excel·lència que es realitza a l'Estat espanyol.

A Santamaria se l'ha nominat perquè, juntament amb el seu equip d'investigadors, ha trobat un tractament alternatiu a les malalties autoimmunitàries. Actualment hi ha més de cent malalties autoimmunitàries en les quals els limfòcits T del sistema immunitari ataquen, erròniament, cèl·lules del propi cos perquè creuen que són enemigues. Entre aquestes malalties hi trobem l'esclerosi múltiple, l'artritis reumatoide o la diabetis de tipus 1. Els tractaments actuals es basen en combatre el sistema immunitari, un fet que fa que augmenti el risc de patir infeccions o càncers. En el nou tractament que Santamaria ha descobert, però, el que es pretén és recobrir nanopartícules amb fragments de proteïnes específicament dirigides als limfòcits T que provoquen cada malaltia. D'aquesta manera, doncs, els limfòcits es reprogramen i deixen d'atacar el propi cos. Segons explica La Vanguardia, aquesta teràpia alternativa s'ha assajat amb èxit en rates amb set malalties autoimmunitàries diferents sense comprometre l'activitat beneficiosa del sistema immunitari.

Com en les edicions anteriors, els vuit finalistes han estat seleccionats per un comitè assessor amb compta amb la representació de destacades institucions de la comunitat científica. Ara, està en mans dels lectors de la Vanguardia qui serà el guanyador. Des del passat divendres, 29 de gener i fins el dia 28 de febrer, tothom que ho vulgui podrà entrar al web de La Vanguardia i votar el científic que cregui que està duent  a terme la investigació més important.

Les tres investigacions més votades s'anunciaran el primer diumenge de març a la Vanguardia. Els treus autors guanyadors podran presentar els resultats dels seus estudis en un acte que se celebrarà a la Pedrera, en una data encara per a definir.