Manresa participa a la 2a marató de l'estalvi energètic

Aquesta campanya de sensibilització de bones pràctiques en l'ús i el consum d'energia té l’objectiu afegit que destinarà l'estalvi econòmic a la lluita contra la pobresa energètica

Redacció
01 de febrer del 2017
Actualitzat a les 19:56h
Manresa és un dels dotze ajuntaments de les comarques de Barcelona que participen enguany en 2a marató de l'estalvi energètic per a la lluita contra la pobresa energètica, una iniciativa que té l'objectiu de sensibilitzar en bones pràctiques en l'ús i el consum d'energia, i amb la voluntat afegida de destinar l'estalvi  econòmic aconseguit a la lluita contra la pobresa energètica.

La marató se celebra de l'1 al 28 de febrer i a banda de l'Ajuntament de Manresa, comptarà amb la participació dels ajuntaments de Badalona, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Granollers, Malgrat de Mar, Mataró, Pineda de Mar, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Terrassa i Vilanova i La Geltrú.

La campanya té com a objectiu la reducció dels consums d'electricitat, gas i aigua de diversos equipaments municipals, durant el mes de febrer de 2017, respecte als mateixos consums de l'any 2016, amb la implantació de bones pràctiques de consum energètic i buscant la implicació dels treballadors municipals.

Així mateix, destinarà a accions de lluita contra la pobresa energètica la quantitat econòmica resultant  de l'estalvi energètic aconseguit en el període comprès entre l'1 i el 28 de febrer de 2017 respecte al mateix període de l'any anterior.

La marató de l'estalvi energètic és quelcom més que una campanya d'estalvi. Aquest projecte transversal pretén aconseguir, també, esforços puntuals que siguin potents i visuals i, en la mesura del possible, crear empatia amb la problemàtica de la pobresa energètica, no només aquest mes, sinó semper. És una "marató" no perquè sigui una competició, sinó perquè demana esforços extraordinaris als qui hi participen.

Cinc equipaments municipals participen en la campanya

Entre tots els ajuntaments participants en la aquesta segona edició de la marató hi haurà un total de 62 equipaments municipals que prendran mesures per reduir els consums, dels quals cinc són de Manresa (Biblioteca El Casino, CEIP Serra i Hunter, Pavelló Nou Congost, Complex Vell Congost i Edificila Florinda).

L'estalvi que s'aconsegueixi als consums d'electricitat, aigua i llum respecte a l'any passat en aquests cinc equipaments es destinarà a un projecte de pobresa energètica que estan elaborant els Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa. En aquests moments s'està fent un treball d'informació i sensibilització d'auxiliars tècnics i persones usuàries dels equipaments per fer un esforç suplementari per aconseguir aquests estalvis.

Més de 100.000 persones estaran implicades en aquesta marató

Entre els equipaments implicats als dotze ajuntaments, n'hi ha equipaments administratius, culturals, esportius i educatius. De diferents maneres, la 2a marató implica a més de 2.000 treballadors, 10.000 alumnes i 100.000 usuaris que col·laboraran en accions com: reducció d'hores en la climatització, tancament de lluminàries, aturades parcials d'ascensors, aturades de compressors, reducció de la freqüència de neteja de filtres, avançament del tancament de pistes per estalviar durant el mes, entre altres. La majoria de les accions han estat a proposta dels propis treballadors i usuaris dels equipaments, a qui s'ha explicat el projecte i la destinació de l'estalvi.

Entre les mesures que es proposen per a cada treballador dels equipaments hi ha apagar sempre els ordinadors o les impressores quan es marxa de la feina (o deixar les pantalles en standby si s'ha d'estar una estona fora); imprimir només el que faci falta, a doble cara i amb paper reciclat; minimitzar l'ús dels ascensors, revisar que no quedin llums encesos, instal·lar regletes amb interruptors per simplificar l'apagada dels aparells, controlar la temperatura de la calefacció, desendollar els mòbils quan estiguin carregats, etc.

Amb l'objectiu del 10% d'estalvi energètic es pretén aconseguir reduir en més de 300.000 kWh els consums d'electricitat i gas, i en més de 1.500 m3 el consum d'aigua dels 62 equipaments participants.