La Fundació Catalunya-La Pedrera porta a Manresa un programa sobre l'Alzheimer

El programa va adreçat a persones grans amb malalties pròpies del procés d'envelliment i persones amb malalties neurodegeneratives, com ara l'Alzheimer, el Parkinson o d'altres, en fase lleu o moderada

Redacció
30 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:01h
Millorar la qualitat de vida de les persones grans que comencen a tenir algun problema de memòria i la de les seves famílies. Aquest és l'objectiu principal del programa REMS (Reforç i Estimulació de la Memòria i la Salut) que la Fundació Catalunya-La Pedrera desenvolupa a l'EspaiSocial de Manresa.

El programa va adreçat a persones grans amb malalties pròpies del procés d'envelliment i persones amb malalties neurodegeneratives, com ara l'Alzheimer, el Parkinson o d'altres, en fase lleu o moderada. Es caracteritza perquè cobreix l'atenció a les persones en les primeres fases de la malaltia. Es tracta d'un servei innovador, integral i efectiu adaptat a les noves necessitats de la societat i a uns preus socials molt assequibles.

En el marc d'aquest programa, l'EspaiSocial de Manresa ofereix, a diari, un complet calendari d'activitats que combina la rehabilitació cognitiva amb l'estimulació física. Alhora permet gaudir de l'espai i participar lliurement en d'altres activitats de socialització dinamitzades per professionals i voluntaris. Hi ha col·loquis, tallers de música, dansa, horticultura, cinema, etc. A més, els usuaris poden fer trobades amb d'altres persones que comparteixen la mateixa situació i les seves famílies.

Vida normalitzada

L'objectiu principal del REMS és preservar les capacitats i l'autonomia d'aquestes persones per tal que puguin seguir fent una vida normalitzada. Que puguin seguir duent a terme les activitats de la vida diària el màxim de temps possible. Aquest programa també va molt orientat a les famílies i especialment els cuidadors i cuidadores, que també poden participar en activitats que s'organitzen als EspaiSocials adreçades a la seva formació, informació, suport emocional i espais de respir.

Equip de professionals

El proper mes de febrer farà tres anys que l'EspaiSocial de Manresa desenvolupa aquest programa. REMS està format per un equip de psicòlegs i neuropsicòlegs, fisioterapeutes, professionals de l'àmbit social i de la gent gran i especialistes en tallers de socialització. L'equip valora quines són les activitats més adients per a cada persona participant d'acord amb el seu estat de salut i les desenvolupen a cada EspaiSocial.

Les activitats s'escullen de mutu acord amb el participant i amb la seva família amb l'objectiu de millorar el seu dia a dia. L'equip de professionals també els recomana tallers d'estimulació cognitiva, exercicis físics adaptats a cada patologia, i activitats de lleure i socialització en un espai molt acollidor i obert i no medicalitzat, per tant diferent a un centre i hospital de dia.

El programa REMS es realitza als 26 EspaisSocials que la Fundació Catalunya-La Pedrera té arreu de Catalunya, com el de Manresa. Es tracta d'espais oberts, acollidors i amables on hi conviuen altres col·lectius com ara persones grans actives, infants i adolescents.