El Museu de Moià s'endinsa en el món del neandertal amb més de cinquanta peces d'aquella era

L'exposició "Neanderlife. Moments de la vida neandertal" mostra, per primera vegada la dent del "Nen de Moià", un individu de 7 a 9 anys, que va morir fa 50.000 anys a la Cova de les Teixoneres

Jordi Rosell, director dels jaciments de les coves del Toll i les Teixoneres, durant la inauguració de l'exposició
Jordi Rosell, director dels jaciments de les coves del Toll i les Teixoneres, durant la inauguració de l'exposició | Xavier Rius
Xavier Rius Sant
28 de gener del 2017
Actualitzat el 30 de gener a les 19:22h
El Museu de Moià ha inaugurat aquest dissabte l'exposició temporal Neanderlife. Moments de la vida neandertal, on s'exposa per primera vegada la dent del nen neandertal de Moià que es va descobrir a la Cova de les Teixoneres el passat estiu. L'exposició inclou una cinquantena de peces més d'indústria lítica, i restes d'animals trobats a la mateixa cova moianesa. L'exposició fa un recorregut de manera amena i didàctica a les característiques de la vida de les poblacions neandertals de fa milers d'anys. 

A l'acte hi han intervingut representants dels diferents organismes científics i institucions que participen en el projecte, que continuarà amb noves excavacions i estudi de les restes ja trobades. Per a Maria Àngels Blasco, del Departament de Cultura de la Generalitat, "no és només la dent, és la feina de molts anys fent recerca a les coves de les Teixoneres i el Toll, i el fet d'exposar ara al Museu de Moià, casa natal de Rafel Casanova, lligant una història de fa 50.000 anys amb temps i fets més recents del nostre passat".

L'alcalde de Moià, Dionis Guiteras, ha expressat que "és un projecte i troballes no només de Moià, sinó de tots els municipis del Moianès, que som afortunats de viure on ara trobem restes humanes dels neandertals que ja vivien aquí fa milers d'anys". Guiteras ha fet un reconeixement per a les persones que sense cap mena de mitjans, fa setanta anys van començar a investigar què hi havia "en aquell forat o cova que hi havia al Toll".

Per la seva banda, Jordi Rosell, director dels jaciments de les coves del Toll i les Teixoneres, ha explicat la importància de la troballa de la dent de fa 50.000 anys i de les restes d'animals trobats a la cova de les Teixoneres com hienes, rinoceronts, mamuts, cérvols I ha reconegut que al Toll i les Teixoneres encara hi ha molt per excavar i interpretar.

La dent de l'anomenat Nen de Moià va ser trobada aquest estiu després de molts anys d'excavacions d'un equip en el que també hi participa l'IPHES (l'Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), que l'estiu passat van donar els millors fruits que pot donar una campanya arqueològica: per primera vegada es van trobar restes humanes d'un neandertal. Concretament, es tracta de dos fòssils: una dent, que és un ullal inferior de llet, i un petit fragment de crani parietal. Segons les primeres investigacions, pertanyen a un individu d'entre 7 i 9 anys d'edat que va viure a les coves fa 50.000 anys.
Arxivat a