El ple de Manresa reclama que les avaluacions de l'ICAM es basin només «en criteris mèdics»

La plataforma d'Afectades exigeix també "la transparència total" en la relació entre l'INSS i l'ICAM, i la presentació del conveni que els vincula abans que sigui oficial

La representant de la PAICAM, Marta Serrés, durant la seva intervenció en el ple
La representant de la PAICAM, Marta Serrés, durant la seva intervenció en el ple | Pere Fontanals
26 de gener del 2017
Actualitzat el 28 de gener a les 12:51h
El ple de l'Ajuntament de Manresa ha aprovat aquest dijous per unanimitat la proposició presentada per la plataforma d'Afectades per l'ICAM (PAICAM) a través de la CUP per a que les avaluacions que fa l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques es basin només "en criteris mèdics i no economicistes com passa fins ara", segons ha explicat la seva portaveu Marta Serrés.

Serrés, des del públic, ha argumentat que cal arribar al "final de les altes mèdiques injustes" que es donen per la relació de dependència pressupostària de l'ICAM respecte de la Seguretat Social. "El 40% de la partida pressupostària de l'ICAM està supeditada al número d'altes que donen", ha explicat, "de manera que les avaluacions es fan per criteris economicistes i no pas mèdics", ha conclòs.

La plataforma exigeix també l'aprovació d'un codi ètic. "A l'ICAM tot és hostil, amb detectors de metall, càmeres de seguretat, i la impossibilitat que el malalt pugui entrar a les visites acompanyat", ha evidenciat Serrés. Per això, membres de la PAICAM són sempre a la porta de l'institut, "per informar i també per atendre a persones que surten de l'avaluació totalment destrossades, que no pot treballar, però que els retiren la baixa".

Serrés també s'ha preguntat en veu alta "com pot ser que portant informes mèdics de la mateixa sanitat pública de què depèn l'ICAM, aquesta els menystingui, malfiant de metges reconeguts, no només dels de capçalera, sinó d'especialistes". La membre de la plataforma també ha posat sobre la taula que per contrastar aquests informes mèdica s'envia el pacient a centres privats "perquè a la sanitat pública hi ha llista d'espera". "O sigui que, quan interessa que les proves es facin ràpides, llavors es paga per tenir els resultats de seguida", ha reflexionat.

Properament s'ha de signar un nou conveni entre l'ICAM i l'INSS, i la proposició presentada per la plataforma que ha aprovat el ple "exigeix la màxima transparència en la negociació" i que es faci pública abans no sigui oficial "perquè s'hi puguin presentar al·legacions".