El creador de les «Stolpersteine» serà a Manresa en l'homenatge als deportats pels nazis

Aquest dimecres s'instal·laran 21 llambordes amb una inscripció davant dels habitatges on van viure els manresans deportats |La instal·lació comptarà amb la presència de l'artista alemany Gunter Demnig que acompanyarà els familiars de les persones homenatjades

Gunter Demnig, creador de les «Stolpersteine», serà a Manresa aquest dimecres
Gunter Demnig, creador de les «Stolpersteine», serà a Manresa aquest dimecres | Universitat de les Arts de Berlín
Redacció
24 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:49h
Manresa arrenca aquest dimecres els actes d'homenatge als manresans deportats als camps de concentració nazis, una iniciativa organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Manresa, el Memorial Democràtic i amb la col·laboració de l'Associació Memòria i Història de Manresa, Òmnium Bages, Amical de Mauthausen i dels Instituts Lluís de Peguera i Pius Font i Quer.

Les activitats d'homenatge començaran amb la col·locació de les plaques Stolpersteine per part del seu creador, l'artista alemany Gunter Demnig. Es tracta d'unes llambordes quadrades de 10 x 10 cm fetes de formigó i cobertes d'una fulla de llautó daurat on es graven les dades de cada persona deportada i que es col·loquen al paviment, just davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar lliurement abans de ser empresonades i deportades.

Stolpersteine significa en alemany "pedra que fa ensopegar" i vol servir per recordar i homenatjar les víctimes del nazisme i lluitar contra l'oblit. Cada llamborda és única i precisament es realitza de manera especial a mà, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l'extermini industrialitzat que va aplicar el règim nazi. Actualment hi ha més de 60.000 Stolpersteine a més de 1.800 localitats d'una vintena de països europeus, com Alemanya, França, Bielorússia, Noruega, Àustria, Itàlia o Grècia.

A Manresa s'han identificat 29 persones deportades als camps de concentració nazis, dels quals 18 van ser assassinats i 10 alliberats, i s'han localitzat 21 dels domicilis on vivien. Es col·locaran, doncs, 21 Stolpersteine. Molts dels deportats residien a la ciutat en el moment d'esclatar la guerra, d'altres n'havien marxat i d'altres no ha estat possible identificar-ne la localitat. D'entre els deportats, hi ha noms coneguts per la ciutat, com el de l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, autor de la cèlebre novel·la KL Reich, o també Jacint Carrió, que va ser regidor de l'Ajuntament anys després.

Horaris de col·locació de les plaques i actes d'homenatge

Dimecres, 25 de gener

De 9.00 a 9.45 h.

- Bernat Toran Martínez. Carrer Joc dela Pilota, 18- - 
- Enric Munt Costa. Carrer d'en Botí,1- 
- Jaume Viladrosa Montraveta. Carrer Amigant, 6 

10.00 h. Recepció de l'alcalde a l'artista alemany Gunter Demnig. Signatura al Llibre d'Honor dela Ciutat.

De 10.30 a 11.50 h.

- Josep Aparicio Sancho. Carrer Arbonés, 34-  
- Ramir Sánchez Molina. Carrer Sant Francesc,12
- Josep Señal Esclusa. Carrer d'en Tahonas, 18
- Josep Pons Pérez. Carrer dela Mel, 31
- Miquel Camps Puiggròs. Carrer dela Mel, 23 
- Antoni Camps Vives. Carrer dela Mel, 23

12.00 h. Instal·lació d'una placa a la Plaça Sant Domènec 

12.35 h Acte a l'Espai Plana de l'Om

De 15.30 a17.00 h.

- Joaquim Amat Piniella. Carrer Carrió, 12
- Enric Cunill Marfà. Carrer Carrió, 11-  
- Jesús Dalmau Colom. Carrer Canonge Montanyà,12
- Jaume Real Ventura. Ctra. de Cardona, 26
- Josep García Pérez. Muralla Sant Domènec, 28- 

Dijous, 26 de gener

De 9.00 a 11.15 h.

- Bernat Comín Igualada. Camí dels Corrals
- Maurici Ribas Pujol. Via Sant Ignasi,14- - - - 
- Jacint Carrió Vilaseca.Carrer Aiguader, 22
- Pere Parés Sans. Carrer Circumval·lació, 65- 
- Pere Brunet Ferrer. Carrer Circumval·lació,102
- Joan Sallés Oliveras, carrer del Castell, 61
- Agapit Colom Armengol, carrer Major, 5- -  

Placa a la Plaça Sant Domènec i acte a la Plana de l'Om

Durant la col·locació de plaques, és previst que Gunter Demnig sigui acompanyat pels alumnes dels instituts manresans Lluís de Peguera i Pius Font i Quer, que han treballat l'extermini nazi en el marc del projecte Manresa-Mauthausen.

A més de les plaques individualitzades per cadascun dels deportats, dimecres es col·locarà, a la plaça Sant Domènec, una placa que inclourà una frase d'homenatge acompanyada dels noms de tots els deportats manresans. La placa commemorativa serà presentada en un acte públic a les 12 del migdia per l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; i la regidora de Cultura, Anna Crespo.

Tot seguit, a dos quarts d'1, l'artista alemany i l'alumnat dels instituts faran una trobada a l'auditori de la Plana de l'Om sota el títol Fem memòria de l'extermini nazi, on podran conversar amb l'artista per tal de conèixer l'origen del projecte Stolpersteine. Durant l'acte, els alumnes també presentaran una audioguia que han elaborat i que recorrerà les diferents plaques col·locades a la ciutat.

L'audioguia estarà disponible en una aplicació mòbil, que es podrà descarregar des d'un codi QR que hi haurà al costat de la placa de la plaça Sant Domènec o des del web www.manresa.cat/homenatge_deportats.

A partir d'aquí, i amb la col·laboració dels docents dels instituts i dels serveis didàctics del Memorial Democràtic, s'elaboraran alguns materials perquè altres grups puguin seguir treballant la temàtica amb la intenció que el projecte segueixi viu i esdevingui un recurs permanent per a la recuperació de la memòria històrica i l'educació per la pau, la llibertat i el respecte a les persones.

Divendres, acte institucional al Saló de Sessions

El divendres 27 de gener se celebrarà l'acte institucional d'homenatge als deportats manresans als camps de concentració nazis, en motiu del Dia Internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust, que constarà de dues parts. D'una banda, a les 7 de la tarda, al carrer del Joc de la Pilota, es farà un breu acte davant la Stolpersteine col·locada al número 16 d'aquest carrer, edifici on vivia Bernat Toran Martinez, el deportat manresà més jove (només tenia 23 anys quan va ser assassinat al camp de Gusen, el dia de Reis de 1942). Tot seguit, a 2/4 de 8 del vespre, es farà l'acte institucional d'homenatge al saló de plens del consistori, on s'han convidat els familiars dels deportats, alguns dels quals es desplaçaran des de França, on resideixen actualment.

L'acte serà presidit per l'alcalde, Valentí Junyent, i hi intervindran Alejanda Ibarra i Ariadna Moyano, les joves que han realitzat el treball d'investigació, i Jordi Pons, professor tutor de l'institut Pius Font i Quer. També hi assistiran Ferran Brunet, fill de Pere Brunet, deportat i assassinat al camp de Flossenbürg; Carme Garcia, directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, i Enric Garriga, president de l'Amical Mauthausen

Cal recordar que aquesta iniciativa d'homenatge als deportats, sorgida d'una moció presentada per l'Associació Memòria i Història de Manresa i Òmnium Cultural del Bages, va ser aprovada per unanimitat al ple municipal del mes de febrer del 2016. Aquesta moció va ser presentada arran d'un treball d'investigació realitzat per Alejandra Ibarra i Ariadna Moyano, dues joves estudiants de batxillerat de l'Institut Pius Font i Quer de Manresa, amb la tutoria del seu professor d'història, Jordi Pons, també partícip de l'exhaustiva recerca realitzada.