El micromecenatge de l'Escola Popular assoleix l'objectiu però vol seguir sumant

El Verkami per a les reformes d'adequació i ampliació del local del carrer Sobrerroca ja porta recaptat 6.385 euros i ara es marca com a repte arrodonir la xifra en els més de 20 dies que falten de campanya per fer més millores

Dues imatges del funcionament de l'Escola Popular de Manresa
Dues imatges del funcionament de l'Escola Popular de Manresa | EPM
Aina Font Torra / Redacció
21 de gener del 2017
Actualitzat a les 16:47h
El micromecenatge a través de la plataforma Verkami que l'Escola Popular de Manresa, impulsada per la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) va impulsar a primers d'any per aconseguir fonts per ampliar i adequar la instal·lació ja ha arribat al seu objectiu, i quan encara falten 23 dies de campanya, ja ha recaptat 6.385 euros, quan l'objectiu inicial eren els 6.000. Ara, durant aquestes més de tres setmanes que queden els impulsors pretenen arrodonir la xifra per poder fer més millores. Qui vulgui, doncs, encara pot continuar col·laborant en fer més gran el projecte en aquest Verkami.

La història

El passat 10 d'octubre l'Escola Popular de Manresa, impulsada per membres de la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC), va obrir les seves portes per primera vegada. La idea d'obrir aquest espai va sorgir durant una de les assemblees que la plataforma duu a terme cada diumenge. Allà, molts dels membres de la PAHC van explicar que no podien pagar classes de repàs als seus fills. I és que, de fet, i tal com la mateixa plataforma ja va explicar a NacióManresa quan va obrir el projecte, "estudiar en situacions de mancances habitacionals importants és molt difícil i molts dels pares i mares que es troben en aquest atzucac vénen de classes populars i tenen dificultats per a resoldre els dubtes que tenen els seus fills amb les matèries que s'ensenyen a l'escola". 

Així doncs, i amb l'objectiu de garantir un futur, a tots els nens i nenes amb risc d'exclusió social, amb les mateixes possibilitats que la resta d'infants, la PAHC va obrir les portes de la que van anomenar Escola Popular de Manresa, que està situada als baixos del carrer Sobrerroca número 12. Es tracta d'un bloc ocupat per la mateixa plataforma en el qual, als pisos de sobre, hi viuen quatre famílies. 

Actualment, l'Escola obre de dilluns a divendres, de cinc a set de la tarda. Cada dia hi van nens i nenes diferents, que tenen entre 6 i 12 anys, i que compten amb l'acompanyament de diversos voluntaris que s'han unit a la causa. En total, cada setmana passen per les instal·lacions del centre 40 infants i 20 acompanyants –així és com s'anomenen els voluntaris–, que tenen la voluntat que cada criatura marqui el camí del seu propi aprenentatge. De mitjana, doncs, hi ha un acompanyant per cada dos infants, que els ajuda a repassar conceptes que han treballat a classe i intenta resoldre els problemes afectius i emocionals que puguin tenir.

Tal com els mateixos membres de la PAHC expliquen, "la gran empenta inicial ha fet que moltes més famílies del barri s'interessin per portar els seus infants a l'Escola i també que moltes persones s'apropin al projecte per tal d'aportar el granet de sorra en aquesta tasca comunitària". És per això que amb la voluntat  de poder encabir més infants, des de la plataforma s'ha decidit obrir un Verkami per a poder ampliar les instal·lacions que tenen al carrer Sobrerroca. I és que actualment, només poden utilitzar la meitat del local, ja que com ells comenten "l'altra part no es troba en condicions".

Les millores

Des de la PAHC manifesten que necessiten un total de 6.000 euros per a condicionar l'espai. Si s'arriba a aquesta quantitat el que faran serà anivellar en terra i construir-ne un de nou, amb parquet; arreglar i enguixar les parets del local; baixar el sostre que actualment hi ha i fer-lo de pladur, i millorar la il·luminació de la sala. Tots aquests treballs els durà a terme la cooperativa Mall construccions, "per tal de donar suport a l'economia social i solidària", explanen els de la plataforma. 

Les recompenses

En una campanya de micromecenatge, les persones que hi han posat diners sempre es veuen recompensades per als individus o entitats que l'han obert. En el cas del Verkami de l'Escola Popular, s'ha dissenyat una samarreta. Els mecenes la podran passar a recollir a la mateixa escola, al mateix temps que els voluntaris del projecte els ensenyaran l'espai, els explicaran com funciona al projecte de l'Escola i els oferiran l'oportunitat de veure com avancen les obres.