La CUP considera que el POUM «ha sofert canvis importants» respecte del que van votar a favor

La formació rupturista esperarà a veure la resposta del govern municipal a un seguit de propostes que li faran arribar abans de decidir el seu vot definitiu al Pla

Redacció
20 de gener del 2017
Actualitzat el 21 de gener a les 23:05h
La CUP Manresa va celebrar el passat dijous una assemblea oberta per debatre el POUM que en els propers mesos portarà a aprovació l'equip de govern. A l'acte hi van participar una vintena de persones de diferents àmbits, i va servir per informar del Pla i per començar a decidir quina serà la postura del Grup Municipal en el debat al Ple. En aquest sentit, durant l'assemblea es van repassar els aspectes positius del pla i també es van detectar diverses mancances, que la CUP creu que encara es poden solucionar.

Sobre el model de ciutat, l'assemblea va valorar que el POUM aposta per repetir un model de creixement de la ciutat "que s'ha demostrat injust i perniciós, ja que segueix deixant tota la iniciativa als promotors privats, que són els que, amb les seves inversions, han de sufragar el desenvolupament urbanístic de la ciutat". De fet, constaten, "el 73% de la inversió en espai públic es farà des de l'iniciativa privada".

Com a conseqüència, el pla marca molts sectors que "s'han de desenvolupar amb planejament derivat, i si es fessin tots acabaríem amb una ciutat de més de 130.000 habitants, molt per sobre del que sempre s'havia explicat". La CUP posa com a exemple el tram de l'avinguda dels Països Catalans que no pagarà la Generalitat, "i que no es desenvoluparà fins que no es construeixi el sector dels Trullols".

Sobre l'agenda de creixement, el debat a la CUP va concloure que "l'agenda del POUM no està marcada per les necessitats de la ciutat, sinó per la necessitat de desenvolupament de sectors". Per tant, "no es condiciona la construcció de nou habitatge a la solució d'un dels grans problemes de la ciutat, la sobreabundància de pisos buits". El Pla "es conforma amb un 17% de pisos buits, una xifra que ens sembla inacceptable". Per això es van fer al·legacions, que en la seva pràctica totalitat no han estat acceptades. La CUP creu "que calen garanties", i l'assemblea va decidir seguir cercant "un topall de pisos buits més baix".

Quant a mobilitat, tot i que la CUP admet compartir "l'esperit general" del pla en aquest àmbit, entenen que els canvis soferts pel pla des de l'aprovació inicial "tendeixen clarament a prioritzar unes infraestructures per sobre de les altres (les obres de la Bonavista i l'avinguda Països Catalans començaran aviat, mentre que el pont de la carretera Cardona queda ajornat fins l'últim sexenni, i els canvis modals lligats al ferrocarril han estat eliminats)". El pla tampoc no acaba de concretar les connexions, "imprescindibles", segons la CUP, "entre la ciutat i l'Anella Verda".

Sobre el parc públic d'habitatges, la CUP assevera que una política d'habitatge realment pública "només serà possible si disposem d'un parc d'habitatge públic robust, i per això cal aplicar els mecanismes que la llei permet, com ara delimitar aquelles zones on a l'ajuntament li interessa obtenir habitatges i exercir el dret de tempteig i retracte". Una altra opció, consideren, "és fer un registre municipal de solars sense edificar, i obligar els propietaris a fer-ne un manteniment adequat". En cas contrari, "l'ajuntament pot prendre mesures, que poden acabar amb l'adquisició dels solars mitjançant permutes a canvi de les multes". Aquestes, recorden, són "mesures que l'informe de la comissió territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central recomana aplicar".

Finalment, sobre la rehabilitació del nucli antic, la CUP creu que el POUM "no és prou ambiciós en aquest sentit". Consideren que seria necessari "delimitar zones de rehabilitació preferent, o com ho expressa la llei, arees de conservació i rehabilitació", i que "és imprescindible que aquestes delimitacions s'introdueixin al POUM". La CUP entén "que la intervenció en rehabilitació és la més eficient, especialment des del punt de vista d'un ajuntament totalment empobrit, ja que és intensiu en mà d'obra, és més eficient ja que no hi ha la despesa d'urbanització, i és molt més sostenible ecològicament".

En definitiva, tot i que la CUP va votar a favor de l'aprovació inicial del POUM, "és innegable que el Pla ha sofert canvis importants, canvis que en alguns casos han deixat de banda l'opinió que la CUP ha defensat des de l'inici del procés". Per tot plegat, la formació rupturista farà arribar en breu al govern municipal un seguit de propostes per a que siguin estudiades. "En funció de la resposta de l'equip de govern", la CUP decidirà, en una altra assemblea oberta, el seu posicionament definitiu sobre el POUM.