Gent fent Poble acusa PDECat i ERC de tenir una actitud «poc democràtica» en no presentar-se al ple

Els dos grups de l'oposició manifesten que l'actitud de l'equip de govern és "hermètica" i "dictatorial"

13 de gener del 2017
Actualitzat a la 13:14h
Gent fent Poble acusa PDECat i ERC de tenir una actitud poc democràtica en no presentar-se al ple
Gent fent Poble acusa PDECat i ERC de tenir una actitud poc democràtica en no presentar-se al ple | AjSFB
Els grups de l'oposició del govern municipal de Sant Fruitós de Bages -PDECat i ERC- van decidir, finalment, no presentar-se al ple ordinari que el consistori va celebrar aquest passat dijous, tal com ja havien informat a NacióManresa que farien. Cal recordar que les dues formacions van prendre aquesta decisió després que Gent fent Poble -que es qui governa al municipi- anunciés que avançaria l'hora dels plens a les sis de la tarda, quan fins el moment s'havien celebrat a les vuit del vespre, amb l'objectiu d'adaptar-se a les recomanacions europees de "racionalitat horària". Aquesta decisió va ser aprovada pel mateix equip de govern i pel PSC.

Tot i així, segons ERC i PDECat, aquest canvi horari només ha fet que "dificultar-nos més la nostra tasca". Segons els regidors del PDECat, "al principi de la legislatura es va aprovar el cartipàs municipal on s'establia el dia i l'horari de les sessions de ple". Un horari que va permetre'ls, diuen, "adaptar la nostra vida personal i professional" i que ara, "sense previ avís ni consens, es pretén modificar com aquell que vol canviar les regles del joc a mitja partida". La formació també manifesta que els únics que es beneficien d'aquest canvi horari són "els regidors que estan en nònima a l'ajuntament". Considerant aquest acte com una "acció dictatorial", els convergents denuncien que la decisió s'ha pres sense un diàleg previ i sense empatia, "minvant, un cop més, la qualitat democràtica del nostre municipi", han conclòs.

De democràcia també ha parlat Gent fent Poble, que ha lamentat "la manca de respecte als ciutadans i l'actitud poc democràtica" que ha suposat "la no presència al ple de PDECat i ERC".

Segons l'equip de govern, els dos grups de l'oposició, en comptes de "venir al ple per a defensar i explicar els seus punts de vista", han optat per a "convertir el nostre poble en un circ mediàtic, donant més importància al fet de sortir a la premsa". En aquesta mateixa línia Gent fent Poble considera que "és en els plens on cal exercir la democràcia i representar correctament als nostres ciutadans, no a la premsa o a les xarxes". 

ERC: "A partir d'ara assistirem en les sessions plenàries en la mesura que les nostres obligacions laborals ens ho permetin"

Igual de crítics que els del PDECat s'han mostrat els membres del grup municipal d'ERC a Sant Fruitós. Segons els republicans "des del govern no es va voler escoltar cap de les respostes alternatives que es van fer, ni tampoc es va plantejar buscar consens", fent referència al fet que quan es va proposar aquest canvi d'hora, els arguments que Gent fent Poble va donar van ser que "els plens eren massa llargs" i que "els membres de l'equip de govern havien de conciliar la seva vida familiar".  En aquest darrer punt, ERC manifesta que "no s'ha considerat si a la resta de membres del consistori ens va bé o no: per als regidors que no tenim cap nòmina a l'ajuntament, i per tant tenim la nostra feina a fora, aquest nou horari sovint impedeix el desenvolupament de la nostra tasca laboral de manera normalitzada o adequada". 

En referència a l'argument que dóna Gent fent Poble que els plens s'allarguen massa, els republicans explanen que "hem proposat fins a deu mesures alternatives per a poder escurçar-los". Unes mesures que passen, per exemple, per a fer més plens al mes "sense cobrar-los" o fer "més reunions per a poder tractar alguns dels temes i, així, alleugerir les sessions plenàries". Però, pel que sembla, des del govern no s'han valorat. "És com si acceptar aquestes propostes impliqués allargar la jornada laboral de l'actual equip de govern i els impedís arribar aviat a casa, enlloc de treballar pel bé de tothom", diuen, tot afegint que "l'alcalde en cap moment ha mostrat cap interès per a buscar una solució que pugui satisfer a tothom". 

Tot i aquestes declaracions, ERC manifesta que a partir del proper ple "els regidors assistiran a les sessions plenàries en la mesura que les seves obligacions laborals ho permetin". Malgrat tot, els regidors volen deixar palès que la decisió que van prendre no presentant-se en ple de dijous la van acordar perquè "calia reaccionar davant d'una actitud tan hermètica, amb manca de paraula, irresponsabilitat i de demagògia".