Navarcles i Manresa s'alien per a convertir el Clam en un festival de referència a Catalunya

En la nova edició del certamen, que se celebrarà a la primavera, hi haurà tres seus on es projectaran pel·lícules i on es duran a terme activitats paral·leles relacionades amb el cinema social

El Clam s'obre a un nou horitzó amb l'aliança entre Manresa i Navarcles
El Clam s'obre a un nou horitzó amb l'aliança entre Manresa i Navarcles | AFT
11 de gener del 2017
Actualitzat a les 21:38h
Amb tretze anys d'història a l'esquena, el Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, popularment conegut amb el nom de Clam, s'ha consolidat com un dels projectes culturals més importants de la Catalunya Central, projectant, edició rere edició, pel·lícules i curtmetratges de caire social i incorporant, darrerament, noves activitats com un concurs de curts en el qual és el mateix públic qui, a través de votacions, decideix quin és el guanyador.

Amb la ferma voluntat de fer créixer el certamen perquè sigui un referent cinematogràfic arreu de Catalunya, els ajuntaments de Manresa i de Navarcles, juntament amb l'entitat organitzadora del festival, han decidit unir esforços per a donar-li un nou impuls. Un impuls que, per una banda, es tradueix amb el suport econòmic que l'ens manresà ha aportat (20.000 euros del seu pressupost del 2017) i, per l'altra, amb la decisió d'incorporar nous espais on es podrà veure el millor cinema compromès del món, i en els quals també s'hi duran a terme actes paral·lels amb l'objectiu de fer més present al territori el missatge del Clam.

"Aquest és l'inici d'una nova etapa d'aquest festival", ha sentenciat Serafí Vallecillos, director del Clam, que ha afegit que la bona rebuda que ha tingut el certamen, sobretot en aquests darrers anys, "ha fet que prenguéssim aquesta decisió d'unir esforços". Segons Vallecillos, "el Clam sempre ha tingut la vocació de ser un esdeveniment supralocal" i és per això que amb aquesta nova aliança, "tenim l'ambició de ser un referent a nivell nacional pel que fa al cinema social", ha conclòs.

Un festival multiseus

Amb l'objectiu de donar una nova dimensió al projecte, en la catorzena edició del Clam -que se celebrarà del 27 d'abril al 7 de maig- hi haurà tres espais diferents. El primer, que és el que hi havia hagut fins ara, serà el Teatre Auditori Agustí Soler i Mas de Navarcles, amb una capacitat de gairebé 350 persones; l'altre estarà ubicat a Manresa, concretament a la sala Plana de l'Om, on hi caben 150 individus. També hi haurà una tercera seu, que s'ubicarà en una població del Bages o comarques veïnes, que serà itinerant durant les properes edicions del festival, i un espai virtual on es podrà veure una part de la programació del festival des de qualsevol lloc del món. "El que busquem és fer-nos més presents en el territori i acostar-nos al nostre públic", ha manifestat Vallecillos, que també ha avançat que "aquesta tercera seu itinerant tenim la intenció, algun dia, de situar-la a Barcelona per a tenir més projecció".

Amb aquesta aposta, doncs, l'interès de l'entitat organitzadora és que el certamen no només es visqui en un lloc concret, sinó que estigui present a tota la comarca: "no hi haurà una seu amb una programació més pobre que les altres", ha dit, tot insistint que "tant la programació de pel·lícules, com les activitats, així com també la presència de convidats, estaran molt equilibrats en tots els espais". Això sí, cada seu tindrà la seva pròpia programació: no es repetiran films ni actes. "Amb això el que volem és que la gent de Manresa i de la comarca continuï desplaçant-se a Navarcles, i al revés", ha puntualitzat el president del Clam.

Continguts amb forta presència de produccions catalanes

La programació i l'estructura de seccions no es modificarà substancialment com a conseqüència del nou format del festival. La nova dimensió que es vol donar al projecte i la voluntat de guanyar en projecció nacional sí que comportarà un reforçament de l'espai dedicat a la promoció i la difusió de la producció catalana, sense comprometre la vocació internacional del festival.

Tampoc no es veurà afectada l'especialització del festival en cinema social: el Clam vol mantenir els seu signes d'identitat i la línia editorial que el caracteritza. El contingut de la programació continuarà centrat en un cinema compromès amb els valors humans, de denúncia de realitats socials injustes, de reflexió sobre la realitat humana i de com la societat condiciona el desenvolupament de les persones, dels efectes del nostre comportament social sobre el planeta, etc.  Una mirada sense apriorismes ideològics, una crida a la solidaritat humana i al compromís amb la construcció d'un món millor, una "excusa" per gaudir de l'art cinematogràfic com a transmissor de valors, no només estètics.

Quan a les activitats paral·leles, la nova estructura multiseus obre un nou horitzó de possibilitats. El concepte OFF festival, que inclou un conjunt d'activitats proposades generalment amb la complicitat d'institucions i entitats presents en el territori, trobarà, amb la nova dimensió territorial del projecte, un nou potencial.  Cal recordar que aquesta obertura ja ha estat assajada anteriorment, amb activitats realitzades fora de Navarcles. En el cas de les activitats adreçada a públic escolar i instituts,  permetrà fer un producte a mida i més proper als centres d'ensenyament.

El Clam canvia de nom

"La nostra marca és el Clam, però com que tenim la vocació de ser un festival multiseus, la denominació de Navarcles la canviarem i passarem a posar-hi Catalunya", ha dit Vallecillos. Així, si fins ara s'havia anomenat Festival Internacional de Cinema Solidari de Navarcles, ara es passarà a dir Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. "Canviem, també, l'etiqueta de cinema solidari per la de cinema social: això no implica un canvi en la línia editorial, sinó que entenem que l'etiqueta social reflecteix millor els continguts que sempre hem ofert i seguirem oferint i que té un contingut semàntic més ampli que el mot solidari", ha explicat el director.

Navarcles i Manresa, molt satisfets amb l'aposta

"Des de Navarcles estem orgullosos del Clam i també ho estem de poder fer-lo créixer, compartint-lo amb Manresa i obrint-lo a la resta del Bages amb l'objectiu de donar més força i més potència al projecte", ha dit Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles.

Les seves afirmacions han estat subscrites tant per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, com per l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, que ha volgut recordar la pèrdua que va viure la capital de Bages amb el Festival de Cinema Negre, tot afegint que "recuperar la co participació d'un festival com el Clam ens ve de gust". Junyent també ha posat de manifest que "de l'única manera que tenim la possibilitat de ser consistents i ambiciosos és amb aquestes aliances i amb aquesta suma d'esforços".

De 30.000 a 50.000 euros

Amb aquesta nova aliança el Clam gaudirà d'un increment gens menyspreable en el seu pressupost. Si bé fins el moment l'Ajuntament de Navarcles aportava, al projecte 6.000 euros en efectiu i "una quantitat indefinida d'intangibles", ha dit Ferrer, fent referència al fet que el consistori no cobra el lloguer del teatre Agustí Soler i Mas, entre d'altres coses, aquesta quantitat es veurà incrementada amb el que aportarà l'Ajuntament de Manresa: 20.000 euros. "Estem esperant si altres institucions com la Diputació de Barcelona o la Generalitat hi col·laboraran i també mirarem de potenciar les aportacions privades i les esponsoritzacions", ha dit Vallecillos, que, amb un somriure ha conclòs que "aquest any el pressupost que tindrem gairebé es duplicarà i això serà possible, en gran part, gràcies a l'Ajuntament de Manresa".