Un dels jutges de Mas, Ortega i Rigau pel 9-N va exercir dos anys a Manresa

El president del tribunal, Jesús María Barrientos, estarà acompanyat per Carlos Ramos i Eduardo Rodríguez Plaza | El judici començarà el proper 6 de febrer i està previst que s'allargui fins el dia 10

Rigau, Mas i Ortega, en una imatge recent
Rigau, Mas i Ortega, en una imatge recent | ACN
Redacció
10 de gener del 2017
Actualitzat a les 14:24h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha designat els tres magistrats que formaran el tribunal encarregat de jutjar Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N. A Jesús María Barrientos i a Carlos Ramos, els dos jutges fins ara ja seleccionats, s'hi sumarà finalment Eduardo Rodríguez Plaza, de la sala contenciosa administrativa del TSJC. Tots tres hauran de decidir si l'expresident de la Generalitat, l'exvicepresidenta i l'exconsellera d'Ensenyament i actual diputada de Junts pel Sí van cometre un delicte de desobediència greu o prevaricació.

El TSJC buscava des del setembre un jutge que completés el tribunal per al procés penal del 9-N. El procés no ha estat senzill: dels set membres de la sala civil i penal només dos podien formar-ne part, ja que els altres o bé havien estat implicats en la causa durant la fase d'instrucció o només poden tractar procediments civils. Nomenar el tercer magistrat era important, perquè la data d'inici del judici està fixada pel proper 6 de febrer.

El jutge escollit, Eduardo Rodríguez Plaza, va ingressar a la carrera judicial l'any 2009. La seva primera destinació va ser el jutjat de primera instància i instrucció 5 de Vic, una plaça que va ocupar entre el juliol del 2009 i el gener del 2011. Posteriorment, i fins l'abril del 2013, va estar destinat al jutjat penal 3 de Manresa. Aleshores, va demanar una comissió de serveis de reforç dels jutjats contenciosos de Barcelona. El 2014 va obtenir una plaça a la sala contenciosa administrativa del TSJC.