El Projecte de treball als barris - Dinamo celebra 10 anys de vida

Durant aquesta dècada, s'han atès més de 4.000 persones en risc d'exclusió social que han participat en itineraris d'inserció i s'han dut a terme mes de 300 contractacions laborals

Acte de celebració dels 10 anys del projecte Dinamo
Acte de celebració dels 10 anys del projecte Dinamo | AjM
Redacció
16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 18:50h
Aquest divendres al migdia s'ha celebrat al Casal de les Escodines els 10 anys de funcionament del projecte de Treball als barris - Dinamo. Aquest projecte, gestionat des del Centre d'Iniciatives per a l'Ocupació (CIO), de l'Ajuntament de Manresa, ha volgut agrair la feina feta i ho ha celebrat amb la regidora delegada d&rsq uo;ocupació i dona, Cristina Cruz, la directora general del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, Mercè Garau, i també amb entitats col·laboradores, beneficiàries del projecte i personal de l'Ajuntament.

A l'acte s'ha presentat un vídeo commemoratiu, amb les fites obtingudes durant aquesta dècada, elaborat amb fotografies fetes durant aquests anys de programa. També s'ha presentat la nova imatge corporativa del programa, i s'han repartit diplomes commemoratius dels cursos acabats aquest mes. D'aquesta manera, s'ha donat el tret de sortida a una nova etapa en què es pretén donar un nou impuls al Nucli Antic, amb noves actuacions al barri. Per acabar l'acte, s'ha dut a terme un Body Percussion a càrrec del músic Santi Serratosa.

10 anys de Dinamo

Durant aquests deu anys de programa, s'han atès més de 4.000 persones en atur o en risc d'exclusió social, i s'han dut actuacions específiques com 37 cursos de formació ocupacional en diverses especialitats, prop de 60 tastets d'oficis, més de 60 accions de formació bàsica (cursos de català i informàtica, especialment), un programa per la igualtat d'oportunitats home-dona, cinc cases d'oficis i tallers d'ocupació. En total, s'han efectuat més de 300 contractacions laborals.

Recolzant-se en aquestes xifres, la regidora Cristina Cruz ha remarcat la importància de programes com el Dinamo, i ha volgut deixar clar que treballant de manera “coordinada i transversal” s'aconsegueixen objectius com el Dinamo. Per la seva banda, la directora general del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya, Mercè Garau, s'ha mostrat impressionada per la feina feta durant aquests 10 anys, i ha volgut refermar el seu compromís per seguir donant suport a la feina que es fa. “La nostra aposta és integradora”, ha dit, i ha recordat que s'ha fet una feina “ingent”. “El repte és difícil, però els resultats hi són, i són fantàstics”, ha afegit.

D'entre les actuacions destacades en aquests deu anys, s'han fet millores de la pavimentació, manteniment i reparació d'espais públics i verds, serveis a domicili de perruqueria i podologia per a gent gran, manteniment i reciclatge de PC's, pintura i manteniment d'espais públics, animació sociocultural a nens i joves del barri, reforç escolar a nens i joves, atenció a la diversitat i suport a les famílies dins de centres educatius, i pintures murals d'embelliment de l'espai públic, entre d'altres.

El Projecte de Treball als barris – Dinamo és gestionat pel CIO, de l'Ajuntament, amb el cofinançament del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i el Ministerio de Empleo y Serguridad Social-Servicio Público de Empleo Estatal. L'objectiu del programa és millorar la qualitat de vida de les persones que resideixen al Nucli Antic i/o Centre Històric de la ciutat de Manresa, tot oferint-los orientació, formació i experiències professionals que afavoreixin les seves possibilitats d'inserció en el mercat laboral. Al mateix temps, es treballa per a detectar les necessitats empresarials que ajudin a generar ocupació i desenvolupar l'entorn socioeconòmic del barri.

Es posa en marxa el nou Dinamo

L'acte ha servit també per donar el tret de sortida a l'onzena edició del programa de Treballs als Barris. El pressupost pel programa ha augmentat enguany a més de 470.000 euros, i permetrà desenvolupar cinc programes dirigits al barri. El primer anirà destinat a facilitar la inserció laboral a través de programes de millora de les habilitats socials i professionals. El segon està pensat per formar quinze persones en aptituds sociosanitàries per poder actuar en entorns dependents i que puguin ser contractades, a posteriori, per l'Ajuntament durant sis mesos.

El tercer programa serà una casa d'oficis, que s'ubicarà a la Fàbrica de l'Aranya, destinat a joves de menys de 25 anys i que tinguin una formació igual o superior a l'ESO. Sobre aquest programa, la regidora Cruz ha volgut destacar no només el paper social que té, sinó també el valor patrimonial que tenen els edificis antics de la ciutat, com la Fàbrica de l'Aranya. Els dos programes restants estan pensats en la inserció laboral de peons i la formació en gerocultura, així com també en el desenvolupament professional de tècnics i dinamitzadors de programes.

Amb la posada en marxa del nou Dinamo (a finals d'aquest any) també s'ha desvelat el nou logotip, inspirat en el mural que es pot veure al pati del Casal de les Escodines. La imatge s'inspira en les sanefes del mural, i a partir d'aquesta inspiració s'ha elaborat el logotip, també amb la participació d'alguns dels alumnes dels cursos. El cercle és "dinàmic, i representa la motivació, que ha de ser dinàmica", ha explicat la regidora Cruz.

L'acte ha finalitzat amb un Body Percussion del músic Santi Serratosa, que ha implicat tots els assistents de l'acte a través de coreografies participatives.