L'esquerra independentista «bombardeja» amb pintura la caserna de la Guàrdia Civil

Un centenar de persones s'ha concentrat aquest dimarts a la ciutat en suport dels cinc detinguts per cremar fotografies del rei

El cordó de Mossos d'Esquadra protegint la caserna de la Guàrdia Civil
El cordó de Mossos d'Esquadra protegint la caserna de la Guàrdia Civil | Pere Fontanals
Redacció
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a les 19:25h
Membres de l'esquerra independentista han llançat boles de pintura contra la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, a la carretera de Cardona, aquest dimarts al vespre. Ho han fet després d'un recorregut pels principals carrers de la ciutat en suport dels cinc detinguts, ja posats en llibertat, per cremar fotografies del rei.

La tensió ha augmentat quan una de les boles de pintura ha impactat contra un agent dels Mossos d'Esquadra. Si bé els incidents no han anat a més, s'ha desplegat un ampli dispositiu policial al voltant de la caserna - set vehicles policials-.

Els manifestants, un centenar, també han cremat fotografies de Felip VI durant la protesta. De fet, la "sorpresa final" que havien anunciat ha estat l'encesa d'un pòster del monarca espanyol.
 

Crema d'un retrat gegant del rei Felip VI Foto: Pere Fontanals


Els cinc detinguts, posats en llibertat

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu ha deixat en llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars els cinc detinguts aquesta tarda, El magistrat, que investiga un suposat delicte d'injúries a la Corona, només els ha demanat que comuniquin la seva residència per a hipotètiques citacions. La Fiscalia tampoc ha demanat cap mesura cautelar.

Segons ha explicat el seu advocat, Eduard Caliz, els cinc investigats s'han negat a respondre les preguntes del jutge i només han afirmat que l'Audiència Nacional espanyola "no és competent per jutjar la voluntat del poble català" perquè no respecta la sobirania del poble català i perquè entenen que aquest és un judici polític que ataca la llibertat d'expressió.
 

La manifestació avançant per la carretera de Cardona Foto: Pere Fontanals


Tots cinc han comparegut davant Fernando Andreu prop de les dues de la tarda. Malgrat que tres d'ells es trobaven a l'Audiència Nacional des de primera hora del matí –després de ser detinguts pels Mossos dilluns- Andreu ha esperat que la Policia espanyola traslladés també a l'Audiència els altres dos arrestats aquest matí quan es desplaçaven a Madrid a bord d'un autocar noliejat per l'esquerra independentista per donar suport als seus companys. 

Els detinguts són el regidor de SOM Gramenet Aitor Blanc, el membre de l'esquerra independentista de Navàs Jordi Almiñana i el conseller de districte a Sant Andreu Ivan Altamira. Les dues persones detingudes a l'autocar són la membre de la CUP i candidata a les municipals de Barcelona Nora Miralles i Roger Santacana, que havia format part de les llistes a Manresa. Aquests últims han estat traslladats a la comissaria de Mortalaz i posteriorment a l'Audiència Nacional.

La Nora i en Roger, a l'autobús que ha estat retingut Foto: CUP Barcelona