Llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars per als detinguts per cremar fotos del rei

Els cinc s'han negat a declarar després d'expressar que no reconeixen l'autoritat de l'Audiència Nacional

El manresà Roger Santacana després de declarar a l'Audiència Nacional
El manresà Roger Santacana després de declarar a l'Audiència Nacional | Roger Pi de Cabanyes
Roger Pi de Cabanyes
13 de desembre del 2016
Actualitzat el 14 de desembre a les 19:04h
El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha deixat en llibertat amb càrrecs i sense mesures cautelars els cinc detinguts aquest dilluns i dimarts per la crema de fotografies del rei Felip VI durant la Diada, entre els quals hi ha cinc bagencs, Roger Santacana, Nora Miralles i Jordi Almiñana. El magistrat, que investiga un suposat delicte d'injúries a la Corona, només els ha demanat que comuniquin la seva residència per a hipotètiques citacions. La Fiscalia tampoc ha demanat cap mesura cautelar. Segons ha explicat el seu advocat, Eduard Caliz, Durant es seves compareixences tots cinc s'han negat a respondre les preguntes del jutge i han expressat que no reconeixen l'autoritat de l'Audiència Nacional perquè el tribunal no respecta la sobirania del poble català i perquè entenen que aquest és un judici polític que ataca la llibertat d'expressió. Aquest dimarts a les 8 del vespre a la plaça Major de Manresa hi haurà una concentració de suport als detinguts.

Tots cinc han comparegut davant Fernando Andreu prop de les dues de la tarda. Malgrat que tres d'ells es trobaven a l'Audiència Nacional des de primera hora del matí –després de ser detinguts pels Mossos dilluns- Andreu ha esperat que la Policia espanyola traslladés també a l'Audiència els altres dos arrestats aquest matí quan es desplaçaven a Madrid a bord d'un autocar noliejat per l'esquerra independentista per donar suport als seus companys. 

Els detinguts són el regidor de SOM Gramenet Aitor Blanc, el membre de l'esquerra independentista de Navàs Jordi Almiñana i el conseller de districte a Sant Andreu Ivan Altamira. Les dues persones detingudes a l'autocar són la membre de la CUP i candidata a les municipals de Barcelona, i veïna de Manresa, Nora Miralles i Roger Santacana, que havia format part de les llistes a Manresa. Aquests últims han estat traslladats a la comissaria de Mortalaz i posteriorment a l'Audiència Nacional. 

El jutge investiga si haurien comès un suposat delicte d'injúries a la Corona, penat amb un mínim de quatre mesos de multa i com a màxim condemnes de sis mesos a dos anys de presó. Les detencions s'han produït després que es neguessin a comparèixer per videoconferència la setmana passada. El jutge els havia citat en base a les identificacions que els Mossos van fer d'ofici després de l'acte de l'esquerra independentista de la Diada, que va acabar amb la crema de fotografies de Felip VI. 

Després de les compareixences, el seu advocat ha explicat que tots s'han acollit al dret de no declarar i han denunciat el que consideren que és un "judici polític i contra la llibertat d'expressió". La defensa demana l'absolució dels cinc detinguts perquè "és indignant que en ple SXXI hi hagi un estat que s'anomena democràtic que persegueixi militants pel simple fet d'haver cremat unes fotocòpies". Caliz també ha criticat que la conselleria d'Interior "persegueixi" persones per aquest fet, els detingui "i els entregui a la Guàrdia Civil", motiu pel qual ha demanat el cessament de Jordi Jané com a conseller.

Suport a les portes de l'Audiència Nacional

Al llarg del matí una cinquantena de persones els han donat suport concentrant-se a les portes de l'Audiència Nacional. Entre altres, diversos representants de la CUP, ERC i En Comú Podem com la diputada Anna Gabriel, la senadora d'ERC Mireia Cortés, i el portaveu d'En Comú Podem Xavier Domènech, així com el vicepresident quart del Congrés Marcelo Expósito. No hi ha assistit cap representant del PDECAT, que aquest dilluns va criticar l'estratègia de la CUP assegurant, en paraules de la coordinadora general del PDECAT, Marta Pascal, que "trencant fotografies i cremant imatges del rei no ampliem la base social a favor del nostre estat". 

De fons, les crítiques de la CUP a l'actuació del conseller d'Interior, Jordi Jané. La diputada Anna Gabriel ha insistit aquest dimarts a les portes de l'Audiència Nacional a demanar la dimissió del conseller per la decisió d'actuar d'ofici identificant els autors de la crema. "Qui ha decidit que avui no podem estar treballant per l'alliberament nacional és el conseller d'Interior, Jordi Jané, que va decidir actuar d'ofici identificant els nostres companys i companyes per fer una crema simbòlica d'imatges de la monarquia", ha dit. "No hi pot haver consellers d'Interior amb mentalitat autonomista i amb servitud a tribunals d'excepció com l'Audiència Nacional", ha dit.

La senadora d'ERC Mireia Cortés ha expressat el suport d'ERC als detinguts perquè "és important que els companys estiguem un al costat de l'altre" però ha evitat criticar l'actuació de Jané "perquè la nostra lluita és buscar l'horitzó de la independència del país on el marc jurídic sigui un altre i coses com les que estan passant avui no succeeixin". El diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito ha qualificat de "disbarat" que es cridi a declarar persones per un "delicte d'opinió". "És evident que això passa en el marc d'un conflicte polític que s'arrossega des de fa anys i ja fa temps que diem que aquest conflicte no s'ha de judicialitzar com s'està fent".

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Xavier Domènech, s'ha sumat posteriorment a la concentració de suport. En declaracions a la premsa ha expressat el seu "suport a els persones detingudes per exercir la llibertat d'expressió". "De la mateixa manera que als Estats Units no és delicte cremar la bandera dels Estats Units, no pot ser delicte expressar-se amb actes simbòlics", ha dit. 

Retenció de l'autocar durant dues hores

L'autocar amb els integrants de l'esquerra independentista que viatjaven a Madrid per donar suport als investigats per cremar fotografies del rei han arribat a l'Audiència Nacional passades les deu del matí i després d'haver estat retingut durant dues hores a Alcalá de Henares per fer les detencions de Roger Santacana i Nora Miralles. El membre d'Alerta Solidària Roger Sánchez ha explicat que el grup s'esperava aquesta actuació policial i s'ha mostrat convençut que l'objectiu era "endarrerir la seva arriba i malmetre els ànims i el cansament".