Els bagencs investigats per cremar fotos del rei «desobeiran» i no declararan

L'Audiència Nacional els havia citat el 7 de desembre a partir de les 9 a través de videoconferència | L'esquerra independentista retreu als Mossos que obrissin una investigació d'ofici i els insten una vegada més a posicionar-se "amb el procés" o "amb l'estat i la monarquia borbònica"

Roda de premsa dels investigats aquest divendres a Barcelona
Roda de premsa dels investigats aquest divendres a Barcelona | ACN
Redacció
02 de desembre del 2016
Actualitzat a les 21:19h
Els cinc investigats per l'Audiència Nacional espanyola per cremar fotografies del Rei durant la manifestació de l'esquerra independentista de la Diada de l'Onze de Setembre no es presentaran a declarar el dimecres 7 de desembre. Ho han anunciat aquest divendres en una roda de premsa organitzada per la CUP i col·lectius de l'esquerra independentista a la plaça del Rei de Barcelona. Dels cinc investigats, dos són bagencs, Roger Santacana, de Manresa, i Jordi Almiñana, de Navàs.

Consideren que van exercir el "legítim dret d'expressar el rebuig cap a qui és hereu del franquisme i de tota una tradició de segles". "Desobeirem una vegada més davant la injustícia del que significa la corona espanyola i especialment els Borbons als Països Catalans", han afirmat.

"Hem decidit desobeir", ha afirmat Ivan Altimira, un dels investigats per un presumpte delicte d'injúries a la Corona. "No ens amaguem ni ens amagarem, perquè no creiem que en el moment en què es troben els Països Catalans haguem de demanar perdó per no reconèixer les institucions d'un estat que actua amb tarannà feixista", ha afegit Nora Miralles, una altra de les encausades. 

"Aquell dia, com milers de persones, vam cremar aquelles fotos al carrer", han reconegut els investigats. "Entenem que no és pas delicte cremar ni cap imatge ni cap constitució que ha estat forjada per amenaces de cops d'estat o de règims dictatorials", han defensat, per afegir: "No tenim ni rei ni por". 

Demanen explicacions a Interior

L'esquerra independentista ha recriminat als Mossos d'Esquadra que obrissin d'ofici una investigació per la crema de fotografies i els ha demanat que "es posicionin si estan amb el procés" o "amb l'estat espanyol i la monarquia borbònica". L'advocat David Aranda, d'Alerta Solidària i que ha donat suport als cinc investigats, ha exigit a Interior explicacions sobre "qui va donar l'ordre d'iniciar la investigació" i l'"ordre política de vigilar, documentar i perseguir la manifestació de l'esquerra independentista".

Per a Aranda, el Govern va actuar amb "traïdoria" i "amb total coneixement dels interessos que estan defensant". L'esquerra independentista també ha instat concretament els Mossos a posicionar-se i a "demostrar d'una vegada a qui responen i de qui obeeixen ordres". 

En l'acte, convocat per la CUP i els col·lectius Alerta Solidària, Arran, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Endavant i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), hi han assistit la diputada de la CUP Mireia Vehí i els regidors de l'Ajuntament de Barcelona Maria José Lecha, Josep Garganté i Maria Rovira, entre altres, per donar suport als investigats.

Acusats d'injúries a la Corona

L'Audiència Nacional espanyola va citar a declarar els cinc investigats el 15 de novembre a petició de la Fiscalia. La resolució fixava la declaració el 7 de desembre entre les 9 i les 9.40 a través de videoconferència. El ministeri públic va obrir diligències dos dies després de la Diada i els acusa per un suposat delicte d'injúries a la Corona, castigat amb una pena de presó de sis mesos a dos anys si les calúmnies són greus i amb la multa de sis a dotze mesos si no ho són, segons estableix l'article 490 del Codi Penal. El fiscal també va analitzar una piulada de la CUP de Barcelona que deia: "Si el rei vol corona, corona li darem, que vingui a Barcelona i el coll li tallarem".