El POUM de Manresa preveu arribar als 112.000 habitants en els propers 20 anys

El Govern preveu la creació de 15.000 habitatges nous i vol que el sector del camí de les Aigües passi a ser sòl no urbanitzable

Estefania Escolà
02 de desembre del 2016
Actualitzat el 03 de desembre a les 18:36h
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra | Estefania Escolà
El futur POUM de Manresa preveu passar dels 74.000 habitants actuals als 112.000 en l'horitzó dels propers 20 anys. Ho farà amb la construcció de 15.000 habitatges nous –actualment en té 39.655-. Així ho ha explicat el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, qui ha assegurat que el nou POUM està "molt ben plantejat" i segueix la línia del que es preveu pel futur a nivell de país. La comissió d'Urbanisme s'ha reunit aquest divendres a Manresa per emetre un informe de legalitat amb tots els aspectes que l'Ajuntament de la capital del Bages haurà de revisar de cara a l'aprovació definitiva del POUM. La petició més important que s'ha fet és que el nou document desqualifiqui els terrenys del sector del camí de les Aigües i els converteixi en sòl no urbanitzable. Per Serra, "aquesta és una excel·lent oportunitat per fer-ho i per donar continuïtat al Parc de l'Agulla".

El nou POUM de Manresa ha fet un pas més aquest divendres amb l'informe de legalitat emès per la comissió d'Urbanisme. El seu president, Agustí Serra, s'ha mostrat "molt satisfet" amb el contingut del document i ha assegurat que es tracta d'un POUM "molt ben plantejat" que es podria qualificar com a 'POUM del futur', ja que segueix la línia del què Urbanisme preveu a nivell de país de cara al futur més pròxim. 

En aquest sentit, el nou document redueix la capacitat de créixer de la ciutat i la situa al 50%, la meitat del què es preveia en el pla territorial. En concret, la capital del Bages, que actualment té uns 74.000 habitants, podrà arribar fins als 112.000 amb la creació de 15.000 habitatges nous. Tot això, en l'horitzó dels propers 20 anys.

Serra ha detallat que aquest creixement es fa "amb una mirada molt atenta al teixit urbà i amb la incorporació de molta gestió urbanística de rehabilitació i reciclatge". Així doncs, segons el director general d'Urbanisme, el nou POUM "té molta cura dels instruments que ja tenim amb la voluntat de modernitzar, renovar i reciclar el teixit urbà". 

Per altra banda, Serra també ha volgut posar en valor el tractament dels espais oberts, del sòl no urbanitzable. Segons ha dit, el document dota aquests espais d'un "alt grau de qualitat biològica i paisatgística" amb la previsió de la creació d'un gran anella verda al voltant dels connectors fluvials. 

La reunió de la comissió d'Urbanisme d'aquest divendres ha servit per emetre un informe de legalitat on s'inclouen tots els aspectes que l'Ajuntament de Manresa haurà de revisar de cara a l'aprovació definitiva del document. En aquest informe, s'ha demanat a l'Ajuntament que desqualifiqui els terrenys del camí de les Aigües per convertir-los en sòl no urbanitzable i millorar així la continuïtat amb el Parc de l'Agulla. 

Ara, l'Ajuntament haurà d'incloure aquest canvi per acabar duent el document al Ple i, finalment, serà el Govern qui tindrà la darrera paraula. Actualment, la capital del Bages es regeix per les normes de l'any 1997. La creació del nou POUM ja era una promesa de l'actual govern municipal en l'anterior mandat.