Un centenar de persones es concentren contra la pobresa energètica i la repressió policial

La marxa ha anat de la plaça Major fins a una seu de Gas Natural Fenosa i han enganxat diversos cartells

Manifestants a la concentració contra la pobresa energètica amb pancartes reivindicatives
Manifestants a la concentració contra la pobresa energètica amb pancartes reivindicatives | Laura Busquets
Laura Busquets
24 de novembre del 2016
Actualitzat el 25 de novembre a les 10:50h
Sota el lema La pobresa energètica mata i no podran fer-nos callar, unes cent persones s'han concentrat aquest dijous al vespre a la Plaça Major de Manresa per mostrar el seu rebuig "contra la pobresa energètica, l'assassinat de Reus i la repressió contra les solidàries de Manresa", en referència als aldarulls que es van produir dimarts davant la comissaria dels mossos després d'una acció contra la pobresa energètica organitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC). El seu portaveu, Ricard Vidosa, ha titllat d'acció "desproporcionada" l'actuació policial de dimarts i ha reivindicat el "pacifisme" de la plataforma. La manifestació ha transcorregut pels carrers de Manresa a crits de "Gent sense casa i casa sense gent" i "La policia tortura i assassina" amb els activistes escortats per diverses unitats de la policia. Els manifestants s'han aturat davant una de les seus de Gas Natural Fenosa i han enganxat diversos cartells. Un dels escrits a la façana resava el lema Ni fred, ni foscor, ni por. La marxa ha acabat un altre cop davant l'Ajuntament sense incidents destacables.

El portaveu de la PAHC, Ricard Vidosa, ha explicat que l'acció "desproporcionada" de la policia de dimarts al vespre durant la manifestació que van organitzar contra la pobresa energètica va restar protagonisme "a una acció pacífica com totes les que fem a la PAHC". Per aquesta raó, aquest dijous al vespre han tornat a sortir al carrer "per acabar" el que van començar, "i per donar visibilitat al que està passant, que la gent passa fred i mor per culpa de la pobresa energètica". I, "sobretot, per demostrar que malgrat la repressió que patim de tant en tant, nosaltres estem al carrer, de forma pacífica com sempre hem fet", ha reivindicat Vidosa. 

El portaveu ha restat transcendència a les penjades de cartells davant les seus de les elèctriques, perquè "una penjada de cartells, que amb mitja hora o un hora treuen fora, no justifica en cap cas l'acció policial". Vidosa ha afegit que les penjades de cartells "no són res" en comparació al que estan provocant al territori les empreses que denuncien i que ha qualificat de "terrorisme habitacional".

Entre les persones que han participat a la marxa d'aquest dijous hi havia els dos regidors de la CUP al consistori manresà, Jordi Garcés i Gemma Tomàs, de qui el sindicat de la Policia Local ha demanat la dimissió per la seva participació activa en els incidents de dimarts. El diputat de la CUP, Joan Garriga, també ha assistit a la manifestació.

Els partits i els sindicats policials es posicionen sobre els incidents de dimarts i demanen responsabilitats

Des de la CUP de Manresa, en un comunicat, han condemnat l'actuació "inadmissible" dels agents de l'autoritat durant els incidents de dimarts. Segons han explicat, "entenem que la Policia Local no hauria d'haver tingut el paper actiu que va tenir en tot moment, ja que van ser els únics que van treure les porres durant l'actuació policial". 

La CUP també vol demanar explicacions a la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, sobre els motius, l'actuació i el trasllat de l'activista detingut per part de la Policia Local. Segons han explicat, "cap policia i menys aquella que teòricament és de proximitat ha de dedicar-se a reprimir a persones i col·lectius que defensen els drets socials de les classes populars". 

Per la seva banda, des del sindicat policial, quan la Policia Local va ser requerida pels Mossos d'Esquadra per donar-los suport durant la intervenció contra els manifestants, els agents suposadament van rebre insults, amenaces i van ser escridassats. El sindicat ha anunciat que prendrà accions legals "contra aquests representants del poble manresà que han faltat al respecte i a l'honor d'un col·lectiu sencer de treballadors de l'Ajuntament de Manresa". 

A banda del pronunciament del sindicat de la Policia Local de Manresa i de l'USAP dels Mossos d'Esquadra, aquest dijous un altre sindicat, el Sindicat Autònom de la Policia (SAP-FEPOL), també s'ha pronunciat condemnant l'actuació de l'activista detingut Berni Sorinas i dels dos regidors de la CUP arran dels fets de dimarts. A través d'un comunicat, han exigit que "no s'utilitzi el cos de Mossos d'Esquadra per desviar l'atenció del motiu de l'actuació, que va ser la detenció del portaveu de la PAHC per negar-se a identificar, agressió i insults als agents, quatre dels quals van patir lesions de diversa consideració". 

El sindicat ha donat suport als companys mossos i ha denunciat que no hi hagués prou efectius per donar resposta a l'acció, però ha defensat que van actuar "amb absoluta professionalitat". En aquest sentit, defensen que amb una major presència policial, "la gestió de l'incident s'hagués pogut dur a terme de manera diferent , però malauradament la manca d'efectius generalitzada a tot el territori català ho va impedir". És per això que han demanat una nova convocatòria de places per a Mossos d'Esquadra "de manera urgent".